La Biblioteca Carles Cardó celebra l'Any Manuel de Pedrolo amb l'exposició commemorativa

La Biblioteca Carles Cardó celebra l'Any Manuel de Pedrolo amb l'exposició commemorativa

> Un expositor amb obres de l’autor i un audiovisual completen la mostra, que es podrà visitar a la planta baixa de la biblioteca fins el proper 16 de juny

Després de commemorar l’Any Fabra aquest passat Sant Jordi (en els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català i els 100 anys de la publicació de la seva «Gramàtica catalana») aquest mes de maig i juny la Biblioteca Carles Cardó celebrarà l’Any Pedrolo, que rememora els 100 anys del naixement de l’autor Manuel de Pedrolo.

La mostra, que es podrà veure fins el proper 16 de juny, es completa amb un expositor monogràfic dedicat a les obres de l’autor, juntament amb material audiovisual que repassa breument la vida i obra de Pedrolo.

Manuel de Pedrolo i Sánchez de Molina (poeta, dramaturg, contista, novel·lista, articulista, traductor) va néixer a l'Aranyó (Segarra) l’any 1918 i va morir a Barcelona el 1990. És un dels escriptors més prolífics i fecunds de la història de la literatura catalana. Autor de més de 120 obres, va conrear tots els gèneres: teatre, poesia (inclosa la poesia visual), narrativa breu, novel·la, diaris, articles en premsa. La seva intenció era normalitzar a tots els nivells la literatura en llengua catalana, la qual cosa volia dir acostar-la a tot tipus de lectors. Per això va experimentar amb totes les possibilitats, des del “negre” a la ciència-ficció, la novel·la eròtica o el teatre de l’absurd. També per aquest motiu la seva tasca com a traductor (va traduir nombroses obres d’autors contemporanis anglosaxons i francesos) resulta d’una gran importància. Tot i mantenir-se força allunyat de la vida pública i dels centres de poder, va ser un autor molt popular.

“Pedrolo, més enllà dels límits” és una exposició itinerant en petit format, produïda per la Institució de les Lletres Catalanes amb motiu de l’Any Manuel de Pedrolo. La mostra presenta l’ampli univers pedrolià, tant en la seva dimensió biogràfica com literària. S’explicita la relació de l’autor segarrenc amb el concepte de límit i, per extensió, amb el de llibertat. Pedrolo escriu en un afany de bastir un complex corpus literari, multiforme en temes i estils, però alhora global, de gran coherència i sovint censurat. La negació de qualsevol cotilla el mena a traspassar els límits per fer-nos reflexionar i situar la literatura catalana a l’alçada de qualsevol gran literatura.

VALLS · 24 DE MAIG DE 2018