Música i titelles flirtejaran en el 14è Festival Guant de Titelles a Valls

Música i titelles flirtejaran en el 14è Festival Guant de Titelles a Valls

Música i titelles flirtejaran en el 14è Festival Guant de Titelles a Valls

> L’electrònica i l’arrel en directe coincidiran en aquesta edició del certamen

> Del 20 al 25 de novembre, sis jornades amb espectacles per als centres educatius, públic familiar i adult

> Artistes catalans, murcians i de Tailàndia configuren el cartell

> Hi haurà una mirada cap al món oriental amb titelles de papiroflèxia o «origami»

> Diumenge al matí es programa una sessió per a infants des d’un any

A la tardor Valls serà l'epicentre de la catorzena edició del Guant · Festival de Teatre de Titelles, entre el 20 i el 25 de novembre, amb set companyies. Enguany el certamen artístic farà èmfasi en un diàleg entre la música i els titelles. També s’oferirà una mirada cap al món oriental amb els titelles de paper amb la tècnica de l’«origami» o papiroflèxia, i per primer cop diumenge al matí es programarà una proposta per a infants a partir de només un any. Els seus espectacles i una exposició es podran visionar al Teatre Principal. Els diferents muntatges seran adreçats a públics familiar, infantil, jove i adult.

>> www.festivalguant.cat

L’estrena de la versió amb l’electrònica en directe de l’espectacle “Identitats” de la capdavantera i històrica companyia catalana Rocamora dissabte 24 al Principal de Valls, amb la partitura interpretada en directe pel seu compositor InnoDB, i la companyia Matito de Cambrils amb els sons també en directe d’Artur Gaia, membre de la mítica formació ebrenca Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, el mateix 24, situaran el pol tractor d’aquesta 14a edició del Guant en el diàleg entre la música i els titelles.

“Identitats”, l’espectacle de la companyia Rocamora que estrenarà la seva versió amb música electrònica en directe, combina el treball amb marionetes, sons en viu i també l’audiovisual. Rocamora, amb Carles Cañellas al capdavant durant més de quaranta anys de professió, ha participat per ara en 278 festivals de teatre, repartits per 23 països en 4 continents, i treballat fins en 6 idiomes. Proposa un treball per a joves i adults, on combina la puresa del titella de fil, amb la manipulació més acurada possible i una exploració de les enormes capacitats dramàtiques del ninot, que es mou també al ritme de diverses coreografies contemporànies, amb música electrònica i retroprojeccions de vídeo-art, fetes a mida.

Fent honor al nom del festival, la Companyia Matito amb el seu espectacle “Matito i la grandíssima roda de fira” porta a la programació 2018 la tècnica tradicional de titelles de guant. Ho fa amb un espectacle per a tots els públics amb molt d’humor. El titellaire és Arnau Colom, llicenciat en art dramàtic a l’Institut del Teatre en l’especialitat de teatre de gest, titelles i objectes. Una beca Erasmus li permeté estudiar a la destacada escola de titelles de Praha. Farà duet amb Artur Gaià, l’artista que s’amaga darrere Quico el Célio, el personatge que va retrobar el cec que contava històries a principis del segle XX a Tortosa. Amb la música d’arrel i popular de les Terres de l’Ebre, Gaià ha esdevingut un dels artistes més destacats del país.

Varietat de tècniques

Amb la direcció artística d’Eudald Ferré, la mostra titellaire no es conformarà amb aquesta exploració de bandes sonores en directe sinó que també oferirà altres tècniques que aportaran varietat i diversitat als ulls dels espectadors. Així, la tècnica d’actor/narració i manipulació en directe es podrà veure a través de tres companyies catalanes. Festuc Teatre amb el seu muntatge “Adéu Peter Pan” i Mimaia Teatre amb el treball “Roig Pèl Boig”, i els murcians Teatro los Claveles , una companyia fundada el 1993 que presenta espectacles en català com “Les set Cabretes”, seran els exponents d’aquesta varietat tècnica.

El teatre d’ombres arribarà a Valls de la mà de la Companyia Mercè Framis i el seu espectacle “La Lluna i la pruna”, mentre que la centenària tècnica de la papiroflèxia desembarcarà amb el taller de titelles compartit amb l’artista tailandesa Arunee Vasanserekul. Llicenciada en Bellas Artes per la Universitat de Bangkok, porta gairebé 30 anys arrelada a Binéfar, població d’Osca àmpliament coneguda en el món artístic per la companyia Los Titiriteros de Binéfar. Vasanserekul és experta en diverses disciplines artístiques orientals, narradora de contes i també ha format part de la companyia Taraneya.

La papiroflèxia és la tècnica de fer figures simplement doblegant paper, sense necessitat de encolar o retallar-lo, batejada al món oriental amb el mot japonès «origami». Encara que els inventors del paper i de les primitives tècniques de doblat foren els xinesos, a partir del segle VI arriba al Japó i es va desenvolupar una cultura d'entreteniment en l'art de doblegar-lo i transformar-lo, primer en figures abstractes o senzilles i posteriorment en un art lligat a la meditació i als jocs de l'alta societat, que eren els que es podien permetre el luxe de comprar paper. A principis del XVII «l'origami» començà a popularitzar-se entre tots els estrats socials, ja que el cost del paper baixà notablement. El 1797 apareixen documentades figures que esdevindran internacionalment famoses com l’ocellet i la granota.

Exposició de Micro Troupe

L’exposició «Majoria d’edat!» que enguany presenta el certamen farà un viatge pels divuit anys de la companyia Micro Troupe, especialment suggerent perquè es tracta d’un grup que en els seus muntatges ha emprat diverses tècniques de titelles ja siguin de fil, de tija, de guant, de guant tradicional català, i de taula, combinades amb la interpretació dels actors i la música en directe. Dimecres 21 i dijous 22 s’oferiran visites guiades per part de la companyia i adreçades als centres escolars.

En el mes de setembre el Guant farà públiques les diferents poblacions que també acullen més espectacles i activitats del certamen, així com altres activitats de dinamització de carrer. Totes les localitats es posaran a la venda el mes de setembre a través dels canals on line www.ticketea.com , telefònic 902 044 226 i taquilla del Teatre Principal.

Detall dels espectacles a Valls

 

>> Del dimarts 20 de novembre al 21 de desembre

Majoria d’edat! Els 18 anys dels titelles de Micro Troupe

Exposició

 

>> Dimarts 20 de novembre

9.30 / 11 / 15.30 h Teatre Principal

Teatro los Claveles: Les set cabretes

 

>> Dimecres 21 de novembre

Teatre Principal

Visites guiades a l’exposició Majoria d’edat! Els 18 anys dels titelles de Micro Troupe

 

>> Dijous 22 de novembre

Teatre Principal

Visites guiades a l’exposició Majoria d’edat! Els 18 anys dels titelles de Micro Troupe

 

>> Divendres 23 de novembre

11 h. Teatre Principal

Rocamora Teatre: Identitats

Titelles i música electrònica en viu

 

17.30 h. Cafè del Teatre Principal

Arunee Vasanserekul (Tailàndia): Taller de construcció de titelles de papiroflèxia per a nenes i nens

 

18.30 h. Teatre Principal

Mimaia: Roig, pèl-boig

 

>> Dissabte 24 de novembre

18 h. Teatre Principal

Companyia Matito: Matito i la grandíssima roda de fira

Titelles i música en directe

 

22 h. Teatre Principal

Rocamora Teatre: Identitats

Titelles i música electrònica en viu

 

>> Diumenge 25 de novembre

11.30 h. Escenari Teatre Principal

Mercè Framis: La lluna, la pruna

Titelles / Ombres

 

18 h. Teatre Principal

Festuc: Adéu, Peter Pan

 

 VALLS · 18 de JULIOL DE 2018