La Comissió d'Urbanisme de la Generalitat dóna llum verda al POUM de Valls

La Comissió d'Urbanisme de la Generalitat dóna llum verda al POUM de Valls

> La direcció general de Polítiques Ambientals i Medi Natural també atorga la conformitat a la memòria ambiental del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal

> El plenari de l’Ajuntament podria aprovar provisionalment el POUM a principis de 2018 per tal que la Generalitat hi doni el vist-i-plau definitiu

La Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat a Tarragona, reunida avui al matí a Falset, ha emès informe favorable al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de la ciutat de Valls. Amb l’acord, sumat al conforme de la direcció general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat a la memòria ambiental del futur planejament, l’aprovació del POUM encara ja la recta final. En aquest sentit, la tramitació s’ha de completar primer amb l’aprovació provisional per part del ple municipal de l’Ajuntament que es podria celebrar a principis de 2018 i amb l’aprovació definitiva que és competència de la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat.

En els propers mesos s’efectuaran els treballs d’esmenes o incorporació de les consideracions d’Urbanisme i de Polítiques Ambientals de la Generalitat. D’aquesta manera, el POUM de Valls que es va aprovar per unanimitat de manera inicial l’any 2014 podria entrar en vigor al llarg de l’any 2018 un cop es completi la tramitació tècnica i administrativa.

El POUM estableix els eixos estratègics de desenvolupament urbanístic de Valls (més informació a la web del POUM), en primer lloc consolidant el paper de la ciutat com a capital de l’interior del Camp de Tarragona. Un punt cabdal és la xarxa viària principal que estableix dues rondes de circumval·lació (descarregar plànol). La primera ronda seria una anella exterior que connectaria amb les principals carreteres de la ciutat i que discorreria per l’est a través de la ja en servei autovia A-27, pel nord amb un nou ramal que enllaçaria amb el polígon industrial i la carretera del Pla i per l’oest i el sud connectant amb les carreteres del Vendrell, Puigpelat, Nulles i Tarragona.

Amb funcions més internes, el POUM preveu com a segona anella viària de circumval·lació, una ronda urbana que tindria el paper de porta d’entrada a les diferents zones de la ciutat. Aquesta ronda aprofitaria bona part del recorregut de l’actual variant de l’N-240 o la sortida per la carretera de Montblanc, amb l’objectiu de relligar i cohesionar els diferents barris. En alguns trams d’aquesta ronda, com el dels barris de la Colla Vella, Pisos de Clols i Bon Sol, la via es transformaria en passeig, amb una configuració similar a l’adoptada recentment a l’entrada a Valls per la carretera del Pla.

També amb l’objectiu de reforçar el paper de capitalitat de Valls, el POUM contempla una reserva suficient de sòl per a equipaments públics educatius, esportius, assistencials, culturals o de promoció de ciutat, entre d’altres. A la vegada, les connexions del polígon industrial tenen un paper destacat en el futur POUM ja que a més de les noves connexions amb les rondes de ciutat, es preveu també la reserva de sòl per un nou ramal ferroviari de mercaderies.

El POUM contempla un desenvolupament de sòl residencial moderat. Així, entre plans de millora urbana, polígons d’actuació urbanística i sòl urbanitzable delimitat, el sostre s’estableix amb prop de 3.500 nous habitatges. Tot i així, entre aquests, es prioritza en primer terme el desenvolupament dels plans urbanístics al voltant del Barri Antic, amb un sostre estimat de 1.000 habitatges, amb l’objectiu de resituar el nucli històric com autèntic centre geogràfic urbà i consolidar la seva recuperació demogràfica, social, urbanística i comercial. Així, es prioritza el desenvolupament urbà de l’Hort del Carme, el Prado i Portal Nou. Amb el mateix objectiu d’assolir el reequilibri urbanístic del conjunt de la ciutat, el futur POUM limita el creixement residencial a les zones nord de la ciutat.

Un punt clau és també la preservació del patrimoni paisatgístic establint la protecció dels torrents i del seu entorn com espais naturals singulars i també les zones agrícoles del Tomb del Balcó i les Hortes de Valls com paisatge identificatiu de la imatge de la ciutat a salvaguardar. També s’estableix a través dels nous catàlegs una àmplia protecció del patrimoni arquitectònic, així com d’ambients urbans singulars o masies rurals.

 10 d'octubre de 2017