Calendari d'Events

Fira de Santa Úrsula 2021 - Dissabte 23 d'octubre

iconfinder calendar 115762Dissabte, 23. Octubre 2021
iconfinder calendar 115762
iconfinder calendar 115762

11 a 13 h. Capella del Roser, carrer de la Cort 24. Obertura del monument amb visita lliure. Descobreix les rajoles de ceràmica catalana vidriada i policromada de la primera meitat de XVII, úniques en la temàtica dedicada a la batalla de Lepant. Organitza: Oficina de Turisme.

11 a 13 h. Refugi antiaeri, plaça del Blat. Obertura del monument amb visita lliure. En aquesta plaça no sols es va cap al cel, sinó també sota terra. Una galeria a uns 8 metres de profunditat pot ser recorreguda en els seus 55 metres. Organitza: Oficina de Turisme.

11.15 h. Des de la plaça del Blat. Visita guiada “Indrets castellers de Valls” a càrrec de la comunicadora audiovisual i narradora Elisabet Carnicé. Descobriu aquest plató de televisió que és la plaça del Blat, el km0 casteller; la relació entre la Mare de Déu de la Candela i els Xiquets de Valls; l’escultura El Casteller, el primer monument de temàtica castellera del país el 1951; i el dedicat als Xiquets de Valls. Després que la Santa Úrsula anterior, s’exhaurissin totes les localitats, enguany podeu redescobrir la ciutat castellera. Reserva gratuïta entrades: taquilles centrals al Principal, i les 24 h www.valls.cat

12 h. Campanar de Sant Joan. Tritlleig de campanes de la vigília de Santa Úrsula, amb el repic general manual assenyalant la vigília a càrrec dels Campaners de Valls. És un dels tocs més complets del calendari campaner la ciutat i només sona en cinc ocasions. Organitzen els Campaners. Col·labora: Parròquia de Sant Joan.

12 h. Local Colla Joves Xiquets de Valls. Presentació de la revista Foc Nou, en una edició especial que commemora els 50 anys de la represa castellera. Organitza: Colla Joves Xiquets de Valls.

12 h. Plaça dels Pins. 9è Correbous. Plantada dels bous. Organitza: Associació El Bou. Col·labora: Casal Popular la Turba.

12.15 h. Claustre del Convent del Carme. Concert de gralla i balladetes. Grallers Bufalodre, de Valls, i balladetes de la vigília de Santa Úrsula dels Gegants de la Ciutat. Els geganters no han volgut renunciar a la sortida que els personatges més majestàtics de la celebració fan el migdia de la vespra. S’han empescat aquest original concert compassat amb les diferents balladetes que realitzen. Organitza: UAF.

Preu: 2 €. Entrades: 24 h www.valls.cat; taquilles centrals al Principal; i en cas de disponibilitat en els accessos del recinte.

12.00 h. Sala d’actes del local social de la Unió Anelles de la Flama. Valls Folklòrica: Taula rodona. Parla el diable: versots i balls parlats en els balls de diables. Participen: Jordi Canela –Reus–, Jordi Cubillos –Sitges– i Josep M. Martínez –Valls–. Modera: Jordi Llovera. Organitza: UAF.

12.30 h. Plaça dels Pins. 9è Correbous. Concert vermut i ballada dels bous. Organitza: Associació El Bou. Col·labora: Casal Popular la Turba.

13.00 h. Plaça de la Sardana. Vermut electrònic a càrrec del ball de Diables de Valls. Organitza: Unió Anelles de la Flama.

13.30 h Claustre del Carme, accés per la plaça del Carme. Tertúlia castellera amb els caps de colla de les dues colles de Valls: Jaume Martí, de la Colla Joves, i l’Albert Martínez, de la Colla Vella. Moderen: Francesc Domènech i David Prats, conductors del programa casteller “Des de la plaça del Blat”. Retransmissió a través de Hit 103. 17 a 19 h. Capella del Roser, carrer de la Cort 24. Obertura del monument amb visita lliure. Organitza: Oficina de Turisme.

17 a 19 h. Refugi antiaeri, plaça del Blat. Obertura del monument amb visita lliure. Organitza: Oficina de Turisme.

18 h. Teatre Principal. Santa Úrsula per a les famílies. Estrena de l’espectacle “Candela, la de la colla dels estels”. Un muntatge de Rat Cebrián i Joan Reverté. La petita Candela, amant dels castells, serà la protagonista del nou espectacle que l’actriu i narradora Montserrat Cebrián Sabat ha creat i per al qual ha escrit el text. Junt amb Joan Reverté, de la companyia L’Invisible Titelles, amb narració, teatre i titelles parlen dels valors que hi ha al darrera del fet casteller i de les colles, aspecte que fou clau per a la seva proclamació com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Una colla molt candelera, la dels estels, en un joc de paraules amb la tradició votada de la ciutat per a la celebració de la qual s’està treballant –«De la ciutat estel», diu el virolai a la Mare de Déu vallenca–, conduirà el muntatge.

Construcció titella: Arnau Colom; vestuari: Viki Tomàs; L’Invisible Titelles: decorats i accessoris; banda sonora: La Kobla d’en Taudell i Dr Dubwiser; il·lustració i disseny: Lídia Montalà i Diego Molina; residència artística als Teatres de Valls; amb la col·laboració especial de Joan Crosas.

Amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través l’Observatori de del Patrimoni Etnològic i Immaterial.

Adreçat especialment a nenes i nens a partir de 3 anys, però podran gaudir-lo totes les persones amants de l’esperit casteller i dels espectacles familiars, sense límit d’edat.

Preu: 2 €. Localitats: 24 h www.valls.cat i taquilles centrals al Principal.

18 h. Església Sant Joan. Concert solidari de la Coral de la URV, patrocinat pel grup Mémora a benefici de Cáritas. Requiem de G. Fauré, per a solistes, cor i orgue, a càrrec de Judith Sánchez i Albert Cid, solistes; Jordi Vergés, orgue de la Ciutat; Cor de la Universitat Rovira i Virgili, i Montserrat Ríos, direcció. Coorganitzen: Parròquia de Sant Joan, Grup Mémora i Amics de la Música de Valls. Col·labora: Càritas. Espectacle amb taquilla inversa.

18.15 h. Des de la plaça del Blat, km0 casteller. Visita guiada “Indrets castellers de Valls” a càrrec de la narradora i periodista Elisabet Carnicé. Reserva gratuïta entrades: taquilles centrals al Principal i 24 h a www.valls.cat

19.30 a 21.30 h. Places del Blat, de l’Oli i Pilar Prim. El cinema pren el Centre Històric. Projecció en sessió contínua de pel·lícules castelleres antigues amb motiu dels 125 anys de la primera projecció de cinema amb públic.
• Plaça del Blat
◦ “Vilafranca del Penedes. Fiesta Mayor de 1929” / 2'
◦ “Festa Major 1933 a Igualada”, de Josep Castaño / 12'

• Plaça de l’Oli
◦ Fiesta Mayor de Gracia. Agosto 1933” de la productora Atlantic Films/ 3'
◦ “Noticiari Cinaes de l'Exposició Internacional de Barcelona”, de la productora Cinaes (1929)
◦ “Castells a l'Arboç”, del vallenc Francesc Blasi Vallespinosa (1932) / 3'45''

• Plaça Pilar Prim, davant la Biblioteca Carles Cardó
◦ “Folklore catalán”, de Pere Font Marcet (1947) / 8'
◦ “Xiquets de Valls”, de Gómez Grau (1932) / 3'

Una iniciativa de la Unitat d’Investigació del Cinema de la Universitat Rovira i Virgili i l’Ajuntament de Valls, en cooperació amb la Filmoteca de Catalunya i amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través l’Observatori de del Patrimoni Etnològic i Immaterial.

19.30 h. Aparcament del Centre Històric, accés pel vial de vehicles, muralla de Sant Antoni. Ball parlat i carretillada del ball de diables de Valls, també amb la participació del drac, el bou tradicional, el ball de diables infantil i el drac petit de Valls. Torna l’infern a la tardor vallenca amb profusió d’artificis pirotècnics per part dels grups de foc locals. Els artificis aeris seran disparats per la Pirotècnia Catalana de Vimbodí i Poblet.

Preu: 2 €. Localitats: 24 h www.valls.cat; taquilles centrals al Principal, i en cas de disponibilitat en els accessos del recinte.

20 h. JCA Cinemes. Tercera projecció de la pel·lícula “El pas. Santa Úrsula 1981”. Recollida prèvia invitacions a la mateixa taquilla 30 minuts abans.