La Popular de Valls celebra els 100 anys amb una crida a la cultura i la llibertat

La Popular de Valls celebra els 100 anys amb una crida a la cultura i la llibertat

La Popular de Valls celebra els 100 anys amb una crida a la cultura i la llibertat

> El president de Catalunya, Quim Torra, ha presidit la celebració, aquest dissabte 23 de juny, just el dia que la històrica biblioteca compleix un segle de vida

> Les corals de Valls, els gegants, les colles Joves i Vella, els escriptors Margarida Aritzeta i Lluís Figuerola i el músic Jordi Jubany, alguns dels protagonistes de la celebració

> L'acte ha comptat també amb la intervenció del president Carles Puigdemont

Amb la Popular presidint l'escenari, l'històrica biblioteca noucentista ha celebrat els seus cent anys de vida aquest dissabte 23 de juny. Ho ha fet com el 1918, ara fa un segle quan la ciutat la va inaugurar, amb centenars de vallencs omplint el final del passeig dels Caputxins en un acte institucional i alhora festiu. Com a símbol de cultura i llibertat, l'edifici que va projectar Lluís Planas ha posat punt i final a les commemoracions del seu centenari com a primera de les biblioteques construïdes per la Mancomunitat de Catalunya.

La façana de la Popular s'ha decorat amb garlandes vegetals, com ara fa cent anys, i també com fa un segle ha comptat amb la participació dels Gegants de la ciutat i les colles dels Xiquets de Valls que han aixecat els seus pilars d'homenatge davant l'edifici. L'acte de commemoració l'ha presidit Quim Torra, president de la Generalitat, acompanyat per la consellera de Cultura, Laura Borràs, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i l'alcalde de Valls, Albert Batet. A més, l'acte ha comptat amb la intervenció del president Puigdemont que ha fet una crida a seguir amb l'exemple dels que van aixecar la Popular.

El president Torra ha lliurat la senyera a la directora de la Biblioteca Carles Cardó, Marina Blàvia. En el seu discurs, la directora ha destacat la importància del projecte de la Popular que fa cent anys es va erigir com una biblioteca popular i moderna, oberta a tota la societat i a la ciutat de Valls. L'acte ha recordat en molts moments la tasca impulsada per la Mancomunitat de Catalunya a principis del segle XX. En aquest sentit, el president Torra ha volgut destacar la figura del que fou president d'aquesta institució a l'hora "de bastir un cos d'estat per a Catalunya" i ha afegit que "ara el volem bastir republicanament".

L'alcalde de Valls, Albert Batet, ha posat en valor la importància de la Biblioteca per projectar cultura i llibertat com un binomi que sempre ha d'anar unit i ha assenyalat que "som un poble que persistim, que aguantarem i que sabem que guanyarem". El president de la Diputació, Josep Poblet, ha posat èmfasi en el paper de les bibliotecàries i el llegat de la Mancomunitat, molt en concret per entendre que "la cultura és allò que ens salva i ens fa lliures".

Totes les corals de Valls –Cor Audite, Suite Cor, Espinavessa, Cors Alegres, Terpsícore i Aroma Vallenca- s'han sumat a la commemoració amb les seves veus amb "El Cant de la Senyera", i també hi ha participat el músic Jordi Jubany que ha interpretat "Corrandes a l'exili", així com els ministrers Bufalodre. Durant la celebració, els escriptors vallencs Margarida Aritzeta i Lluís Figuerola han llegit fragments dels dietaris que les bibliotecàries que ha tingut la Popular van deixar escrits, en el que ha estat tot un viatge per l'evolució de la ciutat i del país i, a la vegada, un homenatge a les protagonistes que han fet possible que Valls hagi gaudit de cent anys ininterromputs de servei públic de la Biblioteca. L'actriu i televisiva presentadora Txe Arana ha estat l'encarregada de conduir la commemoració.

Amb el cant dels Segadors entonat per Suite Cor ha finalitzat l'acte que ha servit per tancar la commemoració del Centenari de la Popular que, des de principis d’any, ha impulsat una comissió formada pel Museu de Valls, l’Arxiu Municipal, l’Institut d’Estudis Vallencs, la Biblioteca Carles Cardó, la Xarxa de Cultura i l’Ajuntament de Valls. Entre les activitats més destacades ha sobresortit l’exposició commemorativa o l’espectacle nocturn de llum i colors que, amb motiu de la Nit dels Museus, es va celebrar el mes de maig. Amb motiu de la commemoració s’ha editat el llibre “La Biblioteca Popular de Valls”, obra de Laura Canalias, Lluis Cuspinera, Jep Martí, Jordi París i Núria Ventura que repassa al detall la història de la primera biblioteca construïda per la Mancomunitat de Catalunya.

Abans de l'acte de commemoració a la Biblioteca Popular, el president de Catalunya Quim Torra ha estat rebut per l'Ajuntament a la Casa de la Vila, on ha signat el Llibre d'Honor de la Ciutat. En el seu recorregut fins a la Popular, el president ha visitat també el Museu Casteller de Catalunya que s'aixeca a la plaça del Blat de Valls, així com la Biblioteca Carles Cardó situada al Barri Antic de Valls.

VALLS · 23 DE JUNY DE 2018