L'Institut d'Estudis Vallencs acull aquest dimecres una conferència sobre la Mancomunitat de Catalunya i les seves biblioteques públiques

L'Institut d'Estudis Vallencs acull aquest dimecres una conferència sobre la Mancomunitat de Catalunya i les seves biblioteques públiques

> L'acte s'emmarca dins les activitats del Centenari de la Biblioteca Popular i comptarà amb la presència de la professora universitària Teresa Mañà

La sala d’actes de l’Institut d’Estudis Vallencs acollirà, aquest dimecres 23 de maig a les 19.30h, una conferència que vol posar en valor el paper de la Mancomunitat de Catalunya i el seu projecte de biblioteques públiques, marc en el qual es va bastir a Valls la primera Biblioteca Popular del país. La conferència serà conduïda per la bibliotecària i professora de la Universitat de Barcelona Teresa Mañà.

La Mancomunitat de Catalunya va ser constituïda l’abril de 1914, consistint en la federació de les quatre diputacions provincials catalanes. Encara que només va ser una estructura administrativa, dugué a terme una important acció de govern sota la presidència del seu principal impulsor, Prat de la Riba, i, després de la seva mort, sota el mandat de Puig i Cadafalch. Des de la Mancomunitat s’engegaren projectes de creació d’infraestructures per a la modernització del país amb la voluntat d’arribar a tot el territori (telèfons, carreteres, formació professional, biblioteques, sanitat...).

En l’àmbit cultural la Mancomunitat de Catalunya va impulsar un sistema bibliotecari articulat, el primer de l’Estat, amb una important xarxa de biblioteques públiques, conduïdes per personal format per uns estudis creats per aquesta funció i que volien democratitzar l’accés a la cultura i al coneixement, tot fent-lo extensiu al conjunt de la ciutadania.

El 21 d’octubre de 1916, amb motiu de Santa Úrsula, es va col·locar la primera pedra de la que seria la Biblioteca Popular de Valls, en presència d'Eugeni d'Ors i de les autoritats locals i de la Mancomunitat. Dos anys més tard, el 23 de juny de 1918, per la Festa major de Sant Joan, va tenir lloc la seva inauguració, esdevenint la primera biblioteca construïda per la Mancomunitat de Catalunya. L'edifici noucentista, projectat per l'arquitecte Lluís Planas, va posar en funcionament el seu servei bibliotecari el 16 de juliol d’aquell mateix any. Des de llavors, la ciutat de Valls ha gaudit de cent anys ininterromputs de servei públic de biblioteca, un element clau i indispensable per la xarxa cultural i de divulgació del coneixement a la nostra ciutat i al conjunt del país.

La ciutat de Valls està celebrant aquest 2018 la commemoració del Centenari de la Biblioteca Popular (1918 - 2018) amb diveros actes per a tots els públics, organitzats conjuntament per l’Ajuntament de Valls, el Museu de Valls, l’Arxiu Municipal, l’Institut d’Estudis Vallencs, la Biblioteca Carles Cardó i la Xarxa de Cultura, amb el suport de la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya.

VALLS · 22 DE MAIG DE 2018