La Biblioteca se suma a la commemoració de l'Any Fabra amb la presentació del còmic L'aventura de la llengua

La Biblioteca se suma a la commemoració de l'Any Fabra amb la presentació del còmic L'aventura de la llengua

La Biblioteca se suma a la commemoració de l'Any Fabra amb la presentació del còmic L'aventura de la llengua

> Aquest 2018 es commemoren els 150 anys del naixement del lingüista català i el centenari de la publicació de la Gramàtica catalana

> L'acte tindrà lloc aquest dimecres 18 d'abril, a les 19h a la Sala d’actes de la Biblioteca Carles Cardó, en l’avantsala del Sant Jordi vallenc

La Biblioteca Carles Cardó acollirà aquest proper dimecres 18 d’abril a les 19 hores, i dins dels actes del Sant Jordi d’enguany, la presentació del còmic: Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua, de Gemma Pauné i Oriol Garcia Quera, coeditat per Rafael Dalmau i l'Institut d'Estudis Catalans, i publicat amb la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i la Càtedra Pompeu Fabra. L’obra serà presentada per la professora vallenca Núria Ventura i l'acte comptarà també amb la presència dels autors del còmic.

El còmic ha estat publicat amb motiu de l’Any Fabra, amb el que enguany es celebren tant els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra, com els 100 anys de la publicació de la seva Gramàtica catalana. Els textos de Gemma Pauné al còmic L’aventura de la llengua ens presenten una biografia del lingüista molt didàctica i amena, i els dibuixos d'Oriol Garcia recreen amb encert i fidelitat la Catalunya i l’Europa d’inicis del segle XX. El llibre destaca l’aportació de Fabra a la nostra llengua, alhora que posa en valor el gran arrelament social de la figura i obra del mestre arreu de Catalunya.

Fabra fou un científic brillant, que va modernitzar i normalitzar la llengua, i la féu apta per als diversos estils i funcions. És una de les personalitats més importants de la Catalunya del segle XX, ja que va aconseguir, de manera explícita i indiscutible, realitzar una obra d’abast col·lectiu a la qual es va adherir tot el país. Fabra va saber materialitzar, emparat primer per Prat de la Riba i la Mancomunitat de Catalunya (i més endavant, durant la República, pels presidents Macià i Companys), el projecte de posseir un codi formal funcional, modern i autònom. Les tres fites principals d’aquest projecte van ser les Normes ortogràfiques (1913), la Gramàtica (1918) i el Diccionari (1932).

VALLS · 16 D'ABRIL DE 2018