El piromusical posa fi a la festa major de Sant Joan

El piromusical posa fi a la festa major de Sant Joan

El piromusical posa fi a la festa major de Sant Joan

> El correfoc amb els diables de Valls, el drac, el bou tradicional i el drac de la Geltrú va obrir la nit de foc de l'últim dia de festa

El Sant Joan vallenc va tancar dilluns dia 26 de juny la festa major 2017 amb un piromusical que va aplegar milers de persones al Fornàs. El Sant Joan d'enguany es clausurava per primera vegada amb un espectacle piromusical i la Pirotècnia Peñarroja de la Vall d'Uxó no va defraudar les expectatives amb una de les grans novetats de la festa major d'aquest any. Abans però, van obrir la nit de foc de l'últim dia de festa el drac de Valls, el ball de diables de Valls, el bou tradicional i el drac de la Geltrú que des de la plaça del Blat van conduir a tothom al fi de festa del piromusical al passeig Tarradellas.

La Pirotècnia Peñarroja és coneguda perquè tradicionalment obre cada 1 de març les mascletaes de les Falles de València i en les quals ha participat ininterrompudament des de 1993. L’any passat també realitzà altres piromusicals de gran prestigi, com el del festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola, que va reunir més de cent mil persones; el del Festival Medieval d’Elx en què també es va programa el cèlebre Misteri d’Elx, Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO; o a les festes majors de San Isidro de Madrid al Parc del Retiro. Aquest mateix 2017 ha disparat el piromusical de la Cavalcada dels Reis d’Orient a la mateixa ciutat de València.

> Galeria d'imatges Flickr Visita Valls (Pere Toda/Ajuntament de Valls)

 

Amb més de 100 anys de tradició familiar, ja que va ser fundada l’any 1895, i amb cinc generacions de treball en l’art de la pólvora, la Pirotècnia Peñarroja s'ha convertit en una de les de referència a tot l’Estat. Prova d'això són els diferents premis i reconeixements aconseguits al llarg de les darreres tres dècades en alguns dels certàmens més importants a nivell estatal. Destaquen els dos primers premis assolits al concurs de més prestigi a l’Estat, el de San Sebastián. Hi ha obtingut  la Concha de Oro l’any 2004, i la mateixa Concha de Oro cinc anys després, el 2009, i també  el primer Premi del Jurat Jove.

Peñarroja també ha estat una de les pirotècnies que ha fet el salt internacional, amb esdeveniments tan destacats com la Cloenda del Mundial d'Atletisme 2003 a l'estadi de Saint Denis de París, la capitalitat europea de la cultura de Lille (França) el 2004, el macroespectacle Les enfants du Bouregreg a Rabat-Salé (Marroc) el 2008. Altres focs molt importants han estat els de la proclamació del Misteri d’Elx i el Palmerar també d’Elx com a Patrimoni de la Humanitat el 2002; la inauguració de l’Any Sant Lebaniego a Cantàbria el 2006; el piromusical del mil·lenari de la fundació de l’antic regne de Badajoz el 2014; la inauguració de la prestigiosa Quinzena Musical de San Sebastián també el 2014; o l’encesa de la Focara de Novoli, a Itàlia, el 2015, festa proclamada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Així mateix, Peñarroja també fou pionera en la creació d’espectacles pirotècnics amb la música en directe, com l’Homenatge al pintor valencià Joaquín Sorolla, que l’any 1997 va conjugar per primera vegada a l’Estat música, dansa i focs artificials en un muntatge en què van participar més de 200 persones actuants. Des d’aleshores han estat nombroses les oportunitats en què ha acompanyat la música d’orquestres clàssiques en directe.

D’altra banda, Pirotècnia Peñarroja és experta en posar els efectes pirotècnics al servei de l’art i l’entreteniment. Ho demostra la seva habitual col·laboració amb la prestigiosa companyia de teatre de carrer de gran format Xarxa Teatre, amb moments tan destacats com la inauguració del Festival de Teatre Clàssic de Mérida el 2009, o el seu paper com a pirotècnics en el popular programa de televisió «El Hormiguero», d’Antena 3, des de fa nou anys.

Peñarroja segueix sent fidel a les celebracions més patrimonials com les de les Festes de la Magdalena de Castelló, on ha obtingut diversos primers premis del concurs de mascletaes, com els dels anys 2016, 2007 i 1999. La nissaga familiar va començar amb José Peñarroja Huguet, el besavi de l’actual propietari; continuà amb José Peñarroja Cubelch, l’avi; amb Vicenta Peñarroja Fas "Vicentica la coetera de la Vall", la mare; i actualment amb Pepe Nebot Peñarroja i el seu fill José Vicente Nebot Navarro, qui actuarà com a director artístic de l’espectacle piromusical de Valls. 

 

Enllaços relacionats Festa Major de Sant Joan 2017

El correfoc i el piromusical tanquen la festa major d'avui

Imatges de festa: el dia dels més petits i del vot del poble

Castells i Tomb del Poble per la diada de Sant Joan

Màgica Nit de Completes

La Moixiganga mostra la representació completa sota els arcs del celler del Paborde

Valls dedica una exposició d'homenatge a Joan Serafini

Àliga, gegants i tronada, protagonistes en l'arrencada de la festa

La Mulassa celebra els seus 30 anys aquest Sant Joan

Els Xiquets de Valls proclamen la Fundació Pau Casals com la seva ambaixadora per la temporada castellera 2017

Sant Joan ja es viu al carrer

El Sant Joan vallenc es clourà amb un piromusical el 26 de juny

A la venda les llotges i cadires per la Principal de la Bisbal

L'Associació Juvenil Big Fam organitza el primer concurs de grafits i murals de Valls amb el seguici festiu com a protagonista

Valls aposta pels concerts gratuïts per Sant Joan amb nou grups que coparan la programació més multitudinària

El Ball de Cercolets torna al seguici cerimonial de la ciutat

Faemino y Cansado portaran l'humor al Sant Joan de Valls

El Ball de Bastons, protagonista de la imatge de la Festa Major de Sant Joan