Tret de sortida a la commemoració dels 120 anys del naixement de Robert Gerhard amb dues exposicions

Dues exposicions que repassen la trajectòria musical i biogràfica de Robert Gerhard han donat el tret de sortida a la commemoració del 120è aniversari del naixement de l'il·lustre compositor vallenc. Les dues mostres, una al Pati de Sant Roc de l’Institut d’Estudis Vallencs i una altra a la Biblioteca Popular, han obert portes el divendres 23 de setembre.

La mostra ubicada al Pati de Sant Roc, que es podrà visitar fins el 23 d’octubre, contempla l’apartat de creació musical del compositor vallenc, amb un seguit de “cabines” o “espais sonors” en els que es pot escoltar una peça seleccionada per a cada període creatiu, en concret, de la seva etapa d’estudi (1916-1932), de reflexió creativa (1932-1951), d’exploració (1951-1960) i d’expansió (1961-1970). Finalment, un darrer espai d’aquesta presenta la síntesi de la personalitat creativa de Robert Gerhard.

Pel que fa a la mostra que acull l'espai de la Biblioteca Popular, que es podrà visitar fins el 20 de novembre, es dedica a l’apartat més biogràfic del personatge i compta amb material original conservat als fons Robert Gerhard de l’Institut d’Estudis Vallencs, de l’Arxiu Municipal de Valls o de particulars. En l’apartat descriptiu de vida i obra s’han defugit les dates i dades concretes per a elaborar un discurs descriptiu en base als espais que van ser importants en la biografia de Robert Gerhard, en l’aprenentatge i en el seu desenvolupament creatiu: Valls - Laussane - Barcelona (1896-1922), Viena - Berlín (1923-1929), Barcelona (1928-1939) i París - Cambridge (1939-1970).

A banda de les dues exposicions, cal destacar que s’ha programat una visita especial per a la mostra ubicada al Pati de Sant Roc pel diumenge dia 25 de setembre, just quan es compleixen 120 anys del naixement del compositor vallenc. Es tracta d’una visita-vermut que s’iniciarà a les 12h.

Els actes de commemoració del 120è aniversari del naixement de Gerhard que organitza la Comissió de Salvaguarda del Patrimoni de l’Institut d’Estudis Vallencs continuaran el divendres 30 de setembre amb una conferència a la Sala d’Actes de l’IEV (19:30h) a càrrec de Fidel Villafáfila sobre les experiències humanes i culturals de Robert Gerhard, seguida d’un concert de veu i piano al Teatre Principal de Valls, amb Elena Gragera i Anton Cardó, titulat “Robert Gerhard a Viena”, en el que s’interpretaran obres de R. Gerhard, F. Schubert, A. Schönberg, H. Wolf, G. Mahler i J. Homs. Aquest concert està organitzat conjuntament entre l’IEV i Amics de la Música de Valls, entitat que ha col·laborat activament en la concreció de l’homenatge.

Per altra banda, dissabte 1 d'octubre tindrà lloc la jornada Robert Gerhard. Patrimoni humà, que s'obrirà a les 9:30 hores i es desenvoluparà fins al vespre amb diverses intervencions: Reflexions sobre la investigació acadèmica a l’entorn de Robert Gerhard (Mike Russ); Don Roberto: El cavaller de les imatges ocultes? (Trevor Walshaw); La praxi interpretativa en Gerhard (Anton Cardó i Elena Gragera); Robert Gerhard, un explorador a l’avantguarda (Carlos Duque); projecció del document audiovisual DNA; L’intercanvi epistolar entre Arnold Schönberg i Robert Gerhard (Paloma Ortiz de Urbino); presentació dels fons Robert Gerhard de Cambridge, Barcelona i Valls (Margarida Ullate (Barcelona) Anna Pensaert (intervenció virtual Cambridge) i Olga Ger (Valls)), i taula rodona sobre l’estat de la recerca a Catalunya a l’entorn de Robert Gerhard, amb el compositor Ramon Ribé (moderador) i els musicòlegs Germán Gan (UAB) i Joaquim Rabaseda (ESMUC).

> > Més informació i programa complet de la commemoració: web Institut d'Estudis Vallencs

 

Agenda

Propers esdeveniments

ENTRADES

entrades

CARNET JOVE VALLS

decennals 01

GEOVALLS

decennals 01

METEO

Previsió per als propers dies a Valls


veure informació detallada