Iniciativa per reduir el malbaratament alimentari i incentivar donacions amb finalitats solidàries

Iniciativa per reduir el malbaratament alimentari i incentivar donacions amb finalitats solidàries

Iniciativa per reduir el malbaratament alimentari i incentivar donacions amb finalitats solidàries

> La regidoria de Via Pública i Serveis, Càritas i Creu Roja promouen el projecte Aliments Solidaris que a hores d’ara suma a 6 establiments comercials

> Cada català malbarata prop de 35 quilos d’aliments a l’any

L’Ajuntament de Valls, Càritas Arxiprestal i Creu Roja han donat a conèixer la iniciativa per promoure que els establiments d’alimentació de la ciutat se sumin al projecte contra el malbaratament d’aliments i incentivar les donacions amb finalitats solidàries. La Marieta Botiga-Eco, comerç de productes d’alimentació ecològica i graneria, s’ha afegit al projecte Aliments Solidaris, amb el que ja són 6 els establiments de Valls, entre botigues i supermercats, que hi participen, en una iniciativa impulsada per les dues entitats socials i la regidoria de Via Pública i Serveis.

Es calcula que a Catalunya es malbarata un 20% dels aliments que es produeixen. La indústria alimentària, els comerços i les activitats agrícoles generen més aliments dels que s’acaben comercialitzant, bé sigui per defectes d’envasament, data de consum a punt d’expirar, sobreproducció o bé per la dificultat de preveure la demanda diària. L’Agència de Residus va quantificar que el malbaratament a Catalunya a les llars, els comerços i la restauració generen a l’any unes 262.000 tones d’aliments que no es consumeixen o, el que és el mateix, uns 35 quilos per persona/any. Només amb aquesta quantitat es podria alimentar a mig milió de persones durant un any sencer.

En aquest sentit, la donació d’aliments o redistribució alimentària forma part de l’estratègia per recuperar aquells productes que han sortit dels canals de la comercialització i, a la vegada, promoure, amb totes les garanties de seguretat alimentària, la donació i la solidaritat envers persones i famílies vulnerables.

Una part molt important dels aliments que no s’acaben venent ni consumint és per defectes a l’envàs o bé perquè han superat la data de consum preferent. Productes, per exemple, com l’arròs, la pasta, la xocolata, l’oli o també les conserves i els congelats, entre molts d’altres, són perfectament aptes per al consum humà si s’han conservat correctament tot i que hagin superat la data de consum preferent. El mateix passa amb productes amb algun defecte d’envàs que, més enllà de qüestions estètiques, no han perdut les seves propietats alimentàries ni nutricionals.

A Valls han signat convenis amb la regidoria de Via Pública i Serveis, Càritas i Creu Roja els supermercats Disbo, Esclat i Bon Preu, així com la botiga de la Cooperativa Agrícola i la Cansaladeria Pons, als que ara s’hi afegeix la Marieta Botiga-Eco. L’objectiu és ampliar el conveni a més establiments per reduir el volum d’aliments en bones condicions que es llencen i que aquests puguin arribar a persones i famílies amb necessitats.L’Ajuntament, Càritas i Creu Roja es responsabilitzen de recollir els aliments i transportar-los amb totes les garanties.

VALLS · 25 DE JULIOL DE 2018