L'Oficina Local d'Habitatge amplia activitat amb un 20% més d'expedients tramitats per ajuts al lloguer

L'Oficina Local d'Habitatge amplia activitat amb un 20% més d'expedients tramitats per ajuts al lloguer

L'Oficina Local d'Habitatge amplia activitat amb un 20% més d'expedients tramitats per ajuts al lloguer

> S’hi ha destinat 539.000 euros a través dels diferents programes finançats per la Generalitat als que cal sumar 34.000 de subvencions municipals per diferents conceptes

> Les sol·licituds de pisos de lloguer van ser de 219, un 10% més

L’Oficina Local d’Habitatge (OLH) va tancar el 2017 amb un notable increment de l’activitat. Així, pel que fa a les polítiques de suport al lloguer d’habitatges, des de l’OLH es va atendre la sol·licitud de 219 pisos (un 10,1% més respecte el 2016), es van supervisar 123 contractes de lloguer (+13,9%) i es van tramitar 354 expedients d’ajuts al lloguer (+20,4%).

En total, s’han concedit 539.000 euros (+7,4%) en ajudes per a pagar el lloguer a través dels diversos programes que compten amb finançament de la Generalitat. A més, des de l’Ajuntament s’han mantingut les diferents subvencions municipals en diversos aspectes vinculats també a l’habitatge, amb una despesa total de 34.000 euros. Desglossat, des de la regidoria d’habitatge s’han concedit 16.280 euros als propietaris d’habitatges desocupats que han efectuat obres de reforma als pisos per destinar-los a lloguer social; 13.209 euros en ajudes sobre l’IBI als propietaris que han llogat l’habitatge a través de la borsa de mediació de l’OLH; 1.452 en ajudes al pagament del lloguer; i, per últim, des de la regidoria de Joventut, 3.265 euros per facilitar l’accés dels joves a l’habitatge de lloguer.

L’Oficina Local d’Habitatge gestiona un total de 148 pisos. A través de les polítiques municipals d’habitatge s’ha pogut continuar reduint la renda mitjana de lloguer mensual, afavorint així l’accés de la població a pisos a preus més assequibles, en especial per a famílies amb majors dificultats econòmiques. En concret, el preu mitjà dels habitatges llogats a través de l’OLH continua en els nivells més baixos de la última dècada, amb 257 euros al mes, un 7,6% menys que el 2016 i un 38,7% menys que el 2008, quan els preus van assolir el seu punt més alt. D’aquesta manera, les accions municipals en habitatge estan contribuint que els preus de lloguer a Valls no es vegin afectats pel repunt a l’alça que s’ha detectat en els últims anys a altres ciutats.

Al balanç de resultats presentat al consell d’administració de Provalls, des d’on es gestionen les polítiques municipals d’habitatge, van sumar-s’hi les accions programades per al 2018. Així, per enguany, l’increment de finançament previst per part de l’Agència d’Habitatge de Catalunya de la Generalitat per la gestió i funcionament de l’OLH, permetrà que l’Ajuntament emprengui noves accions i polítiques actives d’accés a l’habitatge. En concret, el consistori destinarà aquest 2018 77.000 euros, un 6,9% més que l’any passat, dels quals 45.000 es destinaran a la compra d’edificis, en aquest cap per ampliar el parc d’habitatge en lloguer social.

Amb el desplegament progressiu del Pla Local d’Habitatge, el creixement de l’activitat de l’OLH de Valls ha estat una constant en els últims exercicis, una situació que ha permès ampliar les línies de finançament amb conveni entre l’Ajuntament i la Generalitat i així encetar nous projectes. D’aquesta manera, en els últims cinc exercicis el finançament del Govern ha augmentat en un 37,4%, fins a situar-se en més de 72.000 euros.

Al Consell d’Administració de Provalls es va presentar també els resultats de l’auditoria interna realitzada per l’Agència d’Habitatge, amb uns alts índex de satisfacció per part dels usuaris que han puntuat amb un 9,1 els serveis municipals. La mateixa auditoria assenyala com a punts forts de la borsa de mediació els diversos incentius com ajuts fiscals i subvencions a la rehabilitació, mentre que des de l’OLH es destaca com a positius els ajuts per al pagament al lloguer, el seguiment personalitzat als usuaris i les línies de subvencions municipals específiques a col·lectius que no s’han pogut acollir a les ajudes de la Generalitat.

> Descarregar dossier de dades

VALLS · 12 D'ABRIL DE 2018