Sant Jordi farà esclatar la primavera de les lletres a Valls

Sant Jordi farà esclatar la primavera de les lletres a Valls

Sant Jordi farà esclatar la primavera de les lletres a Valls

> Els centenaris de la poetessa Montserrat Abelló i la Biblioteca Popular, així com els 150 anys del lingüista Pompeu Fabra, fites destacades

> Una cinquantena d'actes han estat organitzats per una trentena d'agents culturals

El Sant Jordi vallenc aplegarà durant dues setmanes una cinquantena d’activitats al voltant del món dels llibres i de la llegenda del patró de Catalunya, festa nacional que també se celebra internacionalment ja que l’any 1995 la Unesco va declarar el 23 d’abril Dia Mundial del Llibre. Una trentena d’agents culturals han participat en la confecció d’un programa en què destaquen els llibres, les activitats familiars i escolars i diverses exposicions. La festa també compilarà les 31 novetats edicions d’autor o temàtica locals que han aparegut en el darrer any.

La commemoració de l'Any Fabra al voltant dels 150 anys del naixement del lingüista que va assolir l’estàndard per a la llengua catalana, i el centenari de la Biblioteca Popular de Valls i el del naixement de la poetessa Montserrat Abelló en són les efemèrides més destacades que s’aixopluguen sota el paraigua de Sant Jordi. També es mirarà cap a altres noms de les lletres catalanes com Adrià Gual en el vessant teatral o Prudenci Bertrana, narrador rellegit en un espectacle de circ, Josafat, de la companyia Passabarret en estrena absoluta dissabte 28 d’abril al Teatre Principal.

La celebració s’estendrà entre dimarts 17 i dissabte 28 d’abril. Els actes centrals del dia 23 amb les tradicionals parades de llibres i roses al Pati, el carrer de la Cort i altres vies urbanes, així com amb la despertada dels dracs vallencs, estarà acomboiada per quinze activitats familiars, nou d’escolars, cinc exposicions i quatre lectures públiques.

Tot i que els actes del Centenari de la Biblioteca Popular de Valls, projectada per la Mancomunitat de Catalunya i restaurada per a les darreres Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2011, ja han començat i s’estendran fins a Sant Joan, no podien faltar pinzellades amb motiu de la celebració de Sant Jordi. En aquest sentit, serà especialment simbòlica la interpretació de diversos fragments dels dietaris de les primeres bibliotecàries de Valls el migdia del dissabte 21 d’abril als jardins de la Popular.

Centenari del naixement de la poetessa Montserrat Abelló

Amb un edifici poètic conegut i reconegut -tant de creació pròpia com de recreació amb la traducció de literats de llengua anglesa-, Montserrat Abelló i Soler (Tarragona, 1918 - Barcelona, 2014) és una de les veus indispensables en el panorama poètic català contemporani. Autora d’una dotzena de llibres, d’una trentena de títols traduïts i d’autotraduccions, Montserrat Abelló va viure la República, la Guerra civil, l’exili d’una vintena d’anys a Xile, i el retorn a Catalunya l’any 1960, desitjosa de veure el seu país amb l’assoliment dels màxims drets socials, culturals i polítics. D’aquí arrenca, en primer lloc, la reivindicació feminista i, simultàniament, el seu catalanisme més ferm i cívic.

Els reconeixements a partir d’haver complert 80 anys van anar succeint-se amb les màximes distincions literàries del país. La seva presència regular en tot tipus d’actes i activitats literàries, la proximitat a les poetes de generacions més joves i, sobretot, la seva jovialitat i vitalitat personals, feien d’ella una persona estimada i propensa a la conversa càlida.

Per aquest motiu, dissabte 21 d’abril l’Associació Trèvol realitzarà a partir de les 11.45 h als jardins de la Biblioteca Popular una reinterpretació visual de poemes de Montserrat Abelló, acció batejada com «Fotopoemes».

150è aniversari del naixement del lingüista Pompeu Fabra

Pompeu Fabra (1868-1948) fou l’autor de la normativa ortogràfica, gramatical i lèxica del català contemporani. És una de les personalitats més importants de la Catalunya del segle xx. Va aconseguir, de manera explícita i indiscutible, realitzar una obra d’abast col·lectiu a la qual es va adherir tot el país. La codificació lingüística de Pompeu Fabra és el signe extern més clar de la unitat i cohesió de la Catalunya d’avui.

Va saber materialitzar, emparat primer per Prat de la Riba i la Mancomunitat de Catalunya (i més endavant, durant la República, pels presidents Macià i Companys), el projecte que el país perseguia: posseir un codi formal funcional, modern i autònom. Les tres fites principals d’aquest projecte van ser les Normes ortogràfiques (1913), la gramàtica (1918) i el diccionari (1932).

Pompeu Fabra representa la resposta pertinent a les dues grans exigències del moment històric català, la tècnica i la política. L’excel·lent lingüista va proporcionar al país el millor instrument per a un projecte de modernitat política i social. I el país va saber veure el que això significava.

Per això, dimecres 18 d’abril la Sala d’actes de la Biblioteca Carles Cardó acollirà la presentació del còmic Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua, en un acte coorganitzat per la pròpia Biblioteca , Rafael Dalmau Editor i Llibreria Roca.

Les novetats locals de l’any literari

La relació de novetats literàries d’autors o temàtiques locals des del darrer Sant Jordi inclou 31 títols, d’acord amb la següent llista:

1. BALCELLS, Salvador. Els crims del convent. Editorial Gregal

2. BERENGUER TOMÀS, M. Isabel. El Pont d'Armentera : una mica d'història (segles XVII-XX). Institut d'Estudis Vallencs

3. BOFARULL, Josep; VENTURA, Núria. Temps obert. Relat, criteri i proposta. Cossetània Edicions

4. CERVELLÓ SALVADÓ, Àlex. Els origens del fet casteller: del ball de valencians als Xiquets de Valls (del segle XVIII al 1849). Cossetània Edicions

5. CONTRERAS, Felipa. Volando al viento. By author

6. Diversos autors. BValls de lletres. Número. 21. Institut d'Estudis Vallencs

7. Diversos autors. Castells: durada de les actuacions i impacte econòmic : VI Simposi Casteller, Valls, 22 d'octubre del 2016. Valls: Cossetània Edicions (L'Aixecador ; 27)

8. Diversos autors. El compositor. Robert Gerhard (Valls 1896 – Cambridge, 1970) Patrimoni Humà. Institut d’Estudis Vallencs

9. Diversos autors. Quaderns de Vilaniu. Miscel·lània de l'Alt Camp. Número 71. Institut d'Estudis Vallencs

10. Diversos autors. Quaderns de Vilaniu. Miscel·lània de l'Alt Camp. Número 72. Institut d'Estudis Vallencs

11. Diversos autors. Enciclopèdia castellera. Vol I. Cossetània Edicions

12. Diversos autors. Enciclopèdia castellera. Vol II. Cossetània Edicions

13. FORCANO, Manuel. Catalunya: 50 indrets jueus de l’edat mitjana. Cossetània

14. GASOL, Àngel. Llegendes, contalles i tradicions de Valls. Institut d'Estudis Vallencs

15. GAVALDÀ, Antoni. Enmig d’un riu desbocat. Josep Piñas Serra. President del Comitè i alcalde de Valls en temps de guerra. Cossetània Edicions

16. GIRALT-MIRACLE, Daniel. Jaume Mercadé (1889-1967): a la recerca d'un art total. Diputació de Tarragona

17. GUASCH, Gabriel. Transcripcions. Cossetània Edicions

18. LÓPEZ LÓPEZ, Miquel. De Puigtinyós a Montferri. Arola Memòria 2016. Fundació Ciutat de Valls

19. OLIVA, Albert. El Carrer popular: jocs de tradició a Valls. Edició i estudi de l'aplec de jocs tradicionals de mossèn Eusebi Ribas Vallespinosa. Quart Minvant SCP

20. PARÍS, Jordi. Biennal Valls 2017. Premi Guasch Coranty. Fundació Ciutat de Valls.

21. PASADAS, César. Catalunya: 50 excursions als seus rius. Cossetània

22. PRADES, Hugo i ROIG, Roger. El secret de la ciutat dels dracs. Una aventura del Patufet per Barcelona. Cossetània Edicions

23. PRADES, Hugo i ROIG, Roger. El Nadal del Patufet. En Patufet i les tradicions catalanes-23. Cossetània Edicions

24. PRADES, Hugo i ROIG, Roger. Sant Jordi: la rosa i el llibre. En Patufet i les tradicions catalanes-24. Cossetània Edicions

25. RIPOLLÈS, Ramon. 150 anys de la Societat Coral Aroma Vallenca. Institut d'Estudis Vallencs

26. ROVIRA, Salvador-J. Els Ixart: tres segles i escaig de vida catalana. Tarragona: Silva

27. SANMARTÍ, Montserrat [et al.]. Correspondència femenina: 1780-1939. Servei de Publicacions de la Universitat de Vic

28. SANTESMASES, Josep. Estructures i dinàmiques locals a la segona meitat del segle XVIII: El cas de Vila-Rodona. Cossetània Edicions

29. SUNYER, Magí. Literatura, identitat i dret. Publicacions de la URV

30. VIDAL, Roser. Cops amagats. Cossetània Edicions

El programa de Sant Jordi a Valls està conduït per la Biblioteca Carles Cardó, el Centre Cívic i la Xarxa de Cultura.

> Descarregar programa d'actes Sant Jordi

VALLS · 22 DE MARÇ DE 2018