Els Teatres de Valls aixequen el teló de la nova temporada

Els Teatres de Valls aixequen el teló de la nova temporada

Els Teatres de Valls aixequen el teló de la nova temporada

> Un acte de presentació al Principal amb Roger Mas, Edgar Martínez, Violant Llopis i la Companyia Passabarret com a protagonistes, serveix per presentar la nova programació

> Totes les entrades surten a la venda dilluns 5 de febrer a les 12h

Els Teatres de Valls han aixecat el teló de la nova temporada i ho han fet, com a novetat, amb una gala artística aquest dimecres dia 24 de gener al Principal per presentar la programació d’espectacles per als propers mesos. A l’acte hi han pres part alguns dels artistes que seran protagonistes de la nova programació, començant per la presentadora de la gala, l’actriu vallenca Violant Llopis, o el cantautor Roger Mas que ha actuat en directe, tota una prèvia del concert que oferirà el març al mateix escenari del Principal. També hi ha actuat el vallenc Edgar Martínez i Anna Lagardes amb un fragment del musical Per si no ens tornem a veure que també es podrà veure a Valls el març o hi ha participat Oriol Llop de la Companyia Passabarret, un altre dels noms propis de la nova programació.

En el transcurs de l’acte s’ha presentat a més l’adhesió dels Teatres de Valls al programa Apropa Cultura, una iniciativa sociocultural que facilita l’accés a la cultura a aquells sectors de la societat més vulnerables, una proposta adreçada als centres socials i associacions que treballen amb persones en risc d’exclusió social i que reserva entrades a preus molt reduïts que poden anar dels 0 als 3 euros. Aquesta iniciativa, junt amb l’acció Promo3 amb entrades a 3 euros a persones en situació d’atur, és una de les novetats que Xarxa de Cultura ha introduït per fer més accessible la programació d’espectacles als Teatres de Valls.

La nova cartellera d’espectacles és ben àmplia i en sobresurten E.V.A. de T de Teatre (16 de febrer, Centre Cultural) amb el seu muntatge estrenat a l’estiu al Festival Grec per celebrar els 25 anys de la companyia; Frankenstein, de Mary Shelley, coproducció del Teatre Nacional de Catalunya amb actors com Joel Joan, Lluís Marco o Àngel Llàcer (14 d’abril, Centre Cultural); la versió que Josep Maria Pou protagonitza del clàssic Moby Dick de Herman Melville (19 de maig, Centre Cultural) i que ben aviat s’estrenarà a Barcelona; el concert de la gira mundial La increïble història de violí, amb Ara Malikian (24 de març, Centre Cultural) i l’humor de Justo Molinero y los destacastaos amb el seu nou muntatge El hombre la gran chapuza de Dios (18 de març, Centre Cultural).

En l’apartat musical del cartell anunciat, destaca el concert de Roger Mas, acompanyat del seu nou trio, que el 17 de març portarà al Principal el seu darrer treball Parnàs. L’enregistrament està integrat per una selecció de poemes d’autors tan diversos com Miquel Martí i Pol, Joan Maragall o Salvador Espriu, i que ha comptat amb algunes col·laboracions com Bikimel o Núria Graham. La de Valls serà la segona actuació de la gira de Roger Mas després de l’estrena del disc el dia abans de l’Auditori de Barcelona dins el Festival Barnasants.

També estrena a les comarques de Tarragona serà el concert de la cantautora catalana Maria Rodés (dissabte 5 de maig), amb el seu nou disc Eclíptica, inspirat en la vida i l’obra del seu tiet besavi meteoròleg i astrònom i director de l’Observatori de l’Ebre abans de la Guerra Civil espanyola.

Segell Territori Creatiu Vallenc
La part musical es completa amb la col·laboració dels Amics de la Música de Valls que han programat el concert Emili Vendrell, la veu del poble (5 d’abril, Teatre Principal), amb el tenor vallenc Roger Padullés acompanyat del pianista Josep Surinyac. Servirà per retre homenatge a qui fou un popular intèrpret en l’any del 125è aniversari del seu naixement. Aquest concert porta el segell de Territori Creatiu Vallenc ja que els Teatres de Valls ofereixen cada temporada diversos muntatges amb la participació parcial o total d’intèrprets de la ciutat.

Amb aquest segell destaca també l’estrena absoluta del nou espectacle circense per a adults de la companyia vallenca Passabarret/la Circoteca, Josafat (28 abril, Teatre Principal), un muntatge dirigit per Adrián Schvarsteiz amb els actors Oriol Llop, Laia Estrada i Guillermo Cides, que n’és l’autor de la música original. Aquesta adaptació del clàssic del Modernisme de Prudenci Bertrana serà possible gràcies a la residència creativa de la companyia durant una setmana al Principal on acabaran d’ajustar el muntatge. Posteriorment sortirà de gira per diverses ciutats del país ja que ha despertat l’interès dels programadors fins i tot abans de la seva estrena.

El segell Territori Creatiu Vallenc també el portaran el musical Per si no ens tornem a veure, de Marc Sambola i Alícia Serrat, que comptarà amb el vallenc Edgar Martínez damunt l’escenari del Principal dissabte 10 de març; la lectura dramatitzada Safira, de Magí Sunyer, dirigida per Joan Castells i amb la vallenca Violant Llopis, acompanyada de Mercè Espelleta i Carles Bigorra (24 de febrer, Teatre Principal); i  l’obra Fan l’Humor, de la pallassa vallenca Pepa Plana i Marcel Gros, que arribarà el diumenge 20 de maig a la tarda a la Vela Passabarret als Jardins de Casa Fèlix.

Gràcies al patrocini de la Fundació BBVA, el 7 d’abril arribarà l’obra Barbes de Balena d’Anna Maria Ricard, que va ser finalista del Premi BBVA de teatre i que permet a totes les persones amb el carnet d’Amics dels Teatres una entrada gratuïta prèvia recollida de la mateixa. Aquesta obra dirigida per Mònica Bofill ens ofereix un recorregut per la vida de la doctora Dolors Aleu, la primera dona llicenciada en medicina a Catalunya i a l’Estat espanyol.

El Principal familiar
La temporada teatral ha plantejat al Teatre Principal quatre espectacles especials per al públic familiar, tres amb recomanació a partir de quatre anys i un destinat als nadons. El 3 de març serà el torn del clown Kike Sebastián amb el muntatge de circ i comèdia Comediant; el dia 12 de maig la companyia 2PrincesesBarbudes interpretarà el concert Sempre de vacances, d’Helena Cases i Marc Marcé; i el 26 e maig serà el torn d’El Replà Teatre i el musical Ai rateta, rateta, de Jordi Sors i Ramon Bau.   El dia 21 d’abril, Aboon Teatre portarà L’arbre de la vida, tres passis d’aquest espectacle per a nadons recomanat per als més petits: de 6 mesos a 3 anys.

Escola de l’espectador i servei educatiu
La programació es completa amb diverses activitats dedicades al foment del teatre i batejades amb el nom de l’Escola de l’Espectador, entre les quals hi destaca un col·loqui post funció amb les actrius de T de Teatre el divendres 16 de febrer, un taller de cable d’equilibris al Principal el 6 d’abril amb Ariadna Juncosa o les exposicions al vestíbul del Principal, en aquesta ocasió amb el suport de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona: Adrià Gual. L’escenògraf de la modernitat (del 17 de febrer al 22 d’abril) i Cartells teatrals modernistes (del 27 d’abril al 27 de maig).

Els Teatres de Valls treballen també en l’educació amb diferents propostes pensades especialment per a les escoles, com el teatre en anglès el dia 16 de març amb l’obra Tommy & the thalent thief, de la Cia Tell-Tale Theaher, les audicions musicals de música tradicional, jazz i música de cambra que organitza el Centre de Recursos Pedagògics de l’Alt Camp (CRP-Alt Camp), el 35è Festival de Teatre Infantil i Juvenil de l’Alt Camp, organitzat també pel CRP o les visites teatralitzades per a escoles i instituts Les bambolines del Principal, realitzades pel GTP.

Entrades a la venda
La temporada dels Teatres de Valls tindrà totes les entrades a la venda a partir del dilluns 5 de febrer a les 12 del matí a través del portal www.ticketea.com les 24 hores del dia, a les taquilles del Teatre Principal, que obriran de dilluns a dissabte de 12 a 14 i de 18 a 20 h, així com al telèfon 902 044 226 de dilluns a dijous de 9.30 a 14 i de 16 a 18.30 h i divendres de 9 a 15 h.

TOTA LA PROGRAMACIÓ DELS TEATRES DE VALLS

>> Descarregar programa (pdf)

> Divendres 16 de febrer. 21h. Centre Cultural.
Teatre
E.V.A, de T de Teatre
Les actrius de T de Teatre celebren els 25 anys dalt dels escenaris amb una aventura molt especial: E.V.A., dirigida per Julio Manrique. Després d’abordar temes com la maternitat, el sexe, les crisis generacionals i la pràctica escènica, el dolor serà el protagonista d’aquesta obra.  E.V.A. és l'Escala Visual Analògica del Dolor i també és una comèdia dramàtica on quatre històries creuades de quatre excompanyes d’escola ens faran reflexionar sobre el dolor, la seva poètica i les seves formes.

> Dissabte 24 de febrer. 21h. Teatre Principal.
Lectura dramatitzada
Safira, de Magí Sunyer
Magí Sunyer recupera una història coneguda a partir del romanç de la Dama de Reus, aquella dona extraordinàriament bella que es veu obligada a anar al llit amb el tirà per salvar la vida del seu marit. Basada en el poema del mateix títol del poeta maonès Joan Soler i Sans i la cançó popular ‘Capitel·lo’’, el tema s'actualitza en el context de l'emigració clandestina. El text va rebre el premi de la crítica Serra d'Or  2014.

> Dissabte 10 de març. 21h. Teatre Principal.
Teatre musical
Per si no ens tornem a veure, de Marc Sambola i Alícia Serrat
La història de dues persones que no són el que diuen ser. És una història de disfresses i d’identitats falses on el destí, igual que l’amor, és inevitable. I és sobretot un homenatge a comèdies com Leonci i Lena, El joc de l’amor i de l’atzar o Al vostre gust, on les aparences i els enganys es barregen amb la comèdia i l’amor.

> Dissabte 17 de març. 21h. Teatre Principal
Música
Roger Mas. Presentació disc ‘Parnàs’
Roger Mas encarna com ningú el prototip del cantautor: agermanar música i poesia, autoria i interpretació, però també novetat i tradició. Ho ha demostrat a cada disc, reinventant-se en trobador incipient, crooner de cobla, artista tel·lúric, bluesman rutilant, estrella del pop o rapsode profund. Ara, amb una veu en plena maduresa, ens porta de viatge al Parnàs, al jardí dels poetes, on insisteix en emocionar-nos amb les veus dels altres i músiques noves.

> Diumenge 18 de març. 18h. Centre Cultural
Humor
El hombre, la gran chapuza de Dios, amb Justo Molinero y los descastaos
L’obra s’inspira en el sainet del mateix nom de José Cedena i ofereix als espectadors dosis d’humor directe, quotidià i costumista de la mà del popular locutor de ràdio i els seus col·laboradors. Veurem d’una manera peculiar com Déu va crear l’home i el nyap que va fer; i com va crear Eva; i la cosa de la poma; i de la bondat, i la maldat... Un humor senzill i per a tots els públics en forma de sainets, on les rialles estan garantides.

> Dissabte 24 de març. 21h. Centre Cultural
Música
Ara Malikian en concert: La increïble història de Violí
El protagonista indiscutible d’aquest concert és violí. Un violí que va néixer a Mòdena i va viatjar fins a el Líban per trobar-se amb un petit Ara de tres anys, a qui el seu pare, també violinista, va ensenyar a tocar, i del qual ja no se separaria. Junts van descobrir a Paganini i junts van viatjar al llarg dels anys per tots els gèneres musicals que anaven aprenent allà on paraven. Viatjar, sentir, fusionar, així fins a arribar al rock i la música pop.

> Dijous 5 d’abril. 20.30h. Teatre Principal.
Música
Roger Padullés i Josep Surinyac: Emili Vendrell. La veu del poble
El tenor Roger Padullés ha obtingut diferents reconeixements com ara el segon premi al Concurs Internacional de cant Francesc Viñas, així com el premi Plácido Domingo el 2009. El seu disc Mompou songs, interpretat amb el pianista Ian Burside i editat a Londres va rebre el premi Enderrok 2015 al millor disc de clàssica. Ara, acompanyat pel pianista Josep Surinyac presenta un repertori basat en l’obra del popular tenor i intèrpret de cançons tradicionals catalanes i sarsueles, Emili Vendrell.

> Dissabte 7 d’abril. 21h. Teatre Principal
Teatre
Barbes de Balena, d’Anna Maria Ricard
L’obra ofereix un recorregut per la vida de la doctora Dolors Aleu i Riera (1857-1913), la primera dona llicenciada en medicina a Catalunya i a l'Estat espanyol. La seva va ser una carrera plena d'obstacles per exercir una professió aleshores vetada a les dones. A partir de la seva figura, també fem memòria de les nostres àvies, besàvies..., i reflexionem sobre les dones d'avui en dia. Es tracta de l’Espectacle finalista Premi BBVA de teatre.

> Dissabte 14 d’abril. 21h. Centre Cultural
Teatre
Teatre Nacional de Catalunya
Frankenstein, de  Mary Shelley
Dos-cents anys després de la primera publicació de la novel·la de Mary Shelley, que dotava d’una vida perdurable el cèlebre monstre que amb la seva multiplicitat orgànica acabaria esdevenint un mite de la nova societat contemporània, la directora Carme Portacelli porta a escena la història d’aquest Prometeu modern amb una dramatúrgia de Guillem Morales (director i guionista de la premiada pel·lícula Los ojos de Julia) que indaga en els territoris més tenebrosos de la humanitat ferida del mite.

> Dissabte 28 d’abril 21h. Teatre Principal.
Circ
La Circoteca/Passabarret: Josafat, de Prudenci Bertrana
La fascinant trobada entre en Josafat i la Fineta els converteix, sense saber-ho, en els protagonistes accidentals d'un joc entre bella i bèstia. Equilibris entre dos antagonistes, tant simbòlics com reals, de mà a mà, sobre un quadrant o ballant a una perxa. Una adaptació en clau de circ de la novel·la  de Prudenci Bertrana que desconstrueix la passió, la por, les obsessions, els contrastos i la tragèdia d'aquest Geperut de Notre Dame català i dóna com a resultat un relat breu, naïf i obert a un públic familiar.

> Dissabte 5 de maig 21h.  Teatre Principal
Música
Maria Rodés: Eclíptica
La cantant i compositora Maria Rodés -guanyadora del Premi Puig Porret 2016 al Mercat de la Musica Viva de Vic- presenta el disc ‘Eclíptica’, que gira al voltant de la figura de Lluís Rodés –tiet besavi de la compositora, astrònom, meteoròleg i director de l’Observatori de l’Ebre de 1920 a 1939– i recrea el transcurs d’una nit a través d’un repertori de cançons i passatges musicals inspirats en la vida i l’obra de l’astrònom.

> Dissabte 19 de maig. 21.00h. Centre Cultural
Teatre
Josep Maria Pou: Moby Dick, d’Herman Melville
Aquest muntatge està inspirat en la solitària figura d'Ahab i la seva lluita contra la balena. El capità Ahab, un dels grans personatges de la literatura universal, és un ésser que evidencia l'obsessió humana que va més enllà de la raó, capaç de consumir la voluntat i eliminar qualsevol element bondadós de l'ànima. Pou convida l’espectador a fer un viatge a les profunditats de la bogeria d'un home capaç de tot per satisfer la seva obstinació.

> Diumenge 20 de maig. 18 h. Vela Passabarret. Jardins de Casa Fèlix
Circ
Pepa Plana i Marcel Gros: Fan l’humor
La Pepa i en Marcel tornen a trobar-se a un escenari, mà a mà, per reviure alguns dels números que els situen entre els pallassos de referència obligada. Tot un joc de cartes en què, ara un, ara l’altre, ens endinsaran al seu món particular darrere de la màscara més petita del món… que de ben segur acabarà esclatant en una experiència conjunta d’allò més surrealista!

Espectacles familiars

> Dissabte 3 de març. 18h. Teatre Principal.
Circ i comèdia
Cia. Kicirke: Comediant
Espectacle per a tots els públics, que combina la espontaneïtat del carrer amb el gest còmic del pallasso Kike Sebastián. Un divertit joc a través del circ i la música. Malabars amb barret, números còmics, musicals, equilibris amb cadires, maletes i copes. Gràcies a aquest objecte, aquest personatge crea situacions molt divertides i entranyables on l’espectador participa des del primer moment.  

> Dissabte 21 d’abril. 12, 17 i 18h. Teatre Principal
Espectacle per a nadons
Abon Teatre: L’arbre de la vida
L’espectacle obre una finestra al màgic procés de la creació. Parla de la vida i la mort en moviment continu, de la voluntat i la passió de viure, i de la diversitat en la manifestació. Amb una escenografia neta i clara conduïda per els cinc sòlids platònics viurem aquest viatge!

> Dissabte 12 de maig. 18h.
Música
2PrincesesBarbudes: Sempre de vacances
A principis de març arriben a casa nostra les orenetes i s'hi estaran fins a finals de setembre. Ho expliquen a través de 12 cançons que parlen de com fan el niu, què mengen, la seva criança, els viatges, el vestuari, el cant i els seus somnis. En forma de documental ornitològic, a l'escenari hi trobareu quatre orenetes barbudes que es retroben després de la migració per fer un concert amb instruments de joguina i ritmes pop.

> Dissabte 26 de maig. 18h.
Teatre musical
El Replà Produccions: Ai rateta, rateta
 Hi havia una vegada una rateta molt presumida que estava cansada i avorrida de que tothom, des de fa anys, expliqués el seu conte de la mateixa manera. Un dia va prendre la decisió de declarar-se en vaga indefinida fins que no s’atenguessin les seves peticions de canvi. Què va passar? Doncs vet aquí un gos, vet aquí un gat que aquest conte s’ha canviat.

 

VALLS · 24 DE GENER DE 2018