Calendari d'Events

Decennals - La sortida de l’àliga i el Lladrefaves al balcó, la tronada, el pregó i les lluminàries

iconfinder calendar 115762Divendres, 28. Gener 2022
iconfinder calendar 115762
iconfinder calendar 115762

Durant tota la jornada. Establiments comercials. Mostra d'aparadors Festes de la Candela 2021+1.

Durant la jornada. Establiments de restauració. Ruta de tapes fins al diumenge 6 de febrer.

9 h. Pavelló Xavi Tondo·ALECOSA. Decennals per a les escoles. Espectacle per als centres educatius de Valls. Companyia Circ Xic + Nans de les escoles de Valls + Grallers Els Blu’s de Valls + visuals d’Alba Tudó.

10 h. Biblioteca Popular i Pati Sant Roc. Obertura d’exposicions.

11 h. Arxiu i Museu de Valls. Obertura d’exposicions.

11.30 h. Pavelló Xavi Tondo·ALECOSA. Decennals per a les escoles. Espectacle per als centres educatius de Valls. Companyia Circ Xic + Nans de le escoles de Valls + Grallers Els Blu’s de Valls + visuals d’Alba Tudó.

11.45 h. Casa de la Ciutat, pl. Blat. Col·locació dels retrats de les Vallenques Il·lustres 2021+1 , Maria Murtra i Dolors Vives, a la Galeria d’Il·lustres.

12.30 h. Pl. Blat. Sortida de l’àliga i el Lladrefaves als balcons laterals de la Casa de la Vila amb la cobla de Ministrers Bufalodre. Cada Sant Joan l’au més solemne del bestiari s’aboca a la plaça i cada 10 anys ho fa de manera extraordinària, acompanyada en aquest cas per l’element de major continuïtat del nostre patrimoni immaterial local, el gegantó Lladrefaves, i un dels més antics de la imatgeria europea.

13 h. Campanars de les esglésies de Sant Joan, Sant Antoni, Mare de Déu del Carme, Mare de Déu del Lledó, el Sagrat Cor de la Urbanització Francesc Clols, la capella del Roser i el convent de les Mínimes: Tritlleig de campanes d’inici de festes. Els Campaners de Valls activen manualment tots els campanars de la ciutat.

13 h. Aparcament Hort del Carme. Esclafidora tronada aèria inaugural, encetada per 24 eixordadors morterets en commemoració del 24è desenari, per part de les Candeles de Valls i l’alcaldessa Dolors Farré, i Pirotècnia Valenciana, de Llanera de Ranes. Direcció artística: José Manuel Crespo Vidal. Que el seu director disparés la seva primera mascletà a la plaça de l’Ajuntament de València només amb 17 anys i que avui sigui un dels grans mestres de la pirotècnia és una garantia per a un espectacle que cal seguir des del primer segon quan veurem efectes visuals impactants que donaran pas a una simfonia d’elements acústics per anunciar a tot Valls que les Decennals ja són aquí.

15 a 20 h. El Vilar, pista nova · Prat International Brands · Griffith Foods. Patinatge en la pista de gel. Una de les activitats esportives predilectes d’aquesta celebració extraordinària i hivernal. Preus: 2,5€ (menors)/ 3,5€ (adults). Organitza: Patronat d’Esports

15.30 h. Pavelló Xavi Tondo·ALECOSA. Decennals per a les escoles. Darrer espectacle per als centres educatius de Valls. Companyia Circ Xic + Nans de les escoles de Valls + Grallers Els Blu’s de Valls + visuals d’Alba Tudó.

16 a 20.30 h. Pl. Quarter, carrers del Teatre i Germans de Sant Gabriel, i Institut Serra de Miramar. Accés pel carrer del Teatre i pel carrer Anselm Clavé. Familiars. Obertura de la 10ª Fira Castells. 20 activitats de dinamització i participació per a les nenes i nens, i també 16 expositors en la fira transversal del món casteller.
• Activitats de força
◦ Tarracoadventure: Paret d’escalada (a partir dels 12 anys)
• Activitats d’equilibri
◦ Txequi·Movem muntanyes: Parc d’agilitat de fusta (a partir de 4 anys)
◦ Tarracoadventure: Equilibris (a partir de 6 anys)
◦ Tarracoadventure: Pista (a partir de 6 anys)
◦ Tarracoadventure: Esferes (a partir de 6 anys)
◦ Construïm: Experimentació de construccions amb diferents opcions (familiar)
◦ Kappla: construccions senzilles, complexes i gairebé impossibles (familiar)
• Activitats de valor
◦ Txequi: Minirocòdrom (a partir de 4 anys)
◦ Players: Rocòdrom inflable (de 3 a 12 anys)
◦ Txequi: Rocòdroms amb pont i tirolina de 30 metres (a partir de 8 anys)
• Jocs i reptes de seny (Espais familiars)
◦ Xics del Xurrac, la colla castellera dels jocs de fusta
◦ El joc del seguici de Valls
◦ 3 en ratlla Joves/Vella amb castellers de taps de suro
◦ Taller de confecció de clauers amb taps de suro
◦ Taller d’iman de nevera: mocador casteller amb el nom de cada nena o nen
◦ Taller de pinces castelleres de fusta de cap rodó
◦ Taller de rètols per panys de porta “no molestar” castellers
• Activitats del Patrimoni Immaterial de la Humanitat
◦ Colla Joves Xiquets de Valls: Taller de zoòtrops dels Acròbates de Tànger
◦ Colla Vella Xiquets de Valls: Taller de zootrops de la Muixeranga d’Algemesí
• Monitoratge de tallers: Fundació En Xarxa
• Expositors i venda de productes:
◦ Artesania i marxandatge
▪ Les Nostres Tradicions
▪ Caixa o faixa
▪ Terra d’espardenyes
▪ Fet amb amor
▪ Papuxa
▪ Glub glub
▪ Chicshop
◦ Figures castelleres
▪ Bonifàs / Davallada
▪ Figura’t
▪ La botiga castellera
◦ L’enoteca castellera
◦ Entitats: Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya
◦ Edicions i llibres:
▪ Cossetània
▪ Tradillibreria
◦ Mitjans de comunicació
▪ Baròmetre Casteller
▪ Revista Castells

L’accés de nenes i nens a les atraccions i activitats de la Fira Castells requereix adquirir una entrada que es bescanviarà per una polsera en l’accés del recinte.
L’accés fins a 2 anys i l’accés per a adults acompanyants de tota la canalla és gratuït sense entrada ni polsera.
La visita als estands d’exposició és lliure.
Les entrades seran de migdia (matí o tarda) per facilitar la rotació dels usuaris.
Preu: 10 € abonament 3 dies; 4 € mig dia; accés gratuït per a infants en situacions socieconòmiques desfavorides, a través del departament municipal de Serveis Socials.
Fira copresentada per la Fundació Festes Decennals, Xarxa de Cultura i Revista Castells. Activitat inclosa en les de Valls com a Antena Castellera de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

16.30 h. Vela Convent del Carme, accés per pl. Carme. Decennals familiars. Dansa. La Petita MaluMaluga: 30 elefants sota un paraigua. Un espectacle sense complexos per a nenes i nens de fins a 5 anys i nadons sensibles. El moviment, la narració i la música vinculen adults i nadons al món de les emocions.

17 h. AAEET, Biblioteca Popular, Capella del Roser, Església Sant Francesc, Arxiu i Museu de Valls, Pati Sant Roc, Sala Sant Roc i Vestíbul Teatre Principal. Obertura d’exposicions.

17 a 23 h. PIV – La Plana – Tennis Valls. Torneig de pàdel. Preu: 15 €. Organitzen: Clubs de pàdel

17.30 h. Teatre Principal, patrocinat per Port de Tarragona. El Pregó a càrrec del músic vallenc Marc Moncusí. És el moment de donar el tret de sortida oficial a la festa. En aquesta ocasió s’empelta de l’ADN artístic del pregoner. Accés amb invitació.

18 h. Vela Convent del Carme, accés pl. Carme. Decennals familiars. Dansa. La Petita MaluMaluga: 30 elefants sota un paraigua.

19 h. El Pati. Primera encesa de les Lluminàries Rituals, artísticament creades per la companyia italiana Mariano Light, de Corigliano d’Otranto (Lecce) a la regió de la Pulla, i disposades per les places del Blat i del Pati, i el carrer de la Cort, en el centenari de les lluminàries elèctriques, que es van veure per primer cop el 1921 en substituir les anteriors de gas. Estrena a Catalunya.
Divendres, dissabtes i vigílies de festa romandran enceses fins a les 2 h de la matinada; la resta de dies, fins a les 24 h.
També s’il·luminen 55 carrers i places amb fins a 382 motius ornamentals, així com la façana del Teatre Principal, en aquest edifici concret per part de l’empresa Sounder’s.

19.15 h. Des del Pati. Cavalcada de la llum. Compagnie des Quidams (França): Fiers a cheval. Deu imponents cavalls d'ivori, lleugers i extravagants, veritables éssers extraordinaris, ens conviden a somiar i ens condueixen amb una cavalcada màgica, lluminosa i musical cap a l’Espectacle Inaugural. Direcció: Jean-Baptiste Duperray. Itinerari: El Pati, Jaume Huguet, Font de la Manxa, carretera del Pla, Vallvera, Avenir i pg. Tarradellas.

20.15 h. Pg. Tarradellas, el Fornàs. Espectacle inaugural de les Decennals. Lluminàries Musicals: Omega. Una harmoniosa sincronia de llum i música en estrena a Catalunya a càrrec de Mariano Light, de Corigliano d’Otranto (Itàlia). Posteriorment a la inauguració i durant les deu jornades, en el mateix espai i amb la mateixa tecnologia, es poden veure sis variants diferents de les lluminàries inaugurals que s’alternen en la graella de programació. Cada un d’aquests passis tindrà una durada aproximada de 10 minuts. Un cop finalitzat, les lluminàries romanen enceses fins a pocs minuts abans del nou espectacle.

21.15 h. Pg. Tarradellas, el Fornàs. Lluminàries Musicals. Espectacle 2. Mariano Light, de Corigliano d’Otranto, Itàlia.

21.30 h. Centre Cultural·Lear Corporation. Lírica·teatre. María Bayo: Divina Cleopatra.

La soprano navarresa, amb més de 30 anys d’èxits internacionals en grans coliseus lírics, aborda un viatge alhora líric, musical i teatral per conèixer l'última reina de l'imperi egipci amb un repertori que comença amb la Cleopatra de Handel, per endinsar-se per terrenys exòtics, amb l'inusual acompanyament de l'acordió, sense renunciar als oripells del Hollywood clàssic. Estrena comarques de Tarragona
Espectacle inclòs en l’abonament de teatre: 75 € per a quatre espectacles
Preus per entrada solta: 24/26€ / Amb Carnet Amics dels Teatres de Valls: 21/24€ / Promo 3: 3€ per a persones en situació d’atur, prèvia acreditació a taquilla.
Patrocina: Fundació Sorigué.

22 h. Teatre Principal, patrocinat per Port de Tarragona. La Nit del Decàlia. Recorregut poètic, visual i multidisciplinari per les 12 edicions dels concursos poètics a Valls, d’ençà que el 1881 s’incorporaren als programes de les Decennals, combinant-t’ho amb un petit passeig per la història de la ciutat. Poesia, música, dansa, cant, tradició i vídeo mapping es combinen per donar forma a aquest espectacle de veredicte i lliurament del Premi Decàlia de poesia. Direcció: Jordi Vall. Preu: 10 €

22 h. Local Colla Vella dels Xiquets de Valls. Assaig obert de preparació de les diades de la Trobada de Colles Castelleres dels Països Catalans i de la Mare de Déu de la Candela. Organitza: Colla Vella dels Xiquets de Valls.

22.15 h. Pg. Tarradellas, el Fornàs. Lluminàries Musicals. Espectacle 3. Mariano Light, de Corigliano d’Otranto, Itàlia.

23.15 h. Pg. Tarradellas, el Fornàs. Lluminàries Musicals. Espectacle 4. Mariano Light, de Corigliano d’Otranto, Itàlia.

23.30 h. Pavelló Xavi Tondo·ALECOSA. Primer Ball de les Decennals. Orquestra La Principal de la Bisbal. Fundada el 1888, ha crescut paral·lela a la història de Catalunya. Des de l’esplendor de la Renaixença o l’eufòria de principis dels anys 30 quan el President Macià li atorgà el títol de Cobla Oficial de la Generalitat de Catalunya fins a èpoques crues com la dictadura de Primo de Rivera, la guerra civil espanyola o el franquisme, avui presenten els grans ballables clàssics i actuals, música que arriba al cor i també que fa bellugar els peus.

Inclòs en l’abonament de balls: 45 € per a 4 balls. També en l’abonament de llotges complementàries a l’entrada: 40 € per a 4 balls
Preu per entrada solta: 14 € / Promo 3: 3€ per a persones en situació d’atur, prèvia acreditació a taquilla / Llotja solta, complementària a l’entrada, per a 6 persones: 34 €
Patrocina: Ferrovial

24 h. Vela Principal·Estrella Damm. Concert músiques urbanes. Les Decennals i Flaix FM presenten Don Patricio.
Un dels artistes més sol·licitats del moment. Amb una trajectòria curta però intensa, el canari ha explotat amb temes com “Contando lunares” –la cançó més escoltada a Spotify a tot l’estat el 2019–, “Lola Bunny” o “Enchochado de tí”, que sonen amb força en l’escena del trap i les músiques urbanes.  Les Decennals es sumen a festivals on ha estat protagonista com Arenal Sound, Cabo de Plata, Share Barcelona, Coca Cola Music Experience, Starlite de Marbella, Riverland, Holika Festival o Madrid Salvaje. Estrena comarques Tarragona.
Espectacle inclòs en l’abonament de concerts: 85 € per a 7 concerts (exhaurit)/ 73 € per a 6 concerts / 60 € per a 4 concerts (exhaurit)/ 48 € per a 3 concerts
Preu entrada solta: 25 €