El Consell Econòmic i Social estableix les estratègies formatives, de creació d'ocupació i d'atracció de noves empreses

El Consell Econòmic i Social estableix les estratègies formatives, de creació d'ocupació i d'atracció de noves empreses

El Consell Econòmic i Social estableix les estratègies formatives, de creació d'ocupació i d'atracció de noves empreses

> En l'última reunió del CESV es destaca la necessitat de reforçar les polítiques per reduir l’atur entre els majors de 45 anys i ampliar l’abast del pacte Camp de Valls-Parc Industrial de l’Alt Camp

El Consell Econòmic i Social de Valls (CESV) ha establert en la reunió ordinària anual les estratègies de futur per a la consolidació del creixement econòmic i la reducció de l’atur. En l'última reunió, celebrada el passat dijous dia 27 de juliol a la Biblioteca Popular, hi van participar el regidor d’Empresa i Ocupació i president de Vallsgenera, Joan Carles Solé, el president de la Cambra de Comerç i Indústria de Valls, Marcel·lí Morera, la directora dels Serveis Territorials d’Empresa i Ocupació de la Generalitat a Tarragona, Carme Mansilla, la directora del Servei d’Ocupació de Catalunya a Valls, Maria Teresa Bergadà, a més de representants de grups polítics, empreses i sindicats.

El CESV va posar de relleu la reducció, de manera continuada en els últims 4 anys, de l’atur a Valls fins a situar-se el passat mes de juny en 1.462 persones, per primera vegada des de l’inici de la crisi per sota dels 1.500 aturats. En l’últim any, l’atur s’ha reduït en un 12,4% i la taxa d’atur es troba per sota del 13%. Tot i així, el CESV va posar de relleu que el 58% del nombre d’aturats són majors de 45 anys.

En aquest sentit, el CESV va acordar reforçar les polítiques formatives i ocupacionals destinades a aquest col·lectiu en concret, una acció que des de Vallsgenera ja s’ha iniciat amb la convocatòria de subvencions municipals a empreses que contractin majors de 45 anys. Vallsgenera subvenciona amb 800 euros a les empreses de Valls per treballador major de 45 anys contractat, un ajut obert a qualsevol modalitat de contractació sempre que es garanteixi una durada mínima de 12 mesos. Aquesta nova línia de subvencions, que es convocarà de manera anual, es manté oberta per a la present convocatòria fins el proper 30 de setembre.

A més, el consell també va destacar la importància de potenciar les accions de formació destinades a la inserció laboral o educativa, ja que prop del 90% dels aturats a Valls compten amb un nivell formatiu amb estudis primaris o secundaris inacabats. Aquesta, l’ampliació de les línies formatives i els serveis vinculats d’orientació, tutorització i adquisició d’experiència professional que s’impulsen des de Vallsgenera, va ser una de les línies estratègiques plantejades en el CESV, a més del foment de l’emprenedoria, els programes formatius amb compromís de contractació per part de les empreses i l’atracció de noves companyies que generin nous llocs de treball.

En aquest sentit, el Consell Econòmic i Social també va fer un primer balanç dels primers 6 mesos de l’anomenat Pacte Camp de Valls, una iniciativa per al reforç de la indústria com a sector estratègic i que aplega els 12 principals municipis industrials de l’Alt Camp. Després de les reunions mantingudes en els últims mesos amb les principals companyies de sectors estratègics com els de l’automoció, paper, logística, agroalimentació i materials de la construcció, el pacte Camp de Valls s’ha fixat per aquest 2017 generar nous projectes transversals.

Entre aquests, sobresurten iniciatives en estudi com els de compra agregada d’energia a preus més econòmics per a les empreses i la implementació de nous models d’eficiència energètica en polígons industrials. També es realitzarà un estudi de necessitats en matèria de comunicacions de les diferents àrees industrials de l’Alt Camp. Un dels punts principals de la trobada va ser atendre la demanda creixent de perfils professionals de tècnic mig a través dels cicles formatius que s’imparteixen a instituts de la comarca, una fita que el pacte Camp de Valls s’ha fixat abordar de manera transversal. També s’ha establert com objectiu ampliar el nombre d’empreses adherides i els acords de col·laboració amb altres administracions i organismes, entre ells el Port de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili (URV).

31 de juliol de 2017