El Sant Jordi vallenc camina entre la literatura i el públic familiar

El Sant Jordi vallenc camina entre la literatura i el públic familiar

El Sant Jordi vallenc camina entre la literatura i el públic familiar

> Una cinquantena d’actes han estat organitzats per trenta agents culturals.

> Els aniversaris al voltant de Prudenci i Aurora Bertrana, Josep Anselm Clavé i l’Institut Serra de Miramar seran coprotagonistes.

Gairebé una trentena d’agents culturals participen en l’organització de les activitats de Sant Jordi a Valls. Les presentacions de llibres, les signatures per part d’autors, les activitats familiars i escolars, i diverses exposicions, emmarquen la festivitat del patró de Catalunya enguany. La commemoració de l'Any Bertrana al voltant dels 150 i 125è aniversaris del naixement dels escriptors Prudenci i Aurora Bertrana, els 150 anys del lema casteller «Força, equilibri, valor i seny» gestat com un vers poètic per Josep Anselm Clavé, i els 10 anys de l’Institut Serra de Miramar, en són les efemèrides més destacades.

Una trentena d’agents culturals han programat una cinquantena d’actes al voltant de la celebració de Sant Jordi a la ciutat de Valls, que s’estendrà entre dimarts 18 i divendres 28 d’abril. Els actes centrals del dia 23 amb les parades de llibres i roses al Pati, el carrer de la Cort i altres vies urbanes, així com amb la despertada dels dracs vallencs, estarà acomboiada per sis presentacions de llibres, tres signatures més per part d’autors, nou activitats familiars i escolars, i quatre exposicions que s’obriran en el marc d’aquestes dates.

"La literatura en un tuit" de Laura Borràs, i "Si no puc volar" d’Estel Solé, ambdues organitzades per la Llibreria Roca; "Río, luego existo", de Rosa Maria Parés i José Manuel Torres, i "Basc per a catalanoparlants", de Beatriz Fernández i Anna Pineda, ambdues organitzades per la Llibreria Tram; el conte casteller "L’Esperidió" d’Anna Gispert i d’Edu Polo, organitzada per Insitu Comunicació, l’Associació d’Amics de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i el Museu Casteller de Catalunya-Valls, dins la commemoració dels 150 anys del lema casteller «Força, equilibri, valor i seny» creat per Josep Anselm Clavé; i "Orígens castellers i crisi social al segle XIX" de Josep M. Rodon Barrufet, organitzada per la Colla Joves Xiquets de Valls; són les sis presentacions de llibres anunciades.

També s’han programat diferents signatures de llibres, com les d"El viudo del conde" amb el seu autor, el vallenc Alfons Volpini, i "La Casa del Águila" amb la seva autora, la vallenca Mª Concepció Minguell, ambdues organitzades per la Llibreria Tram; i les de l'escriptora vallenca Margarida Aritzeta, que ho farà a la parada de la Llibreria Roca.

La Biblioteca Carles Cardó, d’aniversari

Per Sant Jordi del 2014 la Biblioteca Carles Cardó es traslladava a la seva actual ubicació. Des d’aleshores per la festivitat de Sant Jordi la plaça situada davant l’equipament cultural del Barri Antic acull activitats per commemorar-ho. Enguany s’han programat divendres 21 d’abril. En horari escolar s’hi ha programat un taller per a les escoles sobre la temàtica llegendària de Sant Jordi a càrrec d'Activijoc, activitat que servirà per elaborar una corona i un casc que els infants podran endur-se a casa. El taller també tindrà una perllongació per als públics familiars així com l’espectacle infantil «Sant Jordi al revés» amb la companyia La Minúscula.

La mateixa Biblioteca acollirà dues exposicions. Per una banda, s’obrirà la ja habitual dedicada a les novetats editorials publicades per autors, entitats o empreses vallenques. Per l’altra, també es trasllada fins a Valls la mostra itinerant sobre els escriptors Prudenci i Aurora Bertrana, en els 150 i 125è aniversaris del seu naixement, coorganitzada amb la Institució de les Lletres Catalanes. Les inauguracions de l'exposició de pintures de Maria Parera, organitzada per Institut d'Estudis Vallencs a la Sala Sant Roc, i de la de la Setmana Cultural de l'Institut Jaume Huguet al Pati Sant Roc, complementen les propostes en aquest àmbit.

A més de la Biblioteca Carles Cardó, el programa de Sant Jordi a Valls compta amb la implicació de diferents serveis municipals, com el Centre Cívic, la Regidoria de Joventut i la Xarxa de Cultura, així com el suport de Visita Valls.

Les novetats de l’any literari

La relació de novetats literàries locals des del darrer Sant Jordi inclou vint-i-nou títols, d’acord amb la següent llista:

1. Aritzeta, Margarida. La filla esborrada. Capital Books

2. Boada Domènech, Lluís. La senectud del capitalismo: un reto a la juventud. Economia Digital SL

3. Bofarull, Rosabel i Artigal, Berta. Endevinalles musicals. Un llibre per cantar, escoltar, llegir i pintar. Ed. La Musca

4. Cinca, Genís. El cavaller Floïd. Biografia de Joan B. Cendrós. Proa

5. De Bofarull, Jordi i Oliver, Idoia. Els Gegantons i les faves meravelloses. Els contes de la Festa Major de Valls, 3. Cossetània Edicions

6. Diversos autors. Castells, immigració i concurs. V Simposi casteller. Cossetània Edicions

7. Diversos autors. Arqueologia i patrimoni industrial a les comarques de Tarragona. Col. Per conèixer l'Alt Camp. IEV

8. Diversos autors. BValls de lletres. Número. 20. IEV

9. Diversos autors. Quaderns de Vilaniu. Miscel·lània de l'Alt Camp. Número 69. IEV

10. Diversos autors. Quaderns de Vilaniu. Miscel·lània de l'Alt Camp. Número 70. IEV

11. Gavaldà, Antoni. La col·lectivització agrària a l'Alt Camp (1936-1939). Publicacions URV 2016

12. Gavaldà, Antoni. Fam de pa i de terra. La col·lectivització agrària a Catalunya. Publicacions URV. 2016

13. Gispert, Anna i Polo, Edu. "L’Esperidió". Col·lecció Personatges castellers.

14. Jofre, Joan. Torrades. Cossetània EdicionsBofarull, Rosabel i Artigal, Berta. Endevinalles musicals. Un llibre per cantar, escoltar, llegir i pintar. Ed. La Musca

15. Minguell Capdevila, Concepció. La casa del Águila. Izana

16. Oller, Narcís. Teatre d'aficionats (comèdies i monòlegs). Cossetània Edicions

17. Oller, Narcís. Contes-Erzählungen. Lehmweg Verlag

18. París, Jordi; Martí, Josep. Rozada (1859-1938) Fotògraf-escenògraf-periodista. 19. Museu de Valls/Arxiu Municipal de Valls/Associació Cultural Baixa Segarra

20. París, J.; Amics de les Arts. Josep Guinovart. Portes i finestres pintades. Catàleg de l'exposició. Fundació Espai Guinovart, Museu de Valls i Museu de la Pintura de Sant Pol de Mar

21. París, J. M. Pey. Remastered. Museu de Valls

22. Prades, Hugo i Roig, Roger. Patufet, on ets? Viatge per la història de Catalunya. Els àlbums del Patufet, 4. Cossetània Edicions

23. Prades, Hugo i Roig, Roger. Els diables. En Patufet i les tradicions catalanes, 18. Cossetània Edicions

24. Prades, Hugo i Roig, Roger. La verema. En Patufet i les tradicions catalanes, 19. Cossetània Edicions

25. Prades, Hugo i Roig, Roger. Els nostres Pastorets. En Patufet i les tradicions catalanes, 20. Cossetània Edicions

26. Prades, Hugo i Roig, Roger. Els Tres Tombs. En Patufet i les tradicions catalanes, 21. Cossetània Edicions

Prades, Hugo i Roig, Roger. Juga amb la llegenda de Sant Jordi. En Patufet i les tradicions catalanes, 22. Cossetània Edicions

27. Rius, Josep Carles. Periodismo en reconstrucción. De la crisis de la prensa al reto de un oficio más independiente y libre. Periodismo Activo 9.

28. Roig Fontseca, Xavier. Masllorenç. Coses d'ahir i d'avui. Converses amb Joan Obradó Vives, de ca la Malena. Editorial La Torratxa.

Sinca, Genís. El cavaller Floïd. Biografia de Joan B. Cendrós. Col·lecció Perfils.

29. Tjerk van der Meulen. Vint elefants per un Trapezi. Cossetània Edicions i cia. Passabarret

30. Vàsquez Llorens, M. Àngels. El Jurament. Quorum llibres.

31. Volpini Tondo, Alfonso. El viudo del conde. Angels Fortune Editions

Consulta el programa d'actes de Sant Jordi

170403flyersantjordi4