Cap de setmana escènic en femení a Valls

Cap de setmana escènic en femení a Valls

Cap de setmana escènic en femení a Valls

> L’experimentada actriu Carmen Machi i la jove coreògrafa Neus Expósito protagonitzen els espectacles de dissabte i diumenge

> Dissabte al matí l’Escola de l’espectador ofereix una màster class de dansa emocional gairebé plena

La temporada de tardor dels Teatres de Valls portarà un doblet escènic el proper cap de setmana, protagonitzat per la bregada actriu Carmen Machi i la jove coreògrafa i ballarina arrelada professionalment a Valls Neus Expósito. Dissabte a les 21 h serà el torn del teatre al Centre Cultural mentre que diumenge la dansa i la música es donaran la mà al Teatre Principal a les 18 h.

La popular i guardonada actriu de teatre, cinema i televisió Carmen Machi protagonitza l’espectacle "La autora de las Meninas", coproducció del Grup Focus i el Centro Dramático Nacional, que arriba aquest dissabte 25 al Centre Cultural de Valls. El muntatge ens situa en un futur no gaire llunyà quan la crisi financera obliga a l'Estat espanyol a vendre el seu patrimoni artístic. Davant la venda del quadre del famós quadre de «Las Meninas», una monja copista rep l'encàrrec de fer una rèplica exacta de l'original de Velázquez, exposat al Museo del Prado a Madrid. A partir d'aquest moment la religiosa es veu atrapada en un encreuament d'interessos polítics i mediàtics.

Tot i que en els últims anys s'ha fet molt popular gràcies a sèries televisives, Carmen Machi ha estat sempre una actriu teatral, portant a l'esquena una gran experiència damunt dels escenaris. Malgrat ser especialment coneguda com còmica, ha treballat també en el gènere dramàtic. Se l’ha pogut veure damunt l'escenari representant obres importants com "Retablo de la avaricia, la lujuria y la muerte", "María Sarmiento", "El mercader de Venecia", la divertida comèdia "Atraco a las tres", "Cinco mujeres.com", "La tortuga de Darwin", "Platonov" o "El arte de la comedia". Entre les últimes que ha protagonitzat, sobresurten "Almuerzo en casa de los Wittgenstein", "Juicio a una zorra" o "Agosto".

No obstant això, és la pantalla petita la que ha llançat a Carmen Machi a la popularitat. L’any 2000 li van oferir formar part del repartiment de la sèrie "Siete vidas", que va obtenir un gran èxit. El seu paper d'Aída García, un cambrera carregada de complexos amb una família al seu càrrec, va ser molt ben acollit pel públic. Tant va ser així que, al cap de cinc anys, la mateixa productora va decidir utilitzar el personatge per a una sèrie pròpia i amb el mateix nom, "Aída", en què va treballar quatre anys. La sèrie va ser tan popular que, malgrat haver-se retirat, Carmen Machi per dedicar-se a altres projectes, se segueix emetent. Amb "Aída" ha aconseguit el premis Ondas, ATV, Fotograma de Plata o el TP d'Or. En el món del cinema va assolir el 2014 el Premi Goya a la millor actriu secundària per "Ocho apellidos vascos".

L’espectacle a Valls serà precedit durant l’accés dels espectadors al Centre Cultural pels quinze minuts de Preludi musical, que tenen lloc en els muntatges inclosos dins l’abonament de la temporada de tardor. En aquest cas, serà l’escola Espai Trad la que portarà els seus alumnes a l’equipament cultural.

Estrena absoluta de Neus Expósito

Diumenge 26 a les 6 de la tarda la dansa i la música agafaran el relleu a l’escenari del Teatre Principal. La coreògrafa Neus Expósito, arrelada professionalment a Valls, plasma en l’estrena absoluta del seu espectacle "Agapeh" les diferents etapes del procés de créixer en una societat difícil, que sovint colpeja i manipula l'essència de l'individu en el camí vital. Mitjançant la creativitat i la imaginació, l’artista convida l'espectador a reflexionar sobre com viu la seva existència, i si les decisions són preses amb consciència o bé imposades per l'entorn.

En la línia d’apropar artistes i espectadors que desenvolupa l’Escola de l’Espectador dels Teatres de Valls, el dia abans, dissabte 25, el mateix Principal acollirà de 10 a 12 h una Màster class a càrrec de la coreògrafa. Se centrarà en la dansa emocional, i els interessats poden inscriure’s gratuïtament a través de l’email Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. En aquests moments queden lliures dues places de les vint que estaven disponibles.

Expósito ha estat ballarina al Gran Teatre del Liceu de Barcelona en l’òpera “Kovantxina” i a la companyia “Corella Ballet Castilla y León”; ballarina convidada a la “Kulturraum Rosenhof” d’Alemanya; així com a l’espectacle “Metamorphosis” dirigit per Iratxe Ansa. També ha exercit com a directora artística de l’Escola de Dansa Ítaca, i ha estat professora dels cursos de dansa clàssica “Dependance”, de dansa clàssica i jazz a l'Escola de Dansa On Stage, i de l’Escola de Dansa Adagi de Valls. També ha col·laborat com a ballarina de la gira “Angela Corella and Stars of American Ballet” en la «Corsair Suite».

Canals de venda i Promoció Jove

Les entrades per a ambdós espectacles es venen a través del web ticketea.com les 24 hores, per telèfon a través del 902 044 226, i a les taquilles del Teatre Principal, al carrer Jaume Huguet de Valls. Les taquilles del Principal realitzen l'horari habitual de temporada dimecres a la tarda de 18 a 21 h, i divendres al matí de 12 a 13.30 h. La venda telefònica funciona de dilluns a dijous de 9.30 a 14.30 i de 16 a 18.30 h, i divendres de 9 a 15 h. El mateix dissabte i diumenge de l’espectacle les taquilles del Centre Cultural i del Principal obriran des d’una hora abans de l’inici de les funcions. Paral·lelament, els dos muntatges són dins la Promoció Jove: 3 x 30 x 30. Per 3 €, els espectadors de fins a 30 anys, podran obtenir una entrada durant els darrers 30 minuts abans de l’inici de l’espectacle.

21 de novembre de 2017