L'Institut Narcís Oller ho té tot a punt per a la primera Vilaniuada

L'Institut Narcís Oller ho té tot a punt per a la primera Vilaniuada

L'Institut Narcís Oller ho té tot a punt per a la primera Vilaniuada

> Es tracta d'un projecte de georeferenciació, programació i tecnologia mòbil en el que hi participaran gairebé 200 alumnes

La Vilaniuada és un projecte col·laboratiu de georeferenciació i programació (geoscratching) i tecnologia mòbil basat en el World Mobile City Project adreçat a l’alumnat de cicle superior de primària i secundària, perquè els alumnes aprenguin a moure’s i descobrir la ciutat. Els principals objectius del projecte són facilitar l’autonomia de l’alumne, millorar la competència digital dels estudiants, resoldre problemes en grups cooperatius, compartir coneixement en la Xarxa, participar activament en entorns interactius d’aprenentatge, conèixer els llocs d’interès de la ciutat (patrimonials, culturals, socials..), localitzar qualsevol punt de la ciutat amb els mitjans clàssics (mapes, targetes..), dissenyar rutes geolocalitzades amb els punts triats de la ciutat i familiaritzar-se amb l‘ús de les darreres tecnologies.

Després d’haver participat en projectes d’aquest tipus durant els darrers cursos a Barcelona i Tarragona (la Barcelonada i la Tarraconada), l’Institut Narcís Oller va decidir impulsar la Vilaniuada , nom amb què l’escriptor Narcís Oller va recrear Valls. En la primera Vilaniuada, que es durà a terme el dijous 22 de febrer hi participaran 190 alumnes, són els de 3r d’ESO del propi centre i del Col·legi Claret.

Cada grup de 5 alumnes tindrà 5 targetes de 5 punts d'interès de Valls. En cada targeta hi ha una activitat de continguts, que poden ser de caire històric, científicotecnològic, literari, artístic i social-institucional. I a més, en cada targeta han d'escollir una activitat multimèdia entre cinc, que les han d'acabar fent totes, i que són: una foto STEAM (fotografia relacionada amb les matemàtiques, ciència, tecnologia i art), una foto selfie, una foto bumerang, una foto editada i una activitat relacionada amb el periodista Carles Capdevila, (al qual, doncs, se li ret homenatge). Aquesta activitat consisteix a reflexionar sobre una frase de Carles Capdevila i representar-la en un vídeo.

Per dur a terme les proves, els alumnes se serveixen dels mòbils, i es busca així que sàpiguen fer-ne un bon ús. D'aquesta manera, l’alumne fa servir el Google Maps com a aplicació de geolocalització, un lector de codis QR per llegir els codis de les ubicacions i les activitats de contingut dels diferents punts d'interès, una aplicació de realitat augmentada per realitzar les activitats multimèdia. Altres aplicacions que l’alumne ha d’usar són Instagram per penjar les fotos, Layout per Instagram per fer collages fotogràfics, Boomerang per Instagram, PlantNet per reconèixer espècies vegetals i Snapseed d'edició d'imatges.

L’organització va a cura de l’equip de professors de l’Institut Narcís Oller que conformen la comissió de tecnologies de l’aprenentatge i el coneixement. Són un grup molt dinàmic i nombrós, i són ara mateix un referent per al departament d’Ensenyament, que els requereix perquè exposin les seves iniciatives didàctiques en jornades de formació arreu de Catalunya. També intervé assessorant l’equip Lacenet, que impulsa aquests projectes de geolocalització en 10 ciutats catalanes, entre les quals hi ha Valls.

Els patrocinadors del projecte són, en primer lloc, l’Ajuntament de Valls, que facilita una motxilla amb el logo de l'activitat i material relacionat amb la ciutat. També col·laboren econòmicament Europastry que facilita l'esmorzar, Sorea que facilita l'aigua, i el propi Institut Narcís Oller que facilita la cinta amb la targeta identificatòria. Finalment, cal esmentar el suport tècnic de l'Escola d'Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (UPC- Universitat Politècnica de Catalunya) que ha creat l'aplicació de realitat augmentada.

En la pàgina web http://www.wmcproject.org/valls/ es pot trobar la informació completa d’una activitat que el dia 22 de febrer omplirà els carrers de Valls d’alumnes àvids d’aprendre a moure’s per Valls i d’aprendre Valls fent un ús intel·ligent dels seus mòbils.

VALLS · 15 DE FEBRER DE 2018