Calendari d'Events

Exposició - La guerra de l'Àfrica, la tomba dels pobres

iconfinder calendar 115762De Dissabte, 15. Maig 2021
A Dilluns, 28. Juny 2021
iconfinder calendar 115762

El centenari edifici de la Biblioteca Popular de Valls al passeig dels Caputxins acull la mostra «La guerra de l'Àfrica, la tomba dels pobres», que podrà visitar-se, de manera gratuïta, fins a finals al 28 de juny.

Gràcies a les fotografies del soldat reusenc Macià Ferrando, que va servir al taller mecànic del camp d'aviació de Nador, podem acostar-nos al conflicte viscut fa cent anys en les colònies espanyoles del Nord d'Àfrica.

Igual que Macià, diversos vallencs també es van veure involucrats a la força en aquest conflicte. No coneixem exactament quants van estar destinats a l’Àfrica durant la guerra (1921-1926) però explicarem el periple de tres, d’àmbits socials ben diferents: Jaume Calbet, Josep Piñas i Pere Mialet, prou peculiars per haver transcendit a la premsa.

Per tal de contextualitzar la visió d’aquests testimonis, els textos situen el conflicte en un marc més ampli, que permet explicar com aquella aventura colonial va marcar l’esdevenir de l’Estat, fins al punt que fou una de les principals causes que motivaren el general Miguel Primo de Rivera a encapçalar -primer- un cop d’estat i -després- a proclamar una dictadura militar que duraria set anys.

Els horaris de visita són els següents: dimarts de 17 a 20 h, de dimecres a dissabte d'11 a 14 h i de 17 a 20 h i diumenges d'11 a 14h.

 

Biblioteca Popular
Passeig dels Caputxins, 35
Valls