Calendari d'Events

Fira de Santa Úrsula 2021 - Diumenge 24 d'octubre

iconfinder calendar 115762Diumenge, 24. Octubre 2021
iconfinder calendar 115762
iconfinder calendar 115762

8 h. Des de pl. Blat i des de la Cooperativa de Vivendes de la Colla Vella. Matinades castelleres, per l’Escola de Grallers de la Colla Joves Xiquets de Valls i pels Grallers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. La mare de les diades castelleres es desperta al so dels nostres oboès populars i dels timbals redoblants.

Durant les matinades. Casa de la Ciutat. Recepció institucional a les dues colles dels Xiquets de Valls per l’alcaldessa, Dolors Farré.

Després. Pl. Font de la Manxa. Visita al Monument als Xiquets de Valls, de l’artista Josep Busquets, per part de les matinades.

Durant tot el matí. Establiments d’hostaleria. Sucosos esmorzars de forquilla i ganivet. Formen part del ritus d’aquesta jornada, més en aquesta oportunitat en què divisem la llum de l’esperança per a tothom i també per als castells. De nou castellers i afició faran la prèvia de la diada mare de totes.

10.30 h. Campanar de Sant Joan. Repic manual de les campanes que anuncien l’Ofici en honor a Santa Úrsula, patrona de la Ciutat de Valls. Organitzen els Campaners. Col·labora: Parròquia de Sant Joan

10.45 h. Des de la pl. del Blat. Cerimonial anada a Ofici amb els Gegants de la Ciutat, la corporació municipal i els grallers Bufalodre. L’espai i recorregut estaran delimitats.

10.55 h. Plaça de l’Església. Entrada d’autoritats saludada pels gegants amb els seus simbòlics moviments.

11 h. Església de Sant Joan. Solemne ofici en honor a Santa Úrsula, copatrona de Valls, amb l’exposició del valuós reliquiari gòtic. Cant dels goigs, creats el 1907 a partir del text anterior del segle XIX per Antoni Tomàs i Homs, organista de Sant Joan fins al 1929; revisats per Joan Roig, i recuperats i editats per Joan Màndoli.

11 h. Des de la plaça del Blat. Darrera visita guiada “Indrets castellers de Valls” a càrrec de la periodista i narradora Elisabet Carnicé. Reserva gratuïta entrades: a taquilles centrals al Principal i 24 h a www.valls.cat

L’aixecament de les restriccions per la Covid-19 permetrà que la diada castellera recuperi el seu format tradicional de manera plena, a excepció de l’ús obligatori de la mascareta. Per això mateix, l’aixecament de mesures sanitàries permetrà que no s’hagi de realitzar el sorteig de localitats per accedir a la plaça que s’havia organitzat, ja que no és necessari amb el nou protocol de salut limitar el nombre de públic assistent a 900 persones.

Després de l’aixecament de restriccions sanitàries, l’actuació castellera podrà realitzar-se amb el públic dret, sense limitacions en el nombre de castellers, i amb els accessos a la plaça del Blat oberts. Tot i així, com marquen les normes de les autoritats sanitàries per aquest tipus d’actes, serà obligatori, tant per al públic com per als castellers, l’ús de la mascareta.

A més, la jornada recupera el format tradicional, i començarà amb la balladeta de la Mulassa i dels gegants de Valls, a les 11.45h, una actuació no prevista inicialment en el programa a causa de les restriccions sanitàries. Tot seguit, entraran a plaça pel carrer de la Cort els castellers i castelleres de les Colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls i a les 12.15h hi haurà la interpretació de l’Himne Nacional «Els Segadors» a càrrec dels grallers Bufalodre, tal i com ja estava previst en el programa inicial.

A continuació se celebrarà la diada castellera amb el sistema de rondes vallenques tradicional de tres castells, pilar de mèrit i els pilars al balcó. En cada ronda la colla pot efectuar fins a tres peus per castell abans de sonar les gralles. Així mateix, en cas que una construcció quedi en intent o en intent desmuntat havent sonat les gralles, podrà provar-ne una segona en la mateixa ronda, abans que passi el torn a l’altra colla.

Acte retransmès per TAC12, la televisió pública del Camp de Tarragona.

18 h. Teatre Principal. Santa Úrsula per a les famílies. Representació de l’espectacle “Candela, la de la colla dels estels”Un muntatge de Rat Cebrián i Joan Reverté.

Preu: 2 €. Localitats: 24 h www.valls.cat i taquilles centrals al Principal.

20 h. JCA Cinemes. Darrera projecció de la pel·lícula “El pas. Santa Úrsula 1981”. Recollida prèvia invitacions a la mateixa taquilla 30 minuts abans.