L'Escola de Cuidadors finalitza amb èxit la seva primera edició

L'Escola de Cuidadors finalitza amb èxit la seva primera edició

L'Escola de Cuidadors finalitza amb èxit la seva primera edició

El passat dilluns 4 de juny va finalitzar la primera edició de l'Escola de Cuidadors de Valls que s'ha desenvolupat setmanalment des del 22 de gener. S'han dut a terme un total de 17 sessions i hi han participat un total de 13 persones. La valoració per part dels participants ha estat molt positiva com un espai de trobada on trobar suport i compartir experiències alhora que es rep assessorament per desenvolupar la seva tasca de cura diària. La voluntat és continuar el setembre acompanyant al grup de persones cuidadores que han manifestat que volen seguir realitzant trobades. La propera edició de l'escola de persones cuidadores s'iniciarà el gener de 2019.

Es tracta d'una iniciativa dirigida a persones cuidadores de familiars amb dependència. Les sessions tenen com a objectiu proporcionar les habilitats necessàries a la persona cuidadora per millorar la qualitat de vida de la persona dependent i, al mateix temps, facilitar eines que li permetin viure positivament l'experiència de cuidar. Aquesta escola neix amb la voluntat de cobrir un dèficit que els estudis detectaven i que estava previst al Pla Local d’Inclusió i Cohesió Social. En aquest sentit, la finalitat és donar eines, posar en valor la feina del cuidador i donar suport emocional als cuidadors.

Amb l’experiència positiva de la primera edició, s’obrirant dues noves actuacions que es duran a terme conjuntament amb l’EAP Valls Urbà i tots els integrants de la taula de salut comunitària: d’una banda, donant continuïtat a noves edicions de l’escola de cuidadors a partir del gener de 2019, i de l’altra, la creació d’un grup de persones cuidadores que han establert vincles i que tenen voluntat de continuar trobant-se per donar-se suport. Així, des de la regidoria de Benestar Social se’ls hi donarà recolzament per constituir un grup organitzat que pugui arribar a formar una associació, a més de facilitar-los espais per a reunions.

La iniciativa va sorgir del grup de treball de salut comunitària format per l'EAP Valls Urbà, Fundació Vilaniu, Patronat d'Esports de Valls, Centre de Salut Mental de Valls - Insitut Pere Mata, Creu Roja i el Pla Local d'Inclusió i Cohesió Social de la Regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Valls. Sense la implicació activa de tots els membres no hauria estat possible tirar endavant un projecte que s'ha impulsat per primer cop com a iniciativa municipal fruit del treball en xarxa dels diferents agents socials, tenint en compte l'augment de l'envelliment de la població i el nombre de persones amb dependència al municipi, i l'esgotament emocional i físic al que sovint es troben les persones cuidadores.

Durant el curs, els participants han adquirit coneixements sobre la mobilització dels malalts, suport psicosocial, informació de recursos socials i sanitaris, així com d'aspectes legals de l'atenció al malalt dependent. Aquesta formació va a càrrec de professionals experts en l'àmbit sanitari, terapeutes ocupacionals, psicòlegs i treballadors/es socials. L'escola esdevé un espai de trobada i formació on s'aporten les eines necessàries perquè el cuidador pugui desenvolupar la seva tasca de cura diària i on poder trobar suport, compartir experiències i rebre assessorament.

VALLS · 8 de JUNY DE 2018