La Companyia B realitza una residència artística al Teatre Principal de Valls

La Companyia B realitza una residència artística al Teatre Principal de Valls

Del dimarts 18 al dijous 20 d’octubre la Companyia B realitzarà una residència artística i tècnica al Teatre Principal de la ciutat. L'objectiu és preparar una nova producció teatral i familiar que porta per títol “El Ràpid (un sabater sense follets)”. La Companyia B té prevista l'estrena aquesta mateixa tardor dins el Guant, el programa dedicat al teatre de titelles.

L'Ajuntament de Valls ha formulat un conveni de cooperació amb la Companyia B per establir una residència d’assaig i tècnica, en l'àmbit de les arts escèniques, que permet oferir l’espai del Teatre Principal i els recursos tècnics necessaris per a l’assaig i producció del seu nou projecte escènic titulat «El ràpid (un sabater sense follets)», que s'estrenarà durant aquesta tardor al mateix Teatre Principal dins el Guant, programa dirigit novament pel titellaire Eudald Ferré. Aquest muntatge serà l’espectacle d’obertura del festival que Valls dedica al món dels titelles, molt especialment adreçat als públics familiars que en són els principals destinataris.

La residència a Valls es desenvoluparà entre dimarts 18 i dijous 20 d’octubre. A més dels treballs artístics, l'acord inclou la possibilitat d’instal·lació de l’escenografia del muntatge, l'ús del material tècnic del Teatre Principal i la realització de sessions tancades per a públic i programadors.

Línia d'acció de suport a la creació

Els Teatres de Valls compten amb cinc línies medul·lars d’actuació en els camps de programació estable, servei educatiu, escola de l’espectador, cultura participativa i aquesta de residències artístiques i tècniques. Així i de forma complementària al segell 'Territori creatiu vallenc' implementat en els darrers anys, l'Ajuntament de Valls dóna un suport més ampli als creadors de les arts escèniques. Tota l’estructura i els serveis dels Teatres de Valls es posen al servei dels creadors, que fan una estada de treball a la ciutat per donar forma als seus espectacles.

Amb aquesta línia de residències d'assaig i tècniques, Valls millora el suport públic a la iniciativa provinent del món de les arts escèniques i al mateix temps vertebra una eina per teixir complicitats per a la projecció i difusió del talent creatiu. Tot plegat, les accions culturals estan implementades en el marc d'un sistema sostenible, que optimitza i genera el màxim de recursos propis, i respecta un equilibri adequat tant amb les associacions com amb el sector privat. Aquest suport a la creació potencia el treball en xarxa de la Xarxa de Cultura de Valls.

La primera residència va tenir lloc al mes de febrer amb la companyia de la vallenca Pepa Plana, amb un espectacle ja estrenat en el darrer Festival Grec de Barcelona el passat estiu.

El projecte de la Companyia B

Llicenciat en art dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona, Pep Boada ha treballat com a actor, manipulador, cantant, músic i compositor amb diverses companyies de teatre, com Farrés Brothers, Produccions Essencials, Pa Sucat, Sinilos, Trono Villegas, Títeres 4Caminos, A Cel Obert, Trac-Trac, El Magatzem o Cous Cous Clown, i en programes de televisió, com “Los Lunnis” i “Los Algos”.

L’any 2010 Boada va crear la Companyia B per engegar el seu primer projecte “La Rateta que…”, amb la col·laboració d’alguns dels professionals amb qui havia treballat al llarg dels anys. Ara, després de més de 250 representacions d’aquell primer espectacle, arriba el segon, titolat “El Ràpid”, amb la voluntat de seguir explicant històries per a petits i grans, combinant actors, titelles i música en directe.

El text i direcció de l’espectacle és a càrrec de Jordi Palet i Puig. La interpretació i manipulació són de Núria Oliver i del mateix Pep Boada, qui també és el responsable de la música. L’escenografia i titelles són de Marti Doy, i el vestuari de Paulette Sanmartín. A més de l’Ajuntament de Valls en qualitat d’espai per a la residència artística, també hi col·laboren el Convent de les Arts d’Alcover i l’Ajuntament de Vilabella.

L’espectacle, divendres 4 de novembre

L’espectacle es veurà en estrena absoluta divendres 4 de novembre. El seu títol juga amb el sentit del mot «ràpid», que és algú que va molt de pressa, i també és com s’anomenen els tallers de reparació de calçat. És en un d’aquests espais carregats d’eines, sabates velles, màquines estranyes i olor de betum, on els espectadors veuran què li va passar al sabater Benet quan un ogre li demanà unes noves botes de set llegües. I per si aquell encàrrec no fos prou impossible, el sabater en va rebre tres més que el van acabar d’estabornir.

Les localitats ja són a la venda pels canals habituals on line i telefònic de Ticketea, així com a les taquilles centrals del Teatre Principal.

18 d'octubre de 2016