Valls rememorarà la seva història amb el singular Pessebre Vivent

Valls rememorarà la seva història amb el singular Pessebre Vivent

Valls rememorarà la seva història amb el singular Pessebre Vivent

> L'entorn de l'església de Sant Joan i els carrers del Barri Antic tornen a acollir l'edició del Pessebre Vivent 2017

> Un total de 43 escenes donaran forma a aquest espectacle recreatiu nadalenc, la meitat de les quals són de nova creació

El Pessebre Vivent de Valls arriba enguany a la seva setena edició i es celebrarà els dies 27, 28 i 29 de desembre com en les edicions anteriors. El Pessebre Vivent de Valls és un espectacle que a partir de les escenes bíbliques tradicionals i la historiografia local repassa alguns dels principals fets que han esdevingut a la ciutat, tret diferencial que converteix aquest pessebre vivent en una proposta original i única en el territori. El projecte compte amb una trajectòria de 24.500 visitants al llarg dels darrers anys, on s'han introduït canvis i modificacions de recorregut i escenes en cada nova edició.

L'organització del Pessebre Vivent de Valls 2017, que va iniciar els treballs el passat mes de juliol, ha explicat en roda de premsa les principals característiques i novetats de l'edició d'aquest any. La regidora de Joventut i Acció Cívica, Bàrbara Flores, els responsables del Centre Cívic, conjuntament amb els coorganitzadors de l'edició d'enguany, Laura Gadea, Marta Llort i Raül Molina, han explicat que “la clau de l'èxit del Pessebre és un any més la implicació i participació de centenars de persones, empreses i entitats en el projecte”.

Per aquest motiu, des de l'organització del Pessebre Vivent es vol fer un especial agraïment a les moltes persones, entitats i empreses vallenques que de manera directa, indirecta o desinteressadament, col·laboren i participen per a fer possible aquest important esdeveniment nadalenc per la ciutat. Els participants (actors, actrius, figurants i col·laboradors) superen les dues-centes persones i es manté el nombre d'empreses i comerços que hi donen suport (un centenar) i d'entitats participants (una trentena).

Les persones responsables d'organitzar el Pessebre han assenyalat algunes de les tasques que ja estan en curs i que mostren la complexitat d'un esdeveniment d'aquesta magnitud que mobilitza cada any a centenars de persones pel carrers del Barri Antic. Així, des del mes de setembre s'han realitzat reunions informatives amb els participants del Pessebre, s'ha fet el repartiment d'actors, actrius i figurants entre les diferents escenes, s'han realitzat les primeres proves de vestuari i assaigs. Les diferents comissions del Pessebre continuen treballant en el disseny d’elements escenogràfics i nous vestuaris, donat els canvis d'escenes que s'han introduït aquest any al Pessebre.

També s'han implementat algunes de les 7 accions prèvies previstes per a l'edició d'enguany com un taller gratuït de teatre pels actors i actrius, a càrrec de Raül Molina, un curs de costura bàsica, a càrrec de Candela Amill, per a l'arranjament del vestuari o una xerrada itinerant, que es realitzarà avui dimecres 15 de novembre a càrrec de l'historiador local, Àngel Gasol. A partir de la setmana vinent es continuarà amb les proves de vestuari, els assajos de les diferents escenes del Pessebre i es realitzarà un taller de danses el diumenge 26 de novembre.

També en el marc de les 7 accions prèvies del pessebre (en motiu de la setena edició d'enguany), el Pessebre Vivent estarà present en el mercat de Nadal de Valls, realitzant difusió de l'esdeveniment. També es pot visitar l'exposició fotogràfica de les sis edicions del Pessebre Vivent celebrades fins al moment, al Centre Cívic fins al 30 de novembre.

Horaris, recorregut i novetats

Enguany es mantindrà l'estructura de cinc parts històriques (edat antiga, edat mitjana, renaixement, barroc i edat contemporània). Els visitants amb de les diferents escenes podran conèixer a través de recreacions històriques i teatrals alguns dels esdeveniments que han caracteritzat la història de la ciutat i que els portaran fins al punt final del pessebre als arcs de Ca Magraner (Celler del Paborde) que tancarà el passeig per la història que proposen els organitzadors del pessebre.

Les representacions del Pessebre es faran el dimecres 27 de desembre de 17.30 a 20 hores i el dijous 28 i el divendres 29 de desembre de 17.30 a 19.30 hores.

Pel que fa a les novetats, una d'elles és que tot i que es manté l'inici del recorregut per l'entrada principal de l'Església de Sant Joan, per tal de facilitar l'accessibilitat i reduir el temps d'espera del públic, les escenes del Pessebre s'iniciaran amb l'entrada a l'espai de la rectoria. La resta del trajecte passarà igualment per l'Hort del Rector, el carrer del Mur, la plaça Tomàs Caylà i el carrer de l'Església que seran de nou l'escenari d'un itinerari farcit d'història i que finalitzarà als arcs del Celler del Paborde.

Per altra banda, en aquesta edició es reforça el pes de les escenes bíbliques i se n'introdueixen de noves que repassen algunes dels principals fets històrics que han esdevinguts a la ciutat. Algunes de les novetats d'enguany seran: l'edat antiga s'ubicarà entre la rectoria i part de l'Hort del Rector, amb noves escenes que reprodueixen el període d'ocupació romana i les escenes més iconogràfiques d'un pessebre; l'edat mitjana finalitzarà al carrer del Mur, enlloc de la plaça de Tomàs Caylà; hi haurà una nova reproducció de l'època del renaixement a la plaça Tomàs Caylà, on es concentraran les escenes d'aquest període; el període corresponent al barroc (segle XVII fins a principis del XVIII) s'ubicarà a principis del carrer de l'Església, i l'edat contemporània, que es veurà representada des del carrer de l'Església i fins als Arcs del Celler del Paborde, incorpora també algunes noves escenes, com el comerç amb algunes colònies africanes.

Altres novetats d'aquesta edició, és la renovació de tots els textos de les escenes parlades. D'aquesta manera, els visitants es trobaran un any més, un Pessebre renovat, tant a nivell d'escenes (la meitat d'aquestes seran noves respecte de l'edició anterior) com de diàlegs, on podran viure una experiència artística i teatral en primera persona. Canvis que comporten un treball previ de renovació dels elements escenogràfics i de vestuari.

Engany, a més, es comptarà amb la col·laboració especial d’un actor popular del territori i de l'IES Cal·lípolis de Tarragona (a través dels alumnes de “Caracterització i maquillatge professional”) per la caracterització dels artistes participants.

Finalment, a través de l'Associació Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya, les escoles de Valls poden participar en el concurs de dibuix de pessebres vivents (que l'any anterior va guanyar un alumne del Col·legi Claret).

Entrades: a partir de l'11 de desembre al Centre Cívic

Les entrades anticipades per accedir a alguna de les representacions de la 7a edició del Pessebre Vivent de Valls es podran adquirir a partir de dilluns 11 i fins dissabte 23 de desembre de dilluns a divendres de les 10 a 14 hores al Centre Cívic de Valls i a l'Oficina Municipal d'Informació i Turisme (c/ de la Cort, 61) les tardes de dilluns a divendres de 17 a 19 hores i els dissabtes al matí de 10 a 13 hores. El preu de l'entrada anticipada serà, igual que en els anys anteriors, de 3 euros i concretarà el dia i l'hora per accedir al recinte del pessebre. Com a novetat s'amplia l'entrada gratuïta fins als 5 anys.

Per altra banda, també es podran adquirir entrades anticipades entre l'11 i el 23 de desembre en altres municipis de l'entorn per tal de facilitar l'adquisició d'aquestes i arribar a més públic. Els punts de venda estaran ubicats a Alcover (Bar Plaça Nova), al Pla de Santa Maria (Núria Papereria), a Montblanc (Llibreria Requesens) i a l'Oficina de Turisme del Monestir de Santes Creus.

Adrià Batet, encarregat del cartell d'enguany

L'edició del cartell del Pessebre d'enguany ha anat a càrrec de l'artista local Adrià Batet. Batet és il·lustrador, dissenyador, muralista i creador visual multidisciplinari, i ha estat format artísticament a l'Escola d'Art i Disseny de Tarragona i a la Universitat Politècnica de Catalunya en enginyeria en disseny i desenvolupament de producte. És l'autor d'alguns murals presents a la ciutat com el mural tradicional de Valls al carrer de la Cort o del recent mural del seguici al carrer del Forn Nou. Algunes de les seves obres es troben exposades en el web: www.adriabatet.com

Descarregar cartell del Pessebre Vivent de Valls 2017

 

> Tots els actes de les Festes de Nadal i Reis a Valls

Altres notícies del Nadal a Valls

>> A la venda les entrades del Ball de Cap d'Any a la Sala Kursaal

>> El parc de Nadal arrenca dijous 28 dedicat al circ i als jocs tradicionals

>> Concert de la Bisbal i valsos d'Strauss, espectacles d'aquestes festes

>> Els Pastorets principals de Valls, el gran clàssic de les festes

>> El Mercat de Nadal i la fira de capons i aviram, epicentres de les festes

>> Valls rememora la seva història amb el singular pessebre vivent

>> Arrenquen les festes de Nadal amb l'encesa de l'enllumenat

>> La solidaritat i el patrimoni immaterial es donen la mà per Nadal a Valls

  15 de novembre de 2017