Les Candeles de la ciutat recorden que som a quatre anys de les properes Festes Decennals

Les Candeles de la ciutat recorden que som a quatre anys de les properes Festes Decennals

Les Candeles de la ciutat recorden que som a quatre anys de les properes Festes Decennals

Una cinquantena de vallenques que porten el nom de la patrona de Valls, la Mare de Déu de la Candela, van protagonitzar ahir una de les cites més tradicionals de la ciutat: la recepció de les Candeles. La rebuda d'aquestes va anar de la mà de l' alcalde de Valls, Albert Batet, a l'Ajuntament de Valls. Abans de l'acte, però, les homenatjades van ser les encarregades de recordar a la ciutadania que som a quatre anys de les properes Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021 desplegant una banderola a la plaça del Blat. Durant la vetllada, la música va ser present de la mà dels alumnes de l'escola de l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard Roger Recasens i Pau Marques.

La diada festiva arribarà el proper dijous 2 de febrer, dedicada a l'advocació de la Mare de Déu de la Candela. Aquesta comptarà amb la representació de la moixiganga a l’interior de Sant Joan, la benedicció de les candeles, la processó pel barri antic, l'ofici, el cant del virolai i dels goigs, i la cloenda del pessebre de la capella del Roser.

Des de 1348, la ciutat de Valls expressa aquesta devoció per la Mare de Déu de la Candela arran de la superació d’una epidèmia de pesta. Complint amb la tradició del país, la jornada també serveix per cloure el cicle nadalenc en ser el darrer dia per visitar els pessebres que a Valls adquireixen especial protagonisme amb el que instal·la l'Associació de Veïns Pisos Clols a la històrica capella del Roser, del carrer de la Cort.

> Detall horari dels actes

Dijous 2 de febrer. Diada de la Mare de Déu de la Candela

10 h. Plaça del barri de les Comarques. Calçotada popular. Organitza: Barri de Les Comarques

10 a 14 h. Capella del Roser. Pessebre monumental Pisos Clols

10.30 h. Església arxiprestal de Sant Joan. Representació de la Moixiganga de Valls, una de les poques escenificacions de teatre popular i religiós que es manté en el marc de les esglésies. La Moixiganga vallenca bastirà les onze figures o misteris que li són propis: l’Oració a l’hort, Quan l’assoten, Quan el coronen, la Palma del martiri, el Gòlgota, la creu, quan el baixen de la Creu, la Dolorosa, l’Enterrament, el Sepulcre i la Mare de Déu d’agost ajaguda a la llitera.

11.30 h. Església arxiprestal de Sant Joan. Ofici solemne, que s’inicia amb la tradicional benedicció de les candeles mentre repiquen les campanes per donar pas a la processó de les candeles. Aquesta sortirà per la porta de les campanes, recorrerà el barri antic i entrarà de retorn al temple per la porta principal. Obre la comitiva la creu processional, seguida de les vallenques i dels vallencs, i closa per la presidència religiosa i civil amb la corporació municipal. Les nostres típiques gralles i timbals inundaran el barri antic. Durant l’Ofici es cantaran els Goigs i el Virolai dedicats a la Mare de Déu de la Candela. Itinerari: carrers de l’Església, Escrivania, Jueus, Major, Sant Antoni, Peixateria, la Cort i plaça del Blat.

18 h. Centre Cultural. Orquestra Barroca Catalana. Preus: 12 €; carnet Amics dels Teatres i jubilats 10 €. Organitza: Amics de la Música

18.30 h. Sala Kursaal. Ball de tarda amb el Grup Loren. Preus: 5 €; carnet Amics dels Teatres i jubilats: 4 €.