Reunió de seguiment entre Generalitat i Ajuntament pels diferents projectes en matèria de patrimoni

Reunió de seguiment entre Generalitat i Ajuntament pels diferents projectes en matèria de patrimoni

Reunió de seguiment entre Generalitat i Ajuntament pels diferents projectes en matèria de patrimoni

Responsables tècnics del departament de Cultura de la Generalitat i de l’Ajuntament de Valls han analitzat les diferents actuacions públiques projectades pel consistori que afecten al patrimoni vallenc. A la reunió, convocada per la regidora d’Actuacions Públiques, Urbanisme, Barri Antic i Patrimoni, Judit Fàbregas, hi ha participat també Dolors Farré, regidora de Via Pública i Serveis, en una trobada de seguiment per avaluar tan projectes que començaran obres en breu com d’altres en procés de tramitació.

Un dels punts principals de la reunió han estat els darrers treballs d’intervenció arqueològica realitzats a l’entorn de la muralla de Sant Antoni, a tocar del Portal Nou i els carrers Tomàs Caylà i del Mur. Els arqueòlegs han localitzat noves restes, fins ara desconegudes, de les antigues muralles medievals de la ciutat, entre elles vestigis de la muralla del segle XIII i també del fossat. A la reunió entre Cultura i l’Ajuntament es va acordar la necessitat d’encarregar noves intervencions arqueològiques a la mateixa zona, uns treballs que han de permetre completar el projecte executiu de recuperació d’aquest espai.

A la sessió de treball entre Cultura i l’Ajuntament també es van analitzar els passos efectuats en el projecte de recuperació de la muralla a la zona de Sant Francesc, en concret amb l’estudi històrico-arqueològic que s’està acabant d’ultimar. Aquest treball ha de detectar les restes de la muralla ocultes a l’interior de les cases i, en base a això, determinar quina haurà de ser l’actuació per recuperar-les patrimonialment. L’Ajuntament gairebé ha completat l’adquisició de finques en aquest àmbit amb l’objectiu, tal i com preveu el Pla de Millora Urbana del Barri Antic, d’alliberar aquesta zona per posar al descobert la muralla i generar un nou accés en aquesta zona del centre històric.

A la trobada de seguiment es van analitzar altres projectes en curs. Així, es van establir els criteris tècnics de la recuperació dels arcs gòtics trobats a la zona del Museu Casteller i, a la vegada, es va concretar el projecte tècnic de millora de l’enllumenat del carrer de la Cort tenint en compte els entorns de protecció de l’església de Sant Joan i Capella del Roser. També es van abordar els treballs de redacció de projectes, com el d’enderroc parcial de l’immoble on hi havia l’antiga ermita de Santa Magdalena, el de recuperació del pont del Camí dels Molins o el de rehabilitació de Ca Xapes. També es van tractar actuacions previstes com la protecció dels arcs recuperats a l’aparcament del carrer Mossos d’Esquadra o la restauració de la font de la plaça del Blat. A més, es va analitzar el projecte per a la construcció d’una nova pista poliesportiva al Vilar, que ha de rebre el vist-i-plau de la Comissió de Patrimoni de la Generalitat ja que es troba situada en una zona de protecció arqueològica.

VALLS · 19 de JULIOL DE 2018