Els torrents de Valls a les escoles amb una campanya adreçada a un miler d'alumnes

Els torrents de Valls a les escoles amb una campanya adreçada a un miler d'alumnes

Els torrents de Valls a les escoles amb una campanya adreçada a un miler d'alumnes

> Els infants “adoptaran” diferents trams dels torrents i es convertiran en sentinelles ambientals

> Es pretén que els torrents s’integrin al Projecte Rius, una macroiniciativa per a la sensibilització en favor de la conservació dels rius de la Península Ibèrica

El projecte de recuperació dels torrents de Valls arribarà el proper curs a totes les escoles de la ciutat. D’aquesta manera, es proposarà als centres educatius que els infants descobreixin l’entorn del torrents i les seves característiques ambientals, en una iniciativa de sensibilització ambiental a favor de la recuperació i conservació d’aquests espais fluvials tan característics i singulars de Valls. Es preveu que el projecte impulsat per la regidoria de Territori i Medi Natural arribi a les escoles la propera tardor i que hi participin més d’un miler d’alumnes que “adoptaran” i es faran seus diversos trams dels torrents, en concret els més pròxims als seus centres.

L’objectiu és generar un vincle perdurable en el temps entre els alumnes i els torrents, estimulant així la sensibilització dels més petits en favor de la conservació d’aquests espais fluvials. La proposta educativa se suma als passos que està efectuant l’Ajuntament per recuperar els torrents com a pulmó verd i espais ambientals singulars de la ciutat. En aquest sentit, en els últims anys el consistori ha desenvolupat el Pla Especial de Torrents que va agafar com a base el Document Marc sorgit d’un procés de participació ciutadana, així com la inclusió en el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) d’un espai de protecció perifluvial.

La iniciativa de sensibilització ambiental a les escoles que a partir del proper curs escolar impulsarà a l’Ajuntament vol incloure els torrents de Valls al Projecte Rius (més informació), una iniciativa de l’Associació Hàbitats que es duu a terme a tota la Península Ibèrica per estimular la participació activa de la societat en favor de la conservació i millora dels rius. En concret, el Projecte Rius fomenta l’apropament de la població al riu perquè coneguin i descobreixin com són i com funcionen els ecosistemes fluvials i la importància ambiental i social de la seva conservació. Actualment hi ha més de 250 grups actius.

Observadors dels torrents

D’acord amb la metodologia del Projecte Rius, els alumnes de les escoles de Valls “adoptaran” trams dels torrents dels que es convertiran en sentinelles ambientals, en tindran cura i se’n faran, de manera simbòlica, responsables de que es faci una conservació adequada. Així, realitzaran dues inspeccions anuals i recolliran dades sobre el bosc de ribera, el cabal, les alteracions de l’entorn, a més de dades físico-químiques de l’aigua i la determinació de la seva qualitat biològica en base a les famílies d’invertebrats que hi viuen. Aquestes dades permetran copsar l’estat dels torrents i, amb el temps, disposar d’un històric acumulatiu al llarg dels anys per observar la seva evolució.

Tot i que el projecte arrencaria a les escoles, també hi ha la intenció de sumar-hi entitats de Valls, ampliant d’aquesta manera la xarxa de ciutadans implicats en la protecció i conservació de diversos trams dels torrents. Els sentinelles ambientals, tan si són escolars com entitats, podran introduir les dades sobre l’estat dels torrents així com fotografies a la web del Projecte Rius perquè siguin públiques i accessibles a tothom. A més, quan es detecti alguna incidència, els dinamitzadors de l’activitat podran enviar-la a l’Ajuntament perquè s’hi actuï. En aquest sentit, es vol aconseguir una implicació ciutadana i institucional transversal, amb tot el que això representa de component educatiu pel fet que els participants elaboraran una fitxa d’incidències, fotografiaran el torrent i ells mateixos ho trametran a l’Ajuntament que els hi haurà de donar resposta.

D’altra banda, en el marc de la iniciativa de sensibilització ciutadana, l’Ajuntament està preparant visites guiades als torrents per al públic en general, així com una jornada participativa de coneixement de l’entorn i neteja. Aquestes jornades, conegudes com “Let’s Clean Up Day”, consisteixen en visites guiades per promoure la descoberta de l’espai natural i una acció de neteja popular, contribuint així a la sensibilització ciutadana envers la conservació dels torrents.

 

 

VALLS · 12 de JULIOL DE 2018