Show cooking Pàleo amb tast per inaugurar el 6è Simposi Casteller

Show cooking Pàleo amb tast per inaugurar el 6è Simposi Casteller

El 6è Simposi Casteller de Catalunya, que tindrà lloc per la Fira de Santa Úrsula, a Valls (Alt Camp), comptarà amb un show cooking inaugural i molt especial, el proper dissabte 22 d’octubre, a les 9 h al Convent del Carme, a càrrec de l'equip dirigit per l'arqueòleg, director de la Fundación Atapuerca i investigador de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) Eudald Carbonell. Es vincularan els esmorzars castellers i les Pàleo receptes, coescrites amb la periodista Cinta S. Bellmunt i editades per Cossetània Edicions de Valls, que estan publicades també en espanyol, anglès, alemany i francès.

Inspirats en aquesta proposta culinària, els participants en el simposi casteller podran gaudir d’un plat principal integrat per guatlles amb ceps i romaní, i també hi haurà medul·la al forn amb tonyina deshidratada a manera d’aperitiu, entre d’altres. Les Pàleo receptes es basen en ingredients que es menjaven al paleolític i que es caracteritzaven per una alimentació de proximitat i molt poc elaborada. En aquesta ocasió, els encarregats de preparar-les i de servir-les seran Agustí de la Rica i Rico Ponti, dos cuiners barcelonins, arrelats a l’Empordà.

Eudald Carbonell ha assenyalat que l’esmorzar consistent i en grup es remunta almenys a fa 1,5 milions d’anys, època en que s’han documentat ja als primers banquets a l’Àfrica. “Allí s’han trobat restes d’un rinoceront que, pels estris identificats i la magnitud de l’animal, s’ha calculat que se’l cruspirien un grup d’uns 40 homínids”.

Simbolisme circular dels castells i neandertals

El mateix científic ha remarcat que els humans som els únics primats que mengem en grup i s’ha referit al treball en equip que comporta la cacera, l’alimentació, el menjar en cercles al voltant del del foc... Per a Eudald Carbonell, “el món dels castells també té aquest simbolisme circular en el qual, al final, el menjar és una excusa per compartir pensament”. Ha remarcat que aquesta forma de construir en cercles i en columnes està documentada en els neandertals, doncs a França s’han trobat uns cercles de pedra fets per aquesta espècie amb l’ús d’estalactites i estalagmites.

Per a Eudald Carbonell, “esmorzar rodejant el foc o l’animal mort és una tradició mil·lenària que s’enriqueix amb la cultura de les construccions castelleres. És una síntesi de l’evolució biològica i cultural del nostre gènere, Homo, que amb la nostra espècie, Homo sapiens, culmina el control de les relacions de cooperació. Què més humà que menjar junts i construir junts, que compartir una calçotada o les Pàleo receptes que proposem per a aquest Show cooking singular?”

“Menjar també ens fa humans: l’alimentació -apunta Carbonell- i la cuina vora del foc ens varen ajudar a millorar la nostra forma de comunicar-nos, la nostra sociabilitat. Amb els castells recuperem aquest costum i, a més, ho fem creixent amunt gràcies a l’agregació intergeneracional que ha contribuït a la cooperació i a l’organització de la nostra espècie”.

El simposi està organitzat per les dues colles dels Xiquets de Valls, la Fundació de les Festes Decennals, la Revista Castells, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i l’Ajuntament de Valls.

20 d'octubre de 2016