Calendari d'Events

Decennals - Els nous domassos i la ruta de les exposicions

iconfinder calendar 115762Dijous, 27. Gener 2022
iconfinder calendar 115762
iconfinder calendar 115762

Durant tota la jornada. Establiments comercials. Mostra d'aparadors Festes de la Candela 2021+1.

9 h. Pavelló Xavi Tondo·ALECOSA. Decennals per a les escoles. Companyia Circ Xic amb Teatre de Funàmbuls, conduït per Ton Muntané, i presentació dels dotze nans de les escoles, construïts per Ferran Rey Domingo i vestits pel Taller Repunts de Lurdes Garcia Giménez. Ball final amb tots els nans, amb música de Francesc Sans, interpretació dels Grallers Els Blu’s de Valls, coreografia de Ton Úbeda, visuals d’AlbaTudó, documentació per Pau Salat i relació amb les famílies a càrrec de Meritxell Estivill.

11 h. Arxiu i Museu de Valls. Obertura d’exposicions.

11.30 h. Pavelló Xavi Tondo·ALECOSA. Decennals per a les escoles. Espectacle per als centres educatius de Valls. Companyia Circ Xic + Nans de les escoles de Valls + Grallers Els Blu’s de Valls + visuals d’Alba Tudó.

11.30 h. Pl. Blat. Estrena dels nous domassos per als balcons de la façana de l’Ajuntament, col·locats per les Candeles de Valls. Inspirant-se en els antics dissenys modernistes que havia lluït la Casa de la Ciutat i en les aromes candeleres, han estat confeccionats pel prestigiós equip integrat per l’atrezzista i escenògraf Amadeu Ferré i Mas i per Rosó Carreras i Andreu.

12 h. Pl. Blat. Brindis amb el cava Adernats de Vinícola de Nulles, commemoratiu de les Decennals. El centenari celler modernista, obra de l’arquitecte i vallenc il·lustre Cèsar Martinell i Brunet, ha editat el cava amb la imatge gràfica de les Decennals 2021 +1. Patrocina: Vinícola de Nulles.

15.30 h. Pavelló Xavi Tondo·ALECOSA. Decennals per a les escoles. Espectacle per als centres educatius de Valls. Companyia Circ Xic + Nans de le escoles de Valls + Grallers Els Blu’s de Valls + visuals d’Alba Tudó.

17 h. Església Sant Francesc, Arxiu i Museu de Valls, Sala Sant Roc i Vestíbul Teatre Principal. Obertura d’exposicions.

17.30 h. Biblioteca Popular. Obertura de l’exposició.

18.30 h. Façanes de la Biblioteca Carles Cardó i altres de la pl. Pilar Prim. Inici de la Ruta de les Exposicions. Intervenció visual per part del col·lectiu fotogràfic Fort i amunt! Fotografies castelleres de diferents creadors de tot el país. Hi participen: Emilio Barruz. Ariadna Brunet, Mireia Comas, Ilde Cuesta, Laia Díaz, Lins Griñó, Jon TC, David Oliete, Josep Pont i Roca, Laura Rodríguez, Jean Segovia, Rodrigo Sicilia, Laia Solanellas, Gemma Soldevila i Pere Toda.

19.15 h. Sala d’exposicions d’AAEET. Inauguració de l’exposició de col·leccionisme. Organitza: AAEET.

20 h. Capella del Roser. Inauguració de l’exposició del Grup de Nadal d’Artistes Vallencs. Una íntima perspectiva de l’essència de les festes Decennals a través de l’aquarel·la i la pintura a l’oli, en formats figuratius i abstractes, així com dues obres escultòriques. Més de 75 anys donant a conèixer la vida artística de Valls.

20.15 h. Sala actes Convent del Carme. Presentació del llibre L'última frontera. Els 3 de 9 sense folre de Santa Úrsula: una gesta llegendària, de Jordi Andreu, així com del volum 7 de l’Enciclopèdia Castellera.

La diada de Santa Úrsula de 2019 les dues colles dels Xiquets de Valls protagonitzaren una gesta llargament anhelada: fer l’aleta al 3 de 9 net o sense folre. Representà traspassar l’última frontera castellera. El llibre d’Andreu analitza les circumstàncies que ho feren possible. Per la seva banda, l’Enciclopèdia, en un volum codirigit per Xavier Brotons i Guillermo Soler, aborda una suma de biografies del món casteller al llarg de més de dos segles. El primer diccionari, de més de 400 entrades, que recull la vida i obra de castellers, afeccionats, mecenes, activistes culturals, historiadors, periodistes, publicistes, artistes, científics, fotògrafs, cineastes, grallers, músics, musicòlegs, propietaris de bars i tavernes... des dels inicis fins al 2000, amb una visibilització especial de les dones castelleres pioneres. Organitza: Cossetània Edicions.

20.30 h. Centre de Lectura, c. Cort 1. Inauguració de l’exposició de pintura De Candela a Candela, de Josep M. Queralt i Bellés. Organitza: Centre de Lectura.

21 h. Pati Sant Roc. Inauguració de l’exposició Un tomb més: les Decennals que van ser. Integrada per elements representatius del folklore i del patrimoni material festiu de Valls, i que han format part de diverses Festes Decennals al llarg del segle XIX i XX. Complementa i completa l’exposició Un tomb de festa: de Carnaval a la Candela, ubicada a la Biblioteca Popular. Coorganitzen: Institut d’Estudis Vallencs i Fundació Festes Decennals. Col·laboren: Museu de Valls i Tintoreria Net i Fet.