Calendari d'Events

Decennals - Les Ciutadanes Il·lustres

iconfinder calendar 115762Dimecres, 26. Gener 2022
iconfinder calendar 115762
iconfinder calendar 115762

Durant tota la jornada. Establiments comercials. Mostra d'aparadors Festes de la Candela 2021+1.

11 h. Església Sant Francesc, Arxiu i Museu de Valls. Obertura d’exposicions.
• Les Decennals a través del cartellisme
Els cartells de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela han estat històricament la imatge de la celebració. Descobrim com ha evolucionat la cartelleria, i també la festa, des de mitjans del segle XIX fins a l'actualitat.
Coorganitzen: Museu de Valls, Arxiu Comarcal de l'Alt Camp i Arxiu Municipal de Valls
• Mostra fotogràfica Un àlbum per les Decennals de 1921: Pere Català Pic. El retratista vallenc i fill il·lustre de la ciutat, amb la idea de democratitzar la fotografia, realitzà el 1921 el primer àlbum de les Decennals que es posà a la venda. 100 anys +1 després, el presentem de nou, ara en format exposició.
Coorganitzen: Arxiu Comarcal de l'Alt Camp, Arxiu Municipal de Valls i Museu de Valls

17 h. Església Sant Francesc, Arxiu i Museu de Valls. Obertura d’exposicions.

17.30 h. Biblioteca Popular. Obertura de l’exposició.

18 h. Façanes de la seu social de la Unió Anelles de la Flama. Inauguració de l’exposició “Els 50 de la UAF: una exposició d’aniversari”.

18.30 h. Sala actes local social de la Unió Anelles de la Flama. La Candelera d’aquí i d’allà. Concert de gralla i timbal de les colles de la UAF. A través de les músiques que formen part de la celebració de la festa de la Mare de Déu de la Candela en diferents poblacions de Catalunya, els alumnes de l’escola de gralla i timbal de la UAF i l’Aula de Música Tradicional El Tecler de Tarragona proposen un recorregut pel repertori tradicional català.

19 h. Sala actes Convent del Carme. Nomenament de les Ciutadanes Il·lustres, la científica Maria Murtra Casanovas i la pionera de l’aviació Dolors Vives Rodon, i presentació dels retrats corresponents que passaran a integrar-se en la Galeria. Han estat pintats per Roser Vinardell i Maria Teresa Ulldemolins, respectivament. Direcció de l’acte: Bàrbara Flores.

19.30 h. Sala actes Biblioteca Carles Cardó, accés per c. Sant Pere. Presentació dels motlles dels Blais, la galeta pròpia de la festivitat de Sant Blai, un dolç de mantega o llard, aromatitzat amb vainilla, llimona o canyella, que duu estampada la imatge del sant del 3 de febrer, protector davant els mals de gola, els refredats i la tos. Els motlles, que han de facilitar la pràctica de fer les galetes, estan inspirats en un Blai centenari conservat pel vallenc mossèn Eusebi Ribas i dipositat a l’Arxiu Municipal. Coorganitzen: Centre Cívic i Valls Jove.

20.15 h. Sala Sant Roc. Inauguració de l’exposició Jaume Solé i el Retaule dels castells, i del catàleg corresponent. Presentació a càrrec d’Albert Mercadé, doctor en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, crític d’art i director artístic de la Fundació Arranz Bravo d’Hospitalet de Llobregat. En les primeres Decennals sense el creador vallenc i comissariada per la doctora Lluïsa Gené, la mostra li ret homenatge i ens duu a la barreja de la figuració lliure amb l’abstracció, feta a partir dels diferents moments de la creació d’un castell on es fan visibles la força, l’equilibri, el valor i el seny gràcies a l’esperit de qui visqué entre 1943 i 2011 i gestà aquesta obra el 1987.

20.45 h. Vestíbul Teatre Principal. Inauguració de l’exposició Il·lustres amb nom de dona. Comissariada per la historiadora Aïda Sánchez, viatgem cap a les figures i les aportacions de les dues noves ciutadanes il·lustres.