Egueiro, Fundació Vilaniu i Ajuntament impulsen un banc de recursos tècnics de salut

Egueiro, Fundació Vilaniu i Ajuntament impulsen un banc de recursos tècnics de salut

Egueiro, Fundació Vilaniu i Ajuntament impulsen un banc de recursos tècnics de salut

L’Ajuntament de Valls posarà en marxa aquest mes de desembre el Banc de Recursos Tècnics de Salut, un programa promogut per la Regidoria de Benestar Social, l’Associació Egueiro i la Fundació Vilaniu. El nou servei té com a funció principal la recepció, recuperació i condicionament de diferent tipus de material adaptat de salut per la seva posterior cessió a persones que ho necessitin per tal de millorar la seva autonomia i la seva qualitat de vida i la de les seves famílies.

La idea principal és la cessió en préstec de les ajudes tècniques que no estan subvencionades ni pel departament de Salut ni pel de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat i que, pel seu cost econòmic, són difícils d’assumir per la majoria d’usuaris i de les seves famílies o bé perquè es tracta d’aparells que només necessiten temporalment. Es tracta de cadires de rodes, crosses, caminadors, matalassos anti-escares, llits articulats, grues, elevadors de WC, baranes abatibles i cadires de dutxa i lavabo, una cinquantena d’aparells que l’Ajuntament ha comprat per 10.700 euros IVA inclòs, inversió escollida pels ciutadans en el procés dels Pressupostos Participatius 2017.
 
A Valls hi ha prop de 1.800 persones amb reconeixement legal de dependència, la majoria per discapacitats en la seva mobilitat. El projecte va dirigit a les persones que per les seves limitacions funcionals necessiten un ajut tècnic per desenvolupar les activitats de la vida quotidiana. A la vegada, el projecte es planteja com un programa col·laboratiu, de tal manera que els ciutadans que comptin amb aquest tipus de material i no el necessitin podran donar-lo i posar-lo a disposició del Banc de Recursos Tècnics per tal que el puguin utilitzar els usuaris del servei.

El projecte contempla diverses accions amb la participació de diferents agents. La compra del material i la coordinació i seguiment del projecte serà a càrrec de la regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Valls, a través de la Oficina Tècnica del Pla Local d'Inclusió i Cohesió Social. El projecte serà gestionat per la Fundació Vilaniu que recepcionarà les demandes i atorgarà el material a l’usuari. A més, el personal sanitari de Vilaniu també farà l’assessorament necessari a domicili de l’usuari per a l’ús correcte del material.

D’altra banda, el manteniment dels aparells es farà amb el suport de l’Associació Egueiro, reparant el material que pel seu ús o les seves condicions en el moment de la donació precisin d'arranjament. La mateixa associació es farà càrrec del trasllat al domicili de l’usuari, en cas que la persona sol·licitant no pugui recollir-lo.

Els interessats a sol·licitar material s’hauran d’adreçar a la Fundació Vilaniu. Caldrà un informe de derivació signat pel metge i l'usuari haurà de tramitar la sol·licitud a les dependències de la Residència Monserrat Cuadrada. Es comprovarà el material en stock i si no es disposa, es realitzarà la sol·licitud i s'afegiran les dades de la persona sol·licitant a la llista d'espera. Amb l’objectiu de garantir la conservació del material, s’estableixen unes fiances de 5€ per materials de baix cost, 20€ pels recursos de mig cost i 50€ per materials d'alt cost.

D’altra banda, els ciutadans interessats a donar al Banc de Recursos Tècnics material que ja no utilitzin per tal que altres usuaris puguin fer-los servir, hauran d’adreçar-se també a la Residència Monserrat Cuadrada. D’aquesta manera, a més de la compra de material per part de l’Ajuntament, el Banc de Recursos Tècnics podrà ampliar-se amb la col·laboració ciutadana i augmentar el seu abast.

 

13 de desembre de 2017