Educació Ambiental

Educació Ambiental

Educació Ambiental

El Departament de Sostenibilitat realitza diverses campanyes i activitats que tenen com a objectiu sensibilitzar la població envers la protecció del medi ambient.

 

Activitats

1. Cuino, per tant separo

Educació Ambiental

Separar la matèria orgànica i llençar-la al contenidor marró és molt important, ja que representa aproximadament el 36% de la brossa que generes. Ha de ser un gest tan natural com ho és cuinar. Acompanya'ns en la recollida selectiva de la matèria orgànica, no et quedis enrere!

 

2. Cuina d'acció

Educació Ambiental

Descarrega't aquest receptari de cuina, ple d'idees per preparar receptes de cuina de destacats cuiners catalans (entre d'altres Pere Tàpias, Mariona Quadrada o Salvador Arimany), i amb consells ambientals, de prevenció de residus i per a la seva correcta separació.

 

3. Campanya “On vas envàs?”

Educació Ambiental

Durant molts anys ens hem referit al contenidor groc com el dels plàstics, però en realitat només s'hi han de llençar els envasos lleugers (envasos de plàstic, llaunes i brics). La resta de plàstics que no siguin envasos s'han de dur a la deixalleria. Descobreix quins residus has de llençar al contenidor groc amb la campanya “On vas, envàs?”

 

4. Campanya “Recicla”

Educació Ambiental

Ecoembes i Ecovidrio són dues entitats sense ànim de lucre en les que hi participen les empreses que posen al mercat productes envasats, i que s'encarreguen de suportar el cost afegit que representa la recollida selectiva d'envasos lleugers, envasos de paper/cartró i envasos de vidre. Descobreix amb aquesta campanya quins residus has de dispositar a cada contenidor d'envasos (groc, blau i verd)

 

5. Campanya per a la recollida d'oli vegetal

Educació Ambiental

L'oli vegetal (oli d'oliva, de gira-sol, de palma...) és un residu molt contaminant, però si es recull de forma separada se'n poden obtenir productes com sabons, cosmètics o fins i tot combustibles. Pots portar el teu oli vegetal als següents punts de recollida:

  • Deixalleria de Valls: c/Basters 11
  • Valls Genera (Casa Caritat): Ctra. del Pla 37A

 

6. Visites guiades a la deixalleria

Educació Ambiental

La Deixalleria és una instal·lació per a la recollida de residus que no disposen de contenidors per a la seva recollida a la via pública, o bé per portar-hi residus en grans quantitats. Des del Departament de Sostenibilitat s'ofereixen visites guiades per a les entitats que ho sol·licitin (escoles i instituts, associacions, etc). Si vols concertar una visita guiada a la Deixalleria, escriu-nos a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

 

7. Campanya d'estalvi d'aigua

Educació Ambiental

L'aigua és un bé escàs però tot i així, cadascun de nosaltres en gastem 140 litres al dia, quan seria suficient amb 100 litres al dia. Descarrega't el fulletó de la campanya “A Valls, cada gota compta” per descobrir com pots reduir el consum d'aigua.

 

8. Campanya per a la tinença responsable d'animals de companyia

Educació Ambiental

Un animal no és un objecte, ni una joguina. Fan molta companyia i aporten aspectes positius, però són éssers vius i tenen uns drets que cal respectar. Per tant, generen unes obligacions que has de poder afrontar. Descarrega't el fulletó de la campanya “Un animal no és una joguina” per descobrir quines són les obligacions i responsabilitats que assumeixes quan tens a casa un animal de companyia.

 

9. Campanya sobre les colònies de gats de carrer

Educació Ambiental

Els gats de carrer són uns vells companys dels humans als pobles i ciutats que viuen formant colònies. T'informem de tot allò que cal saber sobre els gats de carrer, sobre la seva alimentació i sobre el projecte de gestió de les seves colònies desenvolupat conjuntament amb l'associació Vallsgat.

 

10. Campanya per a la prevenció del Mosquit Tigre

Educació Ambiental

L'any 2010 es va observar aquesta plaga per primera vegada a Valls. És una espècie d'origen asiàtic que actualment a Catalunya no actua com a transmissora de malalties, però que sí que ho fa en altres zones del planeta. Es reprodueix posant ous en masses d'aigua estancada molt petites, i no pot desplaçar-se grans distàncies (com a màxim 400 m des del lloc de cria). Per tant, si no es té cura a evitar la cria del mosquit tigre, les molèsites es pateixen a casa d'un mateix i a la dels veïns. Descarrega't el fulletó informatiu amb consells per evitar la cria del mosquit tigre.

 

11. Campanya per a la prevenció del Morrut de les Palmeres

Educació Ambiental

L'any 2010 es va detectar per primer cop a Valls la plaga del Morrut de la Palmera. Afecta principalment les palmeres canàries, i en molta menor proporció altres espècies de palmeres (datilera, excelsa i washingtonia). Els primers símptomes són anomalies en l'estructura de la copa de la palmera (asimetries, irregularitats, claranes...). Quan la plaga avança, les fulles queden abatudes i la copa s'aplana totalment, i finalment acaba provocant la mort de la palmera. Descarrega't el fulletó informatiu sobre aquesta plaga i sobre els tractaments que cal aplicar a les palmeres, ja siguin sanes o afectades.

 

12. Mobilitat sostenible

Educació Ambiental

Cada any organitzem diverses activitats en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, que se celebra a finals de setembre: campanya informativa, caminades culturals i saludables, gratuïtat del servei de bus urbà durant diversos dies, etc.

En aquesta iniciativa també hi participen la Regidoria de Mobilitat i el Patronat Municipal d'Esports (que organitza la Festa de la Bicicleta).

13. Dia Mundial del Medi Ambient

Educació Ambiental

El Dia Mundial del Medi ambient (DMMA), que se celebra cada any el dia 5 de juny, és una de les eines principals de l'Oeganització de les Nacions Unides per impulsar la sensibilització i acció pel medi ambient a tot el món. Al llarg dels anys, aquesta celebració ha crescut fins a convertir-se en una plataforma global en la qual participen persones de més de 100 països. A més, és EL TEU DIA, el dia en el qual pots actuar pel medi ambient, de tal forma, que la suma de totes les accions individuals generin un gran impacte positiu al planeta.

El Dia Mundial del Medi ambient de l'any 2014 ha girat entorn dels Petits Estats Insulars en Desenvolupament i a la seva relació amb el canvi climàtic. L'eslògan triat per reflectir aquest tema ha estat "Alça la teva veu, no el nivell del mar".

A Valls hem celebrat el DMMA 2014 amb la projecció de la pel·lícula “Silent Snow” a la Sala d'Actes de l'IEV.

 

14. Mostra del FICMA

Educació Ambiental

Des de fa diversos anys el Departament de Sostenibilitat organitza la projecció d'una mostra de pel·lícules guardonades al FICMA (Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient de Barcelona). Les pel·lícules que es projectaran aquest 2014, amb les dates encara per definir, són les següents:

  • Watershed (narrada per Robert Redford).
  • Stuff everywhere.
  • Silent snow.
  • A margem do xingu.
  • In transition.
  • Welcome to Fukushima.
  • Tippi a l’ àfrica.

Sessió de curtmetratges:

  • Blue Marble Cafe.
  • Once which it was.
  • The seed.
  • Ice phylosophy.
  • Intercanvi.
  • El disfraz del cielo.

 

15. El Barri en Flor

Educació Ambiental

El Departament de Sostenibilitat col·labora amb la campanya “El Barri en Flor” a través de la decoració de l'ajuntament i participant en el jurat que atorga els premis que s'atorguen en cada edició.

 

Documents