Sant Joan catapulta Valls com gran epicentre festiu de Catalunya

Sant Joan catapulta Valls com gran epicentre festiu de Catalunya

Sant Joan catapulta Valls com gran epicentre festiu de Catalunya

El millor Sant Joan casteller, l'edició amb més activitats familiars, la volta contínua per les places del barri antic, l'afluència multitudinària als concerts, i els moments màgics dedicats a la Mare de Déu del Lledó o la Nit de Completes, resumeixen una Festa Major que tancava anit la Pirotècnia Valenciana amb un castell de focs propi dels grans certàmens pirotècnics internacionals.

Si bé el primer cap de setmana de la festa, entre el dia 17 i el 19, ja presagiava uns bons auguris, la capacitat dels més petits per convèncer els Nans que no es jubilessin el dia 20 pels seus 65 anys en el primer dia gran de les celebracions va obrir les  portes de la participació en una festivitat amb la gratuïtat com a segell distintiu. A partir de llavors, la festa major vallenca ha estat multitudinària. El treball realitzat per les vuit comissions i seixanta entitats durant tot l'any va cristal·litzar en una afluència multitudinària dels vallencs, vallenques i visitants durant les nits del 23 al 25, així com la tarda i vespre d'ahir diumenge.

Per àmbits temàtics, els actes castellers, els del seguici cerimonial, els familiars i els concerts joves de l'aparcament del barri antic i els de la plaça de l'Oli han estat els que han generat més expectació. La Festa Major 2016 deixa per al futur l'Àliga petita, brillantment resolta a nivell artístic pels escultors Anton Gurí i Anna Valls.

Sant Joan també ha posat en valor la gastronomia patrimonial de les coques dels obradors artesans locals, amb notícies continuades des de 1877, així com la bona assistència a l'espai de tapes del Vilar. També com a escenari nou, mereix ser destacat la capella del Roser al carrer de la Cort com a centre dels contacontes de l'Any Ramon Llull, així com l'estrena de visites guiades al Museu de Valls.

La cloenda festiva amb les dues processons de la Mare de Déu del Lledó el passat cap de setmana van poder veure fins a 65 elements festius i banderes d'entitats locals ahir a la tarda en uns actes excepcionals que només tenen lloc cada cinquanta anys. En aquest sentit, les Entrades de la Mare de Déu a l’església de Sant Sant Joan i al seu santuari han deixat imatges per al record amb els sentiments a flor de pell. L'actuació dels Tornejants d'Algemesí a la plaça del Blat va posar de manifest la marca de Patrimoni Immaterial de la Humanitat, compartida amb el fet casteller que segellava el sisè any amb aquest guardó de la UNESCO.

El ressò del Sant Joan vallenc a les xarxes socials i als mitjans de comunicació, amb retransmissions en directe diverses tan a la Nit de Completes com a la diada castellera, arrodoneixen la celebració com la gran revetlla de Sant Joan a Catalunya.