Valls s'agermana amb Tànger i Sevilla per Santa Úrsula

Valls s'agermana amb Tànger i Sevilla per Santa Úrsula

Valls s'agermana amb Tànger i Sevilla per Santa Úrsula

> Es registren increments d’assistència al Simposi Casteller, a la Mostra de bestiari escolar, a la Cursa Popular i a l’exposició fotogràfica a la Capella del Roser

> El caràcter familiar es consolida a la FiraCastells o a la volta dels gegants de la vigília

El patrimoni immaterial dels castells de Catalunya, de les piràmides dels acròbates de Tànger i dels “costaleros” de la Setmana Santa de Sevilla, han fet pinya durant aquesta Santa Úrsula. Un Centre Cultural amb un públic entre el qual per primer cop la comunitat musulmana ha ocupat àmpliament les butaques junt als castellers i als espectadors més habituals, o un Convent del Carme amb el 8è Simposi Casteller de Catalunya amb la major assistència que es recorda des de les darreres Festes Decennals, són alguns dels indicadors significatius de la Fira de Santa Úrsula d’enguany. El frec a frec entre la Colla Vella dels Xiquets de Valls, guanyadora del Concurs de Castells, i la Joves Xiquets de Valls, triomfadora de la recent diada de Santa Teresa al Vendrell, va aplegar novament multituds a la jornada castellera del diumenge, que va estrenar 128m2 per colla dins l’Ajuntament per hostatjar-hi la canalla, castellers de tronc i equips tècnics de les dues agrupacions vallenques. La mostra de bestiari escolar amb 1.120 nenes i nens, i la cursa popular amb 1.162 atletes també van batre rècords.

El 8è Simposi Casteller de Catalunya que enguany se centrava en el lideratge dels caps de colla i la definició dels valors castellers va registrar 284 assistents, dels qual 89 ho feien per primer cop. Des de l’organització s’atribueix aquest increment del 46,8 % respecte a l’any anterior per l’especial interès que ha despertat la innovadora vinculació entre les funcions dels caps de colla castellers i els “capataces” dels “costaleros” de les confraries de la Setmana Santa de Sevilla, celebració d’extraordinari impacte social i mediàtic. També la procedència de ponents vinculats a institucions de Washington, Madrid i Algemesí hi ha contribuït. Els assistents han vinguts des de 25 localitats diferents, majoritàriament catalanes:  Altafulla, Barcelona, Cambrils, Constantí, El Morell, El Vendrell, Figueres, Girona, Granollers, Igualada, La Selva del Camp, Llorenç del Penedès, Mataró, Reus, Santes Creus, Tarragona, Valls, Vila-seca, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú. També hi ha públic d’Algemesí, Andorra, Madrid, Sevilla i Tòquio.

Les colles castelleres i entitats representades entre el públic han estat 19, destacant els delegats que les germandats sevillanes han enviat per part de les històriques confraries del Gran Poder, La Macarena i Montserrat, a més de les dues que actuaven com a ponents: la Candelaria i Los Gitanos. El show cooking previ amb l’esmorzar popular cuinat per Judit Solé, del Restaurant Ca l’Àngel, també va exhaurir places, mentre que el vermut tertúlia final també ocupà totes les cadires del claustre del Carme.

 

Puja l’assistència

Una altra de les activitats que més increment ha registrat en aquesta Fira de Santa Úrsula ha estat la segona edició de l’exposició ubicada a la capella del Roser. En aquest cas la mostra protagonitzada pels fotògrafs del col·lectiu “Fort” ha estat visitada per 1.377 persones durant els sis dies d’obertura, amb un 48,1 % d’augment envers a l’edició anterior. Les jornades de dissabte i diumenge han estat les més concorregudes, i les dues franges amb més participació dissabte a la tarda i diumenge al matí. Aquest punt també ha permès elaborar una estadística de la procedència dels visitants. A més dels espectadors locals, les comarques del Tarragonès, el Baix Camp, l’Alt Camp, la Conca de Barberà, l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf, el Segrià, el Bages i el Vallès Occidental, o la província de Saragossa, han estat registrades en aquest punt cultural i d’informació.

Durant els tres dies que ha durat, des que l’Enfaixada de l’escultura “El Casteller” va donar el tret de sortida, la 8a Fira Castells ha distribuït 1.151 polseres, un 16,8 % més que l’any anterior, la qual cosa suposa un creixement acumulat del gairebé 34 % entre les dues darreres edicions. Les xifres es refereixen a les activitats de pagament simbòlic, a 2 i 3 €, que aproximadament eren la meitat de les programades en aquest recinte, mentre la resta han continuat sent gratuïtes. El taller d’equilibri i joc amb bótes, una de les novetats d’enguany, ha estat la proposta preferida pels assistents per l’atractiu inherent i per la seva gran capacitat d’absorció. El rocòdrom ha estat gaudit per 525 petits, la novetat del taller d’aerografia de tatoos castellers n’ha realitzat 450, el taller de Creacions amb Goma Eva –també novetat- ha registrat 400 usos, mentre que cadascun dels tallers del Castell Suro, una amb cada color de les dues colles vallenques, han vist com participaven 340 infants.

La mostra de bestiari escolar amb 1.120 nenes i nens, i la cursa popular amb 1.162 atletes també van batre rècords. L’única activitat que la pluja va obligar a suspendre ha estat el concert del grup Porto Bello divendres al vespre.

>> Galeria d'imatges del Simposi Casteller (Flickr Visita Valls · Pere Toda i Serra)

 

>> Galeria d'imatges de la FiraCastells (Flickr Visita Valls · Pere Toda i Serra)

 

>> Galeria d'imatges correfoc (Flickr Visita Valls · Pere Toda i Serra)

 

>> Galeria d'imatges del correbous (Flickr Visita Valls · Pere Toda i Serra)

 

>> Galeria d'imatges actuació Groupe Acrobatique de Tànger (Flickr Visita Valls · Pere Toda i Serra)

 

VALLS · 22 D'OCTUBRE DE 2018