Croquis guanya el concurs de la museografia del Museu Casteller de Catalunya, última fase del projecte

Croquis guanya el concurs de la museografia del Museu Casteller de Catalunya, última fase del projecte

Croquis guanya el concurs de la museografia del Museu Casteller de Catalunya, última fase del projecte

> La reconeguda firma compta amb un llarg currículum en què destaquen treballs museogràfics al Born Centre Cultural i al recinte modernista de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, a Barcelona, o l’exposició sobre Gaudí i la Sagrada Família al Vaticà

> La UTE formada per Croquis, BTM Sound i Eurocatalana executaran el projecte museogràfic per 1.660.000 euros IVA inclòs

La Junta de Govern de l’Ajuntament de Valls ha aprovat declarar com oferta més avantatjosa al concurs per les obres i treballs d’instal·lació de la museografia de Món Casteller · Museu Casteller de Catalunya la presentada per la Unió Temporal d’Empreses que encapçala la reconeguda firma Croquis i a la que s’hi sumen les companyies BTM Sound i Eurocatalana Obres i Serveis. La instal·lació de la museografia és l’última de les fases per completar aquest equipament cultural i turístic que s’ha aixecat a la plaça del Blat de Valls, Km0 del fet casteller, que impulsa el consorci integrat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres.

L’oferta presentada per les tres empreses, per un import d’1.660.227 euros IVA inclòs, suposarà el subministrament i instal·lació completa de tota la museografia dissenyada per l’experimentat escenògraf i museògraf Ignasi Cristià, a més de les obres d’adequació inherents de l’edifici del Museu Casteller, obra del guardonat arquitecte Dani Freixes.  

L’empresa barcelonina Croquis, amb prop de 40 anys d’experiència i una de les firmes amb major reconeixement a Catalunya en la producció, muntatge i instal·lació de projectes museogràfics, és qui liderarà els treballs de l’última fase del Museu Casteller, aquest nou equipament turístic i cultural que posa en valor els castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Entre els projectes més recents de Croquis sobresurt la producció de la museografia permanent del pavelló de Sant Salvador dins el recinte modernista de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau a Barcelona, però també la de l’històric castell medieval de Soutomaior a Pontevedra o el reobert Museu de Menorca, el museu de capçalera d’aquesta illa a Maó.

La mateixa firma ha estat responsable dels treballs museogràfics de part de l’exposició permanent al Born Centre Cultural, a més de mostres temporals que han viatjat arreu com la dedicada a l’arquitecte Antoni Gaudí i a la Sagrada Família que es va poder contemplar al Vaticà l’any 2011, comissariada pel crític i historiador Daniel Giralt-Miracle. Croquis ha treballat en espais expositius a Catalunya tan diversos com la Pedrera, el Parc Güell, la Sagrada Família, el Centre d’Art Santa Mònica, el Palau de la Música, L’Auditori, i museus com el Nacional d’Art de Catalunya, el Marítim, el d’Història de la Ciutat, el del Disseny i el de la Música, tots a Barcelona; el de la Ciència i la Tècnica de Terrassa o el Diocesà i Comarcal de Lleida; i també a l’Abadia de Montserrat o a l’església romànica de Salardú a la Vall d’Aran, entre molts altres. Alguns dels treballs expositius en què ha participat Croquis han viatjat per tot Europa i per mig món, des del Brasil, Argentina, Xile o Mèxic fins a Xina i Japó.

Croquis executarà el museogràfic del Museu Casteller amb la participació de BTM Sound, per a tot l’equipament audiovisual, d’il·luminació i escenogràfic, i de la constructora Eurocatalana, que efectuarà les obres d’acoblament o d’adequació de l’edifici al projecte museogràfic. BTM Sound, de Girona, amb una experiència de 26 anys en el sector dels muntatges escènics, espectacles i instal·lació de material audiovisual, ha equipat nombrosos teatres. Per la seva part, Eurocatalana és una empresa important en el sector de les reformes i rehabilitacions arquitectòniques i, entre els seus treballs més destacats, hi ha el reforç dels arcs del Saló del Tinell del Palau Reial de Barcelona, la impermeabilització de la plaça de la natura del Park Güell o el manteniment i reparació del Palau del Parlament de Catalunya.

El disseny de la museografia
El projecte museogràfic dissenyat per Ignasi Cristià representa l’última de les fases del projecte del Món Casteller · Museu Casteller de Catalunya que s’està construint a la plaça del Blat de Valls número 5. La proposta de Cristià, guanyador del concurs d’idees, sobresurt per la utilització d’audiovisuals i muntatges immersius i sensorials que permetran fer sentir les emocions i valors de tot el que envolta el fet casteller per atreure al públic més neòfit, amb amplis segments del familiar, però també continguts amplis en quatre llengües que satisfaran als visitants més entesos. El conjunt d’audiovisuals de què es podrà gaudir ja estan finalitzats i van ser enregistrats i produïts pel Grup Lavínia en quinze places castelleres de tot Catalunya, prèviament seleccionades per un consell d’experts.

D’aquesta manera, el projecte com a centre d’experiències combina el rigor del que és un centre d’interpretació cultural i els innovadors recursos narratius de naturalesa més immersiva per convertir la visita en tota una experiència, un recorregut d’emocions i d’aprenentatge, combinant patrimoni i modernitat d’una tradició nascuda a Valls fa més de dos segles i declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

> Veure vídeo resum projecte museogràfic

 

ALTRES ACORDS DE JUNTA DE GOVERN

- Adjudicació de les obres de renovació del paviment de la piscina coberta. La Junta de Govern ha aprovat adjudicar a l’empresa Ruana Font per un import de 72.858 euros IVA inclòs els treballs de renovació integral del paviment de les instal·lacions de la piscina coberta del Centre Esportiu Municipal El Fornàs. Les obres s’iniciaran el proper 6 d’agost i s’esperen enllestir completament als voltants del 10 de setembre, quan la instal·lació tornarà a obrir portes al públic. Així, els treballs es concentraran durant el mes d’agost i la primera setmana de setembre, època de l’any en el que la piscina sempre tanca dues setmanes i quan hi ha menys usuaris que la utilitzen. Aquesta inversió comportarà la substitució de tot el paviment antilliscant i també la renovació de portes, finestres i senyalització. El nou paviment antilliscant continu i multicapa s’instal·larà al voltant de les dues piscines, així com en els accessos, túnel de dutxes i altres dependències. Es tracta d’uns 800 m2 de nou paviment i l’actuació més important es concentra al voltant de les piscines gran i petita. En aquestes dues àrees més humides i on cal una major adherència per evitar relliscades, es col·locaran 500 m2 de paviment de major rugositat. En canvi, als accessos, tant als passadissos com al túnel de dutxes, també s’instal·larà paviment antilliscant, en aquest cas adaptat com a zones que els usuaris utilitzen amb calçat de piscina. També s’ha previst renovar el paviment d’altres espais com els lavabos i el despatx del socorrista. El projecte contempla altres actuacions de millora per modernitzar aquesta instal·lació. En aquest sentit, s’ha previst la renovació de la senyalització orientativa de l’equipament, així com la substitució de tancaments, finestres i portes (> més informació).

- Aprovació del conveni amb el Fons Català de Cooperació. La Junta de Govern ha aprovat el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament que preveu una aportació municipal a l’entitat de 5.000 euros. Enguany, la subvenció de l’Ajuntament al Fons Català de Coopeació es destinarà integrament al projecte impulsat per Proactiva Open Arms de salvament marítim a la Mediterrània davant l’actual situació de crisi de refugiats.

- Subvencions al moviment veïnal. La Junta ha aprovat les subvencions municipals a les associacions de veïns de Valls per les activitats que organitzen les entitats, per un import total de 27.000 euros, amb el següent repartiment: la Xamora, 1.721 euros; Mas Clariana, 1.936; Habitatges Colla Vella, 1.075; Francesc Clols, 1.506; Barri Alt Camp, 2.760; Fonts del Lledoner de Fontscaldes, 1.829; Portal Nou, 645; Santa Gemma, 1.613; el Fornàs, 1.506; la Vallvera, 1.291; Barri de les Comarques, 2.976; Barri Antic, 2.402; Sant Josep Obrer, 2.080; la Fraternal, 3.657.

- Subvencions a les entitats socials. La Junta de Govern ha aprovat la concessió de subvencions a les entitats de l’àmbit social per un import global de 8.000 euros com a col·laboració municipal a les activitats que organitzen. Així, s’han concedit subvencions a l’Associació Porta Oberta pel servei d’atenció i formació a familiars de persones amb problemes de salut mental (2.123 euros); a la Fundació Ginac pel projecte Cercle de Famílies (1.833); al projecte Aigua Font Via de l’Associació la Taulada (207); a l’Associació per la Fibromiàlgia i la SFC (531); l’Associació Senegalesos de Valls per la celebració del Magal i Gamou (482); l’Associació Gambiana pels actes de celebració de la independència de Gàmbia (1.431); el projecte de portes obertes de la Comunitat Islàmica (804); i el programa ACTuem de l’Espai ACTua (588).

- Estudi històric-arqueològic del pont del Camí dels Molins. La Junta ha aprovat contractar a l’empresa Àrea pels treballs d’estudi històric i arqueològic del pont del Camí dels Molins per un import de 4.961 euros IVA inclòs. L’Ajuntament té intenció de recuperar aquest antic pont medieval construït al segle XIII o principis del XIV i, per aquest motiu, com a fase prèvia procedirà a realitzar-hi treballs arqueològics a la zona.

- Enllumenat de Nadal. La Junta de Govern ha aprovat els plecs de clàusules per a la licitació de l’enllumenat ornamental de les Festes de Nadal per un import anual de 34.001 euros IVA inclòs per als tres propers anys.

VALLS · 1 D'AGOST DE 2018