L'impost de vehicles es reduirà l'any 2019 en un 4,4% i se situa en el seu nivell més baix dels últims 15 anys

L'impost de vehicles es reduirà l'any 2019 en un 4,4% i se situa en el seu nivell més baix dels últims 15 anys

L'impost de vehicles es reduirà l'any 2019 en un 4,4% i se situa en el seu nivell més baix dels últims 15 anys

> El plenari del proper dilluns dia 24 de setembre debatrà la modificació de les ordenances fiscals que congela la resta d’impostos, taxes i preus públics i a més anul·la la taxa d’activitats per canvi de titular

> El ple també aprovarà un modificat de pressupost que amplia inversions en 1,8 milions d’euros i garanteix el finançament per a la rehabilitació de Ca Xapes, a més de dotar amb més recursos projectes d’enllumenat, espais lliures i aparcaments

El ple de l’Ajuntament de Valls debatrà el proper dilluns dia 24 de setembre la modificació de les ordenances fiscals municipals per a l’exercici 2019 i, a més, un modificat pressupostari efectiu ja aquest mateix any 2018 per ampliar la dotació econòmica per a projectes d’inversions. L'alcalde de Valls, Albert Batet, ha informat avui dels dos temes que abordarà el proper plenari. La proposta d’ordenances inclou una reducció de la pressió fiscal per al proper any. D’aquesta manera, es reduirà en un 4,4% l’impost de vehicles de tracció mecànica, un dels impostos més universal i dels de major repercussió fiscal.

En concret, l’impost de vehicles situarà el seu índex en l’1,67%, el que representa el nivell més baix dels últims 15 anys. Aquest és un dels impostos que l’Ajuntament ha reduït més en els últims anys i així, només en els últims 6 exercicis, la seva baixada acumulada supera ja el 16%. D’aquesta manera, els vehicles de 8 a 12 cavalls fiscals pagaran l’any vinent 56,91 euros, mentre que per potències superiors serà de 120,14 euros (12 a 16cv), 149,65 euros (de 16 fins a 20 cv) i 187,04 euros per als cotxes de més de 20 cavalls. La reducció també beneficia propietaris de tractors, autobusos, camions, remolcs i, en especial, les motocicletes amb reduccions també del 4,4%.

La proposta d’ordenances fiscals per al 2019 inclou congelar la resta d’impostos. Així, amb la congelació per a l’any vinent es consolida la baixada que aquest 2018 es va aplicar del 6% al principal impost, el de Béns Immobles, una ordenança que de fet l’Ajuntament ha anat reduint el tipus impositiu de manera gairebé ininterrompuda en els últims 6 anys per tal de compensar els augments de les revisions cadastrals entre els anys 2014 a 2017. La congelació inclou totes les ordenances, preus públics i taxes i, en aquest sentit, entre la principal taxa es torna a congelar el rebut de les escombraries que es manté invariable per sisè any consecutiu en els 114,20 euros.

Una novetat important és la supressió de la taxa d’obertura d’establiments per noves activitats. La mesura suposa ampliar el cost zero per la implantació d’activitats, empreses i comerços que des de fa anys ja s’aplica a Valls per fomentar la creació d’ocupació i la reactivació econòmica. En concret, a més de les noves empreses i establiments també estaran exempts de pagar la taxa d’activitats totes aquelles activitats que canviïn de titular, amb l’objectiu de facilitar així la regeneració del teixit econòmic i comercial.

Les ordenances fiscals mantindran la totalitat de bonificacions fiscals per a persones en situació de vulnerabilitat social o també per a famílies nombroses. A més, per quart any es manté el 95% de bonificació de l’impost de construccions per a obres que s’executin en l’àmbit del barri antic, com a mesura de suport a la rehabilitació d’habitatges al centre històric. Les ordenances fiscals inclouen també rebaixes del rebut de les escombraries per als usuaris habituals de la deixalleria, així com el bitllet de bus urbà per a jubilats i majors de 65 anys.

> Descarregar dossier Ordenances 2019 (pdf)

Ampliació de pressupost per a inversions
L’altre punt principal del plenari d’aquest dilluns dia 24 de setembre serà l’aprovació del modificat de pressupost que permetrà ampliar en 1,8 milions d’euros el finançament d’inversions aquest mateix any 2018. L’augment més important serà al projecte de Ca Xapes que, amb un augment de partida d’1,4 milions d’euros, acumularà ja 2,5 milions d’euros, xifra que permetrà licitar les obres de rehabilitació de l’històric edifici aquest mateix any. El projecte preveu la rehabilitació integral de l’immoble per facilitar el retorn de la Llar del Jubilat al que és la seva seu històrica.

El modificat de pressupost contempla però altres projectes d’inversions, amb augments que permetran executar millores del servei públic d’enllumenat per valor de 450.000 euros o l’adequació d’espais lliures i parcs infantils per 103.000 euros. També s’han previst 49.000 euros per adequar l’actual zona d’aparcament de vehicles del barri del Fornàs. El modificat es finança en gran mesura gràcies a un préstec d’inversions d’1,8 milions d’euros. D’altra banda, s’aprofiten els canvis per fer ajustaments de partides en aquesta recta final d’any per dotar amb més recursos el servei d’autobús urbà, manteniment a escoles, fires i l’organisme Xarxa de Cultura, a més d’ampliar el suport municipal al menjador social que impulsa l’Associació la Teulada.

VALLS · 18 DE SETEMBRE DE 2018