Valls commemorarà el 120è aniversari del naixement de Robert Gerhard

Valls commemorarà el 120è aniversari del naixement de Robert Gerhard

Valls commemorarà el 120è aniversari del naixement de Robert Gerhard

Valls commemorarà a partir del 23 de setembre el 120è aniversari del naixement del compositor vallenc Robert Gerhard amb un conjunt d'actes organitzat per l'Institut d'Estudis Vallencs amb la col·laboració de l'Associació d'Amics de la Música de Valls, el Museu de Valls i l'Arxiu Municipal i amb el suport de l'Ajuntament, el departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Taragona, la Fundació Mútua Catalana i l'Institut Ramon Muntaner. Entre els actes destaquen les dues exposicions que obriran portes el mateix divendres 23 de setembre, una al Pati de Sant Roc sota el títol "El Gerhard universal, visió universalista del personatge i l'obra" i l'altra a la Biblioteca Popular dedicada a la "Biografia, documents i les ciutats de Gerhard".

Els actes centrals de la commemoració en homenatge a aquest vallenc il·lustre se celebraran el 30 de setembre i l'1 d'octubre. En concret, el divendres dia 30, l'Associació d'Amics de la Música organitza el concert "Robert Gerhard a Viena", concert a veu i piano a càrrec del pianista vallenc Anton Cardó i la mezzosoprano Elena Gragera. L'endemà, el dissabte 1 d'octubre se celebrarà durant tot el dia una jornada amb especialistes en Gerhard i la seva obra.

La figura de Robert Gerhard

Robert Gerhard va néixer a Valls el 25 de setembre de 1896. De pare suís, mare francesa, esposa austríaca i adopció anglesa, és un compositor català amb un gran reconeixement internacional.

Va estudiar piano amb Enric Granados (1914-1915) i composició amb Felip Pedrell (1916-1922) i Arnold Schönberg (1923-1928). Comptava, entre d’altres, amb Joan Miró, Federico García Lorca, Lluis Sert, Pau Casals, Ventura Gasol, Josep Carner i Frederic Mompou entre el seu cercle d'amics. Va ser company d'Alban Berg, Anton Webern i Hanns Eisler; va impartir classes de composició a Joaquim Homs, Roger Reynolds i Jan Bach, i es va relacionar amb Manuel de Falla, John Cage, Elliot Carter i Leonard Bernstein. Va rebre encàrrecs de la London Sinfonietta, la BBC i l'Orquestra Filharmònica de Nova York, va fer bandes sonores per a cinema (entre elles la memorable This sporting life de Lindsay Anderson), va ser pioner en música electrònica i la Universitat de Cambridge li va atorgar un doctorat honoris Causa. Amb aquest bagatge i gràcies a la seva gran capacitat per amalgamar estils i tècniques, va generar una fusió única d'elements que situen la seva obra entre les més singulars del segle XX.

Per entendre l'evolució de la música de Gerhard cal tenir en compte el desenvolupament del seu estil melòdic. Al principi de la seva carrera treballa el que podem anomenar melodia clàssica, obres que tenen una melodia definida amb un acompanyament convencional. Es tracta, no només de les cançons per a veu i piano, sinó també de la resta de la seva producció cambrística i orquestral. Però a partir dels anys 50, la melodia es va difuminant i l'obra musical es converteix en un objecte sonor. Aquest procés comprèn una combinació de tècniques que desemboquen en el singular estil de Gerhard de finals dels anys 60, en el que planteja una aproximació molt més lliure del serialisme i integra desinhibidament tant elements del folklore com a sonoritats de la música electrònica també en les seves composicions acústiques.

Tot i aquest vessant més universalista, Robert Gerhard era també manifestament i volguda un home del Camp de Tarragona. Són diversos els testimonis en els que ell mateix es defineix com a “fill de Valls”, o en els que parla amb enyorança de la seva ciutat i dels amics d’infància i joventut, molts d’ells importants personatges que també han deixat la seva empremta a l’art, a l’arquitectura, a la literatura, a la fotografia o a la política.

Tots plegat conforma el perfil polièdric d’en Robert Gerhard. A través d’aquest conjunt d’activitats volem insistir en la importància d’aquest compositor, internacionalment reconegut com a un dels màxims revulsius de la música clàssica contemporània, un creador, investigador, pensador i especialment un explorador.

Comissió de Salvaguarda del Patrimoni Cultural-IEV

PROGRAMA D'ACTES

ACTES PREVIS

Divendres, 23 de setembre
Inauguració exposicions:

> 19h. Pati de Sant Roc de l’IEV: El Gerhard universal, visió universalista del personatge i l’obra. Fins el 23 d’octubre de 2016

> 20h. Biblioteca Popular de Valls: Biografia, documents i les ciutats de Gerhard. Fins el 20 de novembre de 2016

Diumenge, 25 de setembre - 120è aniversari del naixement de Robert Gerhard
12h. Visita-vermut comentada a l’exposició del Pati de Sant Roc

Dimecres, 28 de setembre
Cloenda del cicle La Parra / Activitats de Petit Format
20h. Projecció del documental «The Explorer» al Pati de Sant Roc

ROBERT GERHARD, PATRIMONI HUMÀ

Divendres, 30 de setembre
> 19.30h. Sala d’Actes de l’IEV. Conferència «Robert Gerhard i la generació excel·lent», a càrrec del musicòleg Fidel Villafáfila. Entre els darrers anys del s.XIX i els primers del s.XX, Valls és el punt de partida d’una generació irrepetible de personatges i artistes amb una estreta relació entre ells, que coincideixen en un mateix lloc i experimenten un impuls similar. Robert Gerhard és un membre destacadíssim, evidentment, però no és l’únic.

> 21.30h. Teatre Principal de Valls. «Robert Gerhard a Viena», concert de veu i piano a càrrec d’Elena Gragera i Anton Cardó (concert coorganitzat amb Amics de la Música de Valls. PVP: 10€. Preu especial per als socis de l’IEV  AMV: 5€)

Dissabte, 1 d’octubre - Jornada especialitzada

> 9.30h-9.45h. Recepció i presentació

> 9.45h-10.30h. «Reflexions sobre la investigació acadèmica a l’entorn de Robert Gerhard» (Mike Russ). Comentaris sobre el trebal d’edició de tres llibres acadèmics a l’entorn de Gerhard

> 10.30h-11.15h. «Don Roberto: el cavaller de les imatges ocultes?» (Trevor Walshaw). Una aproximació al ballet Don Quixot de Robert Gerhard.

> 11.45h – 12.30h. Descans

> 12.30h-13.15h. «Futurs plans per a l’Arxiu de Música Electrònica Robert Gerhard» (Monty Adkins). Estat del projecte amb l’AHRC (Arts and Humanities Research Council) per a l’accés online de la col·lecció de cintes de música electrònica.

> 13.15h-14.00h. «Robert Gerhard, un explorador a l’avantguarda» (Carlos Duque). Recorregut per la digitalització de la seva col·lecció de música electrònica i una anàlisi de la lluita constant del compositor per estar al cim de la creació.

> 16.00h-16.45h. «L’intercanvi epistolar entre Arnold Schöenberg i Robert Gerhard (Paloma Ortiz de Urbino). Detalls del llibre que la investigadora està enllestint sobre la relació entre ambdós creadors.

> 16.45h-17.30h. Projecció comentada del documental audiovisual DNA

> 17.30h-18.30h. Presentació del fons Robert Gerhard de Cambridge, Barcelona i Valls, a càrrec de Margarita Ullate (responsable de la catalogació del fons documental de la Universitat de Cambridge), Rosa Montalt (responsable de la secció de Biblioteca de Catalunya) i Olga Ger (IEV)

> 18.30h. Taula rodona sobre l’estat de la recerca a Catalunya a l’entorn de Robert Gerhard.

> 19.15h. Cloenda

 

ACTES POSTERIORS

Dissabte, 15 d’octubre
Ruta pel Valls de Robert Gerhard

Dijous, 20 d’octubre
Aprendre a escoltar Gerhard. Audicions comentades a càrrec de Víctor Soler (Catalunya Música-professor a l’ESMUC)

Diumenge, 23 d’octubre
Resseguint Joan Ventura: lectura sobre la Nadala dedicada a Robert Gerhard. Cloenda exposició Robert Gerhard al Pati de Sant Roc

Al llarg del mes de novembre
Visites comentades per a les escoles a l’exposició a la Biblioteca Popular de Valls (cal demanar dia i hora al telèfon de l’IEV, 977600660)

Diumenge, 20 de novembre
Cloenda exposició Robert Gerhard a la Biblioteca Popular de Valls