El Pla Educatiu d'Entorn es consolida com a model d'activitats inclusives a tots els centres

El Pla Educatiu d'Entorn es consolida com a model d'activitats inclusives a tots els centres

El Pla Educatiu d'Entorn es consolida com a model d'activitats inclusives a tots els centres

La Regidoria d'Ensenyament de l'Ajuntament de Valls ha programat el conjunt d'activitats per aquest curs 2018/2019 del Pla Educatiu d'Entorn (PEE), un programa que s’ha consolidat com a model d’inclusió i cohesió a les escoles i instituts. Així els alumnes de tots els centres educatius de Valls podran gaudir d'un ampli ventall de propostes dirigides a promocionar aspectes com la lectura, l'esport, la convivència, el coneixement de l'entorn, la cultura popular i l'expressió artística, amb un pressupost de més de 110.000 euros amb la participació de diversos organismes, regidories i departaments municipals.

Dins el PEE també hi haurà projectes de suport a la tasca escolar, per reduir l'absentisme, de suport econòmic, així com d'igualtat de gènere. Els plans educatius d’entorn són una proposta de cooperació educativa entre el Departament d’Ensenyament de la Generalitat i les administracions locals, amb el suport i la col·laboració d'altres departaments del Govern, que tenen com objectiu aconseguir l’èxit educatiu de tot l’alumnat i contribuir a la cohesió social mitjançant l'equitat, l’educació intercultural, el foment de la convivència i l’ús de la llengua catalana.

L'element estratègic clau és aconseguir continuïtat i coherència entre les accions dels diferents agents educatius que operen en un territori, tant si pertanyen a l’educació formal com a la no formal o la informal. La interacció comunitària de tots els agents educatius, socials, econòmics, culturals, artístics, esportius i de lleure és necessària per aconseguir una mateixa direcció entre la dinàmica escolar i l’extraescolar, entre un temps escolar organitzat i tutoritzat i un temps personal, sovint, massa abandonat.

El PEE promou que els centres educatius s’obrin a l'entorn social i, a la vegada, que la societat prengui una major consciència de la tasca dels diferents agents educatius. És una nova forma d’entendre el fet educatiu, més enllà dels centres escolars. L'èxit educatiu té més a veure amb la continuïtat i coherència de les diferents actuacions que reben els infants i joves que no pas amb la suma de moltes accions descoordinades i sense un rumb comú.

El programa per al PEE a Valls comptarà, entre les diferents propostes. Així, a més de l’estudi assistit com activitat extraescolar de suport als alumnes perquè segueixin el ritme del curs, també hi ha activitats lúdiques com la roda de contes i rondalles, contacontes musicals. Un dels punts centrals del programa és afavorir el coneixement dels alumnes de la ciutat, amb visites al Barri Antic, al mercat, al Call Jueu, al refugi antiaeri, el Teatre Principal i, com a novetat, destaca un ambiciós projecte per descobrir els torrents que s’espera que compti amb la participació d’un miler d’alumnes. En l’apartat de coneixement de la ciutat, un punt destacat són el patrimoni cultural i les tradicions vallenques, amb activitats com visites al Pessebre Monumental, les de la geganta de la Quaresma o a la Casa de la Festa on s’exposen, pels volts de Sant Joan, elements del bestiari. També s’ha previst continuar amb activitats que fomentin valors com els de la igualtat de gènere entre els alumnes.

A més, el PEE també preveu el Casal Municipal d'Estiu i els Patis Oberts com activitats lúdiques, obertes i inclusives per als mesos d’estiu. Per últim, un altre dels punts centrals de les activitats estaran adreçades al suport a les famílies en l’educació dels seus fills amb el programa Créixer amb tu, les activitats de serveis comunitaris als centres de secundària o les sessions conegudes com les Xerr@ampas que impulsen les associacions de mares i pares i que, en poc temps, s’han consolidat.

VALLS · 22 D'OCTUBRE DE 2018