El Pius Hospital de Valls i el PME obriran un centre de medicina de l'esport al mateix CEM El Fornàs

El Pius Hospital de Valls i el PME obriran un centre de medicina de l'esport al mateix CEM El Fornàs

El Pius Hospital de Valls i el PME obriran un centre de medicina de l'esport al mateix CEM El Fornàs

> A partir del juny, abonats i esportistes d'entitats i clubs podran realitzar revisions mèdicoesportives, diagnòstics i tractaments de lesions sense haver de desplaçar-se a l'Hospital

> També s’assessorà a totes aquelles persones amb malalties cròniques que volen realitzar activitat física

El Pius Hospital de Valls i el Patronat Municipal d’Esports han arribat a un acord per impulsar un centre de medicina de l’esport amb l’objectiu d’apropar aquest servei a tots els abonats del PME, així com a entitats i clubs de la ciutat. Aquest dimecres, els presidents del Pius i del PME, Martí Barberà i Eduard Gonzàlez, acompanyats per responsables dels dos organismes, han presentat el nou servei que s’implantarà al Centre Esportiu Municipal El Fornàs, precisament la zona on hi ha una concentració més alta de població que practica esport.

La Unitat de Medicina de l’Esport (UME) del Pius serà la responsable del desplegament i obertura del servei que començarà a operar al Fornàs a partir del mes de juny. D’aquesta manera, els abonats del PME i esportistes d’entitats o clubs de la ciutat podran realitzar al mateix CEM El Fornàs reconeixements mèdicoesportius, revisions del tot claus de cara a prevenir l’aparició de malalties i poder fer esport i activitat física d’una manera segura. També en cas de lesió el pacient podrà rebre atenció mèdica i tractar-se quan aquesta no requereixi d’una intervenció quirúrgica. A més s’oferiran altres serveis, entre ells per exemple els de prescripció d’activitat física per aconsellar i assessorar a persones amb malalties cròniques que volen practicar una activitat física.

Així, al servei que des de fa vint anys ja presta la UME al Pius, s’hi afegirà ara aquest nou centre de medicina de l’esport amb consulta al CEM El Fornàs, descentralitzant i aproximant-lo a la població precisament on hi ha un major nombre de practicants d’esports a Valls i que, a partir del juny, es podran estalviar haver de desplaçar-se a l’Hospital per rebre una atenció especialitzada i personalitzada.

Servei acreditat

La UME del Pius va iniciar la seva activitat el 1998 i des del 2005 la dirigeix l'especialista en Medicina de l'Educació Física i de l'Esport, el Dr. Enric Castanera. El servei compta amb l’acreditació de la Generalitat i té com a objectiu tenir cura de la salut dels esportistes del nostre territori, tant en prevenció amb els reconeixements mèdicoesportius com en el tractament de les lesions derivades de la pràctica de l'activitat física.

Ofereix una atenció especialitzada que garanteix la màxima seguretat i salut en la pràctica esportiva. En aquest sentit, atén esportistes de lleure i de competició per contribuir, de manera decisiva, a prevenir i detectar malalties o lesions, millorar el rendiment esportiu i regular les condicions en què l'usuari pot realitzar l'activitat. També s'ocupa de les lesions derivades de la pràctica de l'esport en col·laboració amb la resta de serveis del Pius Hospital de Valls.

La nova consulta al CEM El Fornàs també tindrà acreditació pròpia, lligada a la UME del PIUS, amb la interacció que es pot esperar d’aquesta relació. Al nou centre de medicina de l’esport s’hi realitzaran les valoracions mèdicoesportives atribuïbles al nivell 1 d’acreditació de la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat i a les consultes, tant de lesions com mèdiques, que la seva complexitat permeti. Els usuaris podran demanar cita al mateix personal del CEM El Fornàs (tel. 977 61 44 03) o també al Pius Hospital, en aquest cas al departament de Mútues del centre sanitari (tel 977 60 92 32 de 9h a 13h).

> Reconeixements mèdicoesportius

Els reconeixements mèdicoesportius consisteixen en la recerca de possibles patologies que contraindiquin o condicionin la pràctica esportiva, seguint els criteris de les diverses societats científiques implicades, amb sistemàtica estructurada en la que destaca la recopilació de l’historial personal, familiar i esportiu, l’exploració física general, l’electrocardiograma basal i la execució de proves com, espirometria o prova d’esforç en bicicleta o cinta de córrer segons protocols i criteri mèdic.

En cas de trobar algun problema de salut, s’intenta donar solució a través de la col·laboració amb la resta de serveis de l’Hospital. A la vegada, si no es troba cap contraindicació, es complimenten els tràmits de certificacions amb les Federacions o Competicions corresponents.

> Diagnòstic i tractament de lesions

L’especialista de Medicina de l’Esport s’ocupa, de manera integral, del diagnòstic i tractament (no quirúrgic) fins al “return to play” de les lesions derivades de la pràctica de l’activitat física. Es realitzen tractaments ortopèdics (embenats), funcionals (taping, kinesiotaping) i infiltracions locals. Es treballarà de manera conjunta amb Traumatologia, Rehabilitació, Diagnòstic per la Imatge i Urgències del Pius Hospital.

> Prescripció d’activitat física

Es donarà consell a aquelles persones amb malalties cròniques que volen iniciar-se en la pràctica d’activitat física de manera regular amb diversos objectius, podent valorar-les a través dels reconeixements d’aptitud.

VALLS · 23 DE MAIG DE 2018