El teatre popular de titelles sicilià patrimoni immaterial de la humanitat, reclam del festival GUANT a Valls

El teatre popular de titelles sicilià patrimoni immaterial de la humanitat, reclam del festival GUANT a Valls

El teatre popular de titelles sicilià patrimoni immaterial de la humanitat, reclam del festival GUANT a Valls

> Del 7 al 12 de novembre, espectacles per a públic familiar, escolar i adults al Teatre Principal i una exposició

Valls serà l'epicentre de la tretzena edició del GUANT, Festival de Teatre de Titelles, del dimarts 7 al diumenge 12 de novembre, amb el principal reclam de la presència d’una companyia de la ciutat de Parlem (Sicília), l’Opera dei Pupi. Aquesta companyia portarà al Teatre Principal una representació del teatre popular d’aquesta illa italiana que va merèixer el reconeixement de la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per ésser l’únic exemple de tradició ininterrompuda d’aquest tipus de dramatúrgies.

Al GUANT també es podran veure quatre companyies catalanes, una d’anglo-catalana i  una exposició de titelles provinent de Granada, totes al Teatre Principal. La meitat dels muntatges són adreçats a públic familiar i l’altra meitat a públic jove i adult. El Festival GUANT compta amb la direcció artística del vallenc Eudald Ferré.

La programació
Els espectacles del GUANT presenten gran varietat de tècniques teatrals, però enguany el Festival aposta per la multidisciplinarietat en dos espectacles: “Monsieur Croche” de la Cia. Princep Totilau i “Veus de Txernòbil” de la Cia. Potcuia. Són dos muntatges que combinen el treball amb titelles de diverses tècniques, la màscara, el actors, la dansa, la música en viu i l’audiovisual.

D’altra banda, dos produccions seran presentats amb la tècnica d’actor/narració i manipulació directa: “El col·leccionista de pors” de Teatre l’Estenedor i “Gnoma” de Pea Green Boat Company. També la companyia Guilla Teatre presentarà un espectacle de titella de drap i d’objectes animats amb el títol ‘Draps’  (> foto). Per últim, la tècnica tradicional de titelles de tija comptarà amb “Duelo de Orlando e Rinaldo per amore della bella Angelica” dels italians de la Cia. Opera dei Pupi Brigliadoro.

Patrimoni de la Humanitat
Precisament des del del cor de l’illa de Sicília, arriba aquesta companyia Opera dei Pupi Brigliadoro amb la seva col·lecció de titelles de fusta i metall propietat de la família Bumbello. Es tracta d’una nissaga de titellaires que segueix la tradició de la tècnica tradicional dels Pupi sicilians, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco l’any 2001 com a exemple únic de la tradició titellaire que es conserva viva. L’Opera dei Pupi és una forma teatral popular, que interpretava en cicles i per episodis, les aventures dels herois paladins medievals com Rotllà (Orlando), tema llargament representat per aquest tipus de marionetes. Ara, d’una manera excepcional, a mans de Salvatore Bumbello i la seva companyia, surten de gira fora del seu teatret de Palerm per arribar a Catalunya i al Festival Guant. Un espectacle excepcional que poques vegades es pot veure fora de Sicília. La funció tindrà lloc el divendres 10 de novembre a les 22 h al Teatre Principal de Valls.

La resta de la programació
El GUANT  reconeix  el  valor a companyies amb un llarg bagatge com L’Estenedor Teatre que presenta el seu darrer i exquisit espectacle “El col·leccionista de pors”, estrenat a la Mostra d’Igualada, la fira catalana d’espectacles familiars, on el titellaire David Lain explica la seva vivència amb la por quan era un infant. Aquest serà l’espectacle inaugural divendres 10 a les 18.30 h al Teatre Principal de Valls.

La jove Companyia Potcuia, forjada a l’Institut del Teatre de Barcelona, ens presenta “Veus de Txernòbil”. Es tracta d’un suggerent espectacle dirigit i adaptat per Joan Cuso, fundador i membre de la reconeguda companyia teatral Vol Ras, que basant-se en el llibre “La pregària de Txernòbil”, de Svetlana Aleksiévitx i el documental “Les àvies de Txernòbil” del programa 30 Minuts,  fa redescobrir de la mà dels seus  testimonis directes una tragèdia nuclear que va posar en dubte la nostra visió del món. L’obra arribarà dissabte 11 a les 22 h al Teatre Principal de Valls.

La Cia. Príncep Totilau arribarà al Guant amb l’espectacle “Monsieur Croche” (dissabte 11 de novembre, 18h / Teatre Principal), un somni imaginari del compositor Claude Debussy. Una pianista interpreta en directe peces de Debussy com a fil conductor de l’obra. La companyia anglo-catalana Pea Green Boat Company portarà el seu dolç i sensible espectacle “Gnoma”  (diumenge 12 de novembre, 18h / Teatre Principal) destinat als més petits, en una història sobre la relació i la convivència per cloure el certamen titellaire d’enguany. Pel que fa a les sessions adreçades als escolars d’educació infantil i cicle inicial de primària, enguany la Cia. la Guilla amb el muntatge ‘Draps’ narra la història d’un ésser petit i poruc, i tot un apassionat de la botànica. Serà dijous 9 de novembre al Principal.

Exposició ‘Damos un paseo’
La programació del GUANT es completa amb una exposició de la companyia teatral de Granada Kaos Teatro. “Damos un paseo”, un recorregut pels diferents processos de construcció de titelles, disseny, motlles, mecanismes i una mostra dels diferents tipus de titelles, de fil, bunraku, de tija, de guant ... Es podrà veure des del dimarts 7 de novembre de 2017 fins al 6 de gener de 2018  al vestíbul del Teatre Principal.

Entrades
Les entrades es posaran a la venda dilluns 2 d’octubre a  les 12 h per tres canals. Des d'aquesta hora i les 24 hores del dia funcionarà el web www.ticketea.com. El segon canal serà el telefònic, amb el número 902 044 226,  que, iniciant la venda a la mateixa hora, estarà operatiu de dilluns a dijous de 9.30 a 14.30 i 16 a 18.30, i divendres de 9 a 15 h. Finalment, les taquilles centrals de Valls al Teatre Principal, obriran diàriament en l'horari ampliat de 12 a 14 h i de 18 a 20 h.

25 de juliol de 2017