Calendari d'Events

Decennals - Diada de la Mare de Déu de la Candela

iconfinder calendar 115762Dimecres, 2. Febrer 2022
iconfinder calendar 115762
iconfinder calendar 115762

8 h. Des de diferents indrets. Alegre Toc de matinades pels grallers i timbalers:

• Des del Centre Històric: Escola de Grallers de la Colla Joves Xiquets de Valls
• Des dels habitatges de la Colla Vella: Grallers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls
• Des de Nou Miramar: Tocaferro
• Des del Fornàs: So Nat
• Des de Sant Josep Obrer: Els Vinardells
• Des de La Vallvera: L’Esperidió
• Des de la Fraternal: Els Carreter
• Des de Santa Magdalena: Els Blu’s
• Des de Mas Clariana: La Capona
• Des de Sant Francesc i pel Centre Històric: Els Cofins
• Grallers de la Unió Anelles de la Flama

Des de bon matí. Sortida de l’àliga al balcó.

Des de bon matí. Establiments de restauració. Esmorzars de forquilla i ganivet.

Durant tota la jornada. Establiments comercials. Mostra d'aparadors Festes de la Candela 2021+1.

Durant la jornada. Establiments de restauració. Ruta de tapes.

8 h. Des de l’Estació de ferrocarril. Diana dels trabucaires de la UAF. Itinerari:

8:30 h. Campanar de Sant Joan. Repic manual de campanes, pels campaners de Valls.

9 h. Església Sant Joan. Primera celebració de la diada de la Candela, amb benedicció de les candeles i ofici solemne, concelebrat i presidit pel P. Joan Font, rector de la parròquia del Lledó.

10 h. AAEET, Biblioteca Popular, Capella del Roser, Pati Sant Roc, Sala Sant Roc i Vestíbul Teatre Principal. Obertura d’exposicions.

10:15 h. Des de pl. Blat. Desvetlladora Anada a Ofici amb la segona sortida del seguici cerimonial de Valls al complet amb la participació del drac, el ball de diables, el bou tradicional, l’os amb els trabucaires, el basilisc, el ball de gitanes, els nans, els gegantons i gegants, el bou, ball de vells, el ball dels cercolets, el de bastons, el de cavallets –en estrena dins el seguici vallenc–, la mulassa, el ball de la primera, la moixiganga, el lleó i l’àliga, que contribuiran a la gatzara matinal amb els seus espetecs i passades.
Itinerari: pl. Blat, Major, Jueus, Escrivania, Arcs del Celler del Paborde i pl. Església

10:30 h. Campanar de Sant Joan. Repic manual de campanes, pels campaners de Valls.

10:50 h. Pl. Església. Bella estampa de l’Entrada de la bandera de la ciutat, saludada pels elements del seguici cerimonial i pels atronadors morterets de la Pirotècnia Catalana, de Vimbodí i Poblet, mentre el campanar efectua el toc d’entrada a l’Ofici cridant a la celebració eucarística.

11 h. Església Sant Joan. Ofici solemne, que s’inicia amb la tradicional benedicció de les candeles, presidit per l’arquebisbe de Tarragona Joan Planellas, qui realitza l’homilia.

Durant l’Ofici, música a càrrec del nou orgue de la Ciutat, i cant dels Goigs i el Virolai dedicats a la Mare de Déu de la Candela.

En acabar l’Ofici. Interior del temple. Emotiu enlairament d’un pilar de cinc per part de les colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls, com a sentit homenatge a la Mare de Déu de la Candela.

11 h. Arxiu i Museu de Valls. Obertura d’exposicions.

11 a 14 h. El Vilar, pista nova · Prat International Brands · Griffith Foods. Patinatge en la pista de gel. Preus: 2,5€ (menors)/3,5€ (adults)

11:30 h. Vela Convent del Carme. Públics familiars. Circ. Cia Seon. Infinit. Trapezi, acrobàcia, pilotes, filosofia, música i humor en una espectacle per reflexionar sobre els inicis i els finals. Premi Marcelino al Millor Espectacle de Circ 2020.

12:40 h. Pl. Blat. Lluïda sortida d’Ofici amb el seguici cerimonial.

Des del carrer de la Cort a la pl. Blat Entrada de les colles dels Xiquets de Valls a la plaça marcat per les gralles i timbals amb el Toc d’Entrada, venint dels seus locals.

Pl. Blat Interpretació dels «Els Segadors», himne nacional de Catalunya per la Fanfara de Torredembarra, acompanyat del cant de vallenques, vallencs i visitants.

A continuació. Pl. Blat. Diada castellera de la Candela, amb la competència de la Colla Joves Xiquets de Valls i Colla Vella dels Xiquets de Valls, amb les seves difícils mostres patrimonials de destresa, equilibri i força. El sistema de rondes vallenques, consta de tres de castells, una de pilars de mèrit i els pilars al balcó. En cada ronda la colla pot efectuar fins a tres peus per castell abans de sonar les gralles. Així mateix, en cas que un castell quedi en intent o en intent desmuntat havent sonat les gralles, podrà provar una segona construcció en la mateixa ronda, abans que passi el torn a l’altra colla.

Tot seguit. Pl. Blat. Toc de vermut pels grallers i timbalers d’ambdós colles.

15 a 20 h. El Vilar, pista nova · Prat International Brands · Griffith Foods. Patinatge en la pista de gel. Preus: 2,5€ (menors)/3,5€ (adults)

16:30 h. AAEET, Capella del Roser, Sala Sant Roc i Vestíbul Teatre Principal. Obertura d’exposicions.

17 h. Biblioteca Popular i Pati Sant Roc. Obertura d’exposicions.

17 h. Vela Convent del Carme. Públics familiars. Circ. Cia Seon: Infinit.

17:30 h. Campanar Sant Joan. Repic de campanes.

17:45 h. El Pati, pl. Blat i c. Cort. Encesa de les Lluminàries a càrrec de Mariano Light, de Corigliano d’Otranto, Itàlia.

18 h. Des de l’Església Sant Joan. Solemne Professó general i votiva de la Mare de Déu de la Candela, presidida per la seva imatge. L’obre el seguici cerimonial amb el drac, el ball de diables, el bou tradicional, l’os amb els trabucaires, el basilisc, el ball de gitanes, els nans, els gegantons i gegants, el bou, el ball de vells, el ball dels cercolets, el de bastons, el ball de cavallets, la mulassa, el ball de la primera, la moixiganga, el lleó i els sonadors. El segueix la creu processional i els dos cirials per donar pas a les banderes de les entitats vallenques, per rigorós ordre invers d’antiguitat, col·locant-se en primer lloc les associacions civils i a continuació les religioses. També participen en la comitiva algunes formacions musicals com les integrades entre els socis i banderes del Centre de Lectura –Banda de Música de la Selva del Camp– i de la Unió Anelles de la Flama. L’àliga de la Ciutat amb els seus aligons precedeix els fidels amb els ciris, l’encenser i la imatge de la Mare de Déu en la carrossa ornamentada floralment, amb escorta de la Guàrdia d’Honors del cos de Mossos d’Esquadra, amb uniformitat de gala. L’acompanya l’afinada Banda de Música Mestre Montserrat de Vilanova i la Geltrú, dirigida pel mestre Emili Serrano, amb una acurada selecció de marxes processionals, entre elles alguna dedicada a la nostra advocació candelera. En el tram final, participen la clerecia, l’Arquebisbe de Tarragona, la Corporació municipal i altres autoritats, així com la bandera de la Ciutat.
Concentració del seguici: places del Blat, de l’Església i dels Arcs del Celler del Paborde, i carrers de l’Església i de Tomàs Caylà.
Itinerari: pl. Església, pl. Blat, carrer de la Cort, el Pati, carrers Jaume Huguet, del Teatre, Quarter, Anselm Clavé, Germans de Sant Gabriel, Jaume Mercadé, el Pati, Manuel González Alba, Alls, Forn Nou, Pilar Prim, Sant Pere, Sant Antoni, Sant Sebastià, Santa Úrsula, aparcament de Sant Antoni, pl. Escudelles, c. Metges, pl. Fusta, costa del Puntarró, pl. Garrofes, c. Carnisseria, Major, pl. Blat i de l’Església.
A la sortida de la Mare de Déu de la Candela. Cerimonial Salva de 21 morterets, per part de la Pirotècnia Catalana, de Vimbodí i Poblet.
Pati, cantonada amb el carrer Jaume Mercadé. Cant de la Salve.
Pati, cantonada amb el carrer Jaume Mercadé. Balladeta de l’àliga.
En arribar la imatge a la pl. Blat. Corprenedora Entrada de la Mare de Déu de la Candela, enmig de la ballada conjunta el seguici cerimonial al complet, les colles dels Xiquets de Valls sostenint els esvelts pilars, la simfonia d’instruments heterodoxos, el repic de totes les campanes, els cadenciosos 21 morterets disparats en arribar a la pl. Blat, i els focs d’artifici de la Pirotècnia Catalana.

18:30 h. Pg. Tarradellas, el Fornàs. Lluminàries Musicals. Espectacle 1. Mariano Light, de Corigliano d’Otranto, Itàlia.

19:30 h. Pg. Tarradellas, el Fornàs. Lluminàries Musicals. Espectacle 2. Mariano Light, de Corigliano d’Otranto, Itàlia.

20:30 h. Pg. Tarradellas, el Fornàs. Lluminàries Musicals. Espectacle 3. Mariano Light, de Corigliano d’Otranto, Itàlia.

21:30 h. Pg. Tarradellas, el Fornàs. Lluminàries Musicals. Espectacle 4. Mariano Light, de Corigliano d’Otranto, Itàlia.

22 h. Centre Cultural · Lear Corporation. Musical. La filla del mar. Una producció del Festival Grec’21 de Barcelona i de Focus. Un dels drames més coneguts d’Àngel Guimerà es converteix en un musical, un espectacle multidisciplinari que combina text, cançons i moviment per explorar conceptes com la identitat i la diferència. El 1899, quan ja havia dut a escena els que avui són grans clàssics del teatre català com Maria Rosa o Terra baixa, Guimerà estrenà aquesta història d’una nena, única supervivent d’un naufragi en què moren els seus pares, que arriba a les platges d’un poble de la costa catalana.
Preus: 24/26€ / Amb Carnet Amics dels Teatres de Valls: 21/24€ / Promo 3: 3€ per a persones en situació d’atur, prèvia acreditació a taquilla.
Espectacle inclòs en l’abonament de teatre: 75 € per a quatre espectacles
Patrocina: Canteras La Ponderosa

22 h. Cooperativa agrícola, pl. Carme 4. Les 7 Candeles i una llibertatària. Sandra Rossi: Los jardines de Dionisio.
Diuen que un Déu indomable i voluptuós mostrà el vi a la humanitat; i que la gent i les vinyes arrelaren alhora que el cep portava el nèctar i la gent les històries. Els jardins de Dionís son curulls de narracions per les venes de les quals hi circula el vi, el compartit, el de la celebració i l’èxtasi. També el que aplaca o entristeix. Recorrem camins de vi amb aventures personals o mitològiques en un viatge d’anada i tornada. Un balandreig de vida induït per l’esperit d’un déu que un dia va portar-nos, per quedar-nos-el per sempre, el vi. Copresentat amb el Festival EVA, En Veu Alta, del Penedès i el Priorat

22 h. Teatre Principal, patrocinat per Port de Tarragona. Música. Roger Mas, Francesc Sans i la Cobla Sant Jordi.
El singular repertori del cantautor solsoní es presenta en el 25è any de trajectòria i acompanyat per una de les cobles més sòlides i de major projecció, en aquest cas amb una col·laboració d’excepció, el cornamusaire vallenc Francesc Sans, i amb un repertori que incorpora peces directament relacionades amb Valls. La sonoritat de la doble canya així com del metall ajustat, junt amb l’habitual acompanyament instrumental, les embolcallen en un diàleg emotiu que ha rebut els màxims elogis de crítica i públic.
Preus: 18 € / Amb Carnet Amics dels Teatres de Valls: 15 € / Promo 3: 3€ per a persones en situació d’atur, prèvia acreditació a taquilla.

22:30 h. Pg. Tarradellas, el Fornàs. Lluminàries Musicals. Espectacle 5. Mariano Light, de Corigliano d’Otranto, Itàlia.

22:30 h. Vela Principal · Estrella Damm. Concert. Les Decennals, Cadena 100 i Rock FM presenten La Oreja de Van Gogh + Rozalén.

Doblet únic
Amb més de 20 anys de trajectòria i moltes cançons immortalitzades, els donostiarres de La Oreja de Van Gogh presenten el 8è àlbum d'estudi, Un susurro en la tormenta, que continua incrementant la xifra de 8 milions de discos venuts en la seva carrera. Un grup exquisit de pop adult, una referència clau del pop-rock estatal i un far de la història musical recent.
Rozalén, El árbol y el bosque, acaba de rebre un Goya per la millor cançó original i el Premio Nacional de Músicas Actuales sent l’artista més jove que mai l’ha obtingut. En destaquen el compromís amb el feminisme, l'accessibilitat i la inclusió social, o l’activisme social amb la musicoteràpia amb malalts de Parkinson i amb col·lectius en risc d'exclusió, o la traducció de les lletres a la llengua de signes en els directes. Un viatge per temes vitalistes i ritmes llatinoamericans.

Espectacle inclòs en l’abonament de concerts: 85 € per a 7 concerts (exhaurit)/ 73 € per a 6 concerts / 60 € per a 4 concerts (exhaurit)/ 48 € per a 3 concerts
Preu entrada solta: 25 €

23:30 h. Pg. Tarradellas, el Fornàs. Lluminàries Musicals. Espectacle 6 (síntesi 1+2). Mariano Light, de Corigliano d’Otranto, Itàlia.