Calendari d'Events

Decennals - Trobada de les colles castelleres dels Països Catalans

iconfinder calendar 115762Diumenge, 30. Gener 2022
iconfinder calendar 115762
iconfinder calendar 115762

8 h. Des de pl. Blat i des dels habitatges de la Colla Vella. Airoses matinades a càrrec de l’Escola de grallers de la Colla Joves Xiquets de Valls, Grallers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, així com dels grups d’altres colles que s’hi vulguin sumar.
Durant l’acte, Toc de matinades davant del Monument als Xiquets de Valls, a la plaça de la Font de la Manxa.

Des de bon matí. Casa de la Ciutat. Sortida de l’àliga al balcó.

Tot seguit. Establiments de restauració i local de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Esmorzars de forquilla i ganivet. Vade retro les torrades, els entrepans i la brioixeria selecta. Per Decennals a primera hora del matí es fa imprescindible l'ús de la forquilla i el ganivet. I per beure, per descomptat, res de cafè amb llet, sinó que el que s'imposa és un vi km0. En definitiva, la qualitat dels productes de la terra, que són, al capdavall, la base de la bona cuina.

Durant les Festes
Església Sant Joan Baptista. Portes obertes per visitar i venerar la Mare de Déu de la Candela.

Durant tota la jornada. Establiments comercials. Mostra d'aparadors Festes de la Candela 2021+1.

Durant la jornada. Establiments de restauració. Ruta de tapes.

9:30 h. Aparcament Hort del Carme. Trobada castellera dels Països Catalans. Inici de l’arribada esgraonada de les colles participants. L’espai estarà ambientat amb els concerts:
• 9:35 h. Canya d’Or & Brass, Reus. Gralles, metall i un conjunt ampli de percussions per a un repertori original i poc habitual dins del món graller. Ritmes balcànics, música klezmer, funk, tangos, músiques populars, ska, sèries de dibuixos animats.
• 10:55 h. Electrogralla, presentant el nou disc Empelt. Des de Sallent, preestrena del músic Roger Andorrà. Punyent i transgressora, una gralla viatja cap a l’electrònica. El punch de les bases musicals fusionades amb un instrument orgànic per vestir reminiscències de jazz, groove, funky, dance, techno i dubstep.
Servei de bar i entrepans.

Durant tota la jornada. Pl. Blat. Pilars de les colles castelleres que vulguin plantar-los. L’augment del nombre de colles ha fet inviable el pas en cercavila per aquest espai. Conscients que hi ha entitats que no han plantat mai el pilar a la pl. Blat i que també d’altres, malgrat les llargues esperes que es generaren fa 10 anys, volen tornar-hi, l’organització ha reservat l’indret i l’ha deixat lliure d’altres activitats potencials, perquè qui hi vulgui pugui aixecar-lo. S’ha disposat un servei sanitari.

10 a 14 h. Lloc a determinar. Decennals solidàries. Donacions al Banc de sang i teixits. Cada dia es necessiten entre 800 i 1.000 donacions de sang per atendre les necessitats als hospitals. Reserveu hora a través del web #etsIMPRESCINDIBLE #ViuiFesViure

10 h. AAEET, Biblioteca Popular, Capella del Roser, Pati Sant Roc, Sala Sant Roc i Vestíbul Teatre Principal. Obertura d’exposicions.

10 a 14:30 h. Pl. Quarter, carrers del Teatre i Germans de Sant Gabriel, i Institut Serra de Miramar. Accés pel carrer del Teatre i pel carrer Anselm Clavé. Familiars. Darrera jornada de la 10ª Fira Castells. 20 activitats de dinamització i participació per a nenes, nens i famílies, i també 16 expositors en la fira transversal del món casteller.
L’accés de nenes i nens a les atraccions i activitats de la Fira Castells requereix adquirir una entrada que es bescanviarà per una polsera en l’accés del recinte.
L’accés fins a 2 anys i l’accés per a adults acompanyants de tota la canalla és gratuït sense entrada ni polsera.
La visita als estands d’exposició és lliure.
Les entrades seran de migdia (matí o tarda) per facilitar la rotació dels usuaris.
Preu: 10 € abonament 3 dies; 4 € mig dia.

10:30 h. Casa de la Ciutat. Recepció institucional d’alcaldesses, alcaldes i delegats dels grups festius de la comarca de l’Alt Camp participants en la Mostra que es desenvolupa a la tarda.

11 a 14 h. El Vilar, pista nova · Prat International Brands · Griffith Foods. Patinatge en la pista de gel. Preus: 2,5€ (menors)/3,5€ (adults).

11 h. Església Sant Joan. Eucaristia, dedicada a les famílies i visita dels infants a la Mare de Déu.

11 h. Església Sant Francesc, Arxiu i Museu de Valls. Obertura d’exposicions.

11:30 h. Sala Sant Roc. Visita comentada a l’exposició Jaume Solé i el Retaule Casteller.

11:30 h. Des de l’Oficina de Turisme, c. Cort 3. Visita guiada La Candela, història de les Decennals. Inscripció prèvia: 977 612 530 / Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. Preu: 5€

12 h. Aparcament Hort del Carme. Trobada de Colles Castelleres dels Països Catalans. Actuació. Consistirà en tres rondes simultànies, les dues primeres de castells i la tercera de pilars. En cas que en la primera ronda el castell quedi en intent o intent desmuntat, la segona esdevindrà el moment per a la repetició. D’acord amb els criteris fixats en la Declaració dels Castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO i per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, s’aixequen construccions d’un mínim de sis pisos en els castells i d’un mínim de quatre en els pilars.

Hi participen 81 colles i 8.400 castelleres i castellers, acompanyats dels respectius grups de gralles i timbals:
Al·lots de Llevant, Bordegassos de Vilanova, Castellers d’Andorra, Castellers d'Altafulla, Castellers de Badalona, Castellers de Barcelona, Castellers de Berga, Castellers de Caldes de Montbui, Castellers de Castellar, Castellers de Castelldefels, Castellers de Cerdanyola, Castellers de Cornellà, Castellers de la Sagrada Família, Castellers de la Selva, Castellers de la Vila de Gràcia, Castellers de l'Adroc, Castellers de l'Alt Maresme, Castellers de les Roquetes, Castellers de Mediona, Castellers de Mollet, Castellers de Montcada i Reixac, Castellers de Rubi, Castellers de Sabadell, Castellers de Sant Cugat, Castellers de Sant Feliu, Castellers de Santa Coloma, Castellers de Santpedor, Castellers de Sants, Castellers de Sarrià, Castellers de Terrassa, Castellers de Tortosa, Castellers de Viladecans, Castellers de Vilafranca, Castellers del Foix de Cubelles, Castellers del Poble Sec, Castellers del Prat de Llobregat, Castellers del Riberal, Castellers d'Esparreguera, Castellers d'Esplugues, Colla Castellera de Figueres, Colla Castellera de l'Esquerra de l'Eixample, Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, Colla Castellera de Vacarisses, Colla Castellera Esperxats de l'Estany, Colla Castellera Jove de Barcelona, Colla Castellera La Bisbal del Penedès, Colla Castellera Laietans de Gramenet, Colla Castellera Malfargats de Pallars, Colla Castellera Matossers de Molins de Rei, Colla Castellera Minyons de Terrassa, Colla Castellera Tirallongues de Manresa, Colla Castellera Xiquets de Cambrils, Colla Castellers de Mallorca, Colla de Castellers Xiquets de Tarragona, Colla Jove de Castellers de Sitges, Colla Jove de l'Hospitalet, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Manyacs de Parets del Vallès, Margeners de Guissona, Marrecs de Salt, Minyons de l'Arboç, Moixiganguers d'Igualada, Nens del Vendrell, Nois de la Torre, Nyerros de la Plana, Sagals d'Osona, Salats de Súria, Tirallongues de Manresa, Torraires de Montblanc, Vailets de Gelida, Vailets de l'Empordà, Xerrics d'Olot, Xicots de Vilafranca, Xics de Granollers, Xiqüelos i Xiqüeles del Delta, Xiquets de Reus, Xiquets de Torredembarra, Xiquets de Vila-seca, Xiquets del Serrallo, Colla Joves Xiquets de Valls i Colla Vella dels Xiquets de Valls.

Tot seguit. Aparcament Hort del Carme. Toc de vermut pels grallers i timbalers.

12 h. Vela Convent del Carme, accés per pl. Carme. Decennals familiars. Dansa. Mariantònia Oliver (Mallorca): Volen volen. Un joc coreogràfic càlid que es fon com un conte melòdic, un esclat d’imatges poètiques amb un únic objectiu: l’estímul de l’emoció dels infants.

12 h. Pati Col·legi Eugeni d'Ors. Decennals familiars. Circ. La Baldufa: Bye bye confetti. Tres pallassos extravagants i autèntics que desprendran humor i amor, a parts iguals, i un espai on públic i actors respiren les mateixes emocions.

12:15 h. Església Sant Joan. Concert d'orgue i cornamusa. Josep Mateu i Francesc Sans: L'Arrel i les Branques. Un repertori eclèctic per explorar les possibilitats d’aquest duet singular i interpretar les gaitillas, les obres franceses per a musette o les tradicionals llibertats d’orgue del nostre país. Organitza Comissió ciutadana de l'Orgue de Valls.

15 a 20 h. El Vilar, pista nova · Prat International Brands · Griffith Foods. Patinatge en la pista de gel. Preus: 2,5€ (menors)/3,5€ (adults)

15:30 a 20:30 h. Pl. Quarter, carrers del Teatre i Germans de Sant Gabriel, i Institut Serra de Miramar. Accés pel carrer del Teatre i pel carrer Anselm Clavé. Familiars. Darrera tarda de la 10ª Fira Castells. 20 activitats de dinamització i participació per a nenes, nens i famílies, i també 16 expositors en la fira transversal del món casteller.

16 h. Pg. Caputxins. Mostra festiva «L’Alt Camp fa festa»: Plantada del Pi de Maig del Pla de Manlleu. Quan els propietaris de finques estaven contents amb el rendiment dels seus treballadors o havien tingut una bona collita, donaven un pi perquè el tallessin i el venguessin. Amb el que en treien, compraven alguna cosa o feien un bon àpat. Com que el propietari els deixava triar el pi, els treballadors per treure un major rendiment en triaven un de ben alt. Actualment, cada 30 d'abril al vespre es reuneixen desenes de veïns per sopar i, a quarts de dotze, els joves i nens marxen al bosc a tallar un pi. Al cap d'una estona tornen amb el pi, li tallen les branques i el pelen, excepte la copa on hi pengen una estelada. A continuació el planten.

16:30 h. Locals de les Colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls. Obertura dels locals, espai d’acollida per a les castelleres i castellers que ens visiten.

16:30 h. AAEET, Capella del Roser, Sala Sant Roc i Vestíbul Teatre Principal. Obertura d’exposicions.

16:30 h. Pati Col·legi Eugeni d'Ors. Decennals familiars. Circ. La Baldufa: Bye bye confetti.

16:30 h. Vela Convent del Carme. Accés per pl. del Carme. Decennals familiars. Dansa. Mariantònia Oliver (Mallorca): Volen volen.

16:30 h. Centre Històric. Mostra festiva «L’Alt Camp fa festa». Cantada de caramelles amb les colles d’Alió i Vila-rodona. Aquesta manifestació musical recorre els carrers per Pasqua, fent aturada a les cases més conegudes i cantant cançons de caire religiós, de felicitació per la festa, i d'al·lusió a les persones de l'habitatge visitat i a l'obsequi que esperen rebre dels homenatjats.

17 h. Biblioteca Popular i Pati Sant Roc. Obertura d’exposicions.

17 h. Des de l’església del Carme. Continuació de la mostra «L’Alt Camp fa festa»: exhibició dels Armats del Pla de Santa Maria. Aquests armats, únics a Catalunya per la seva indumentària i màscares, ens porten directament el Cicle de Setmana Santa de l'Alt Camp a Valls. Itinerari: pl. Carme, carrers del Carme, Carnisseria, pl. Garrofes, costa del Puntarró, pl. Fusta, carrers Metges, Carme i pl. Carme.

17:15 h. Vela pl. Oli. Ball de gralles. Peces de moda, nous ritmes vinguts d’arreu d’allà adaptats o arranjats per a gralles, melodies de nova creació, estrenes absolutes… tot per ballar i gaudir d’una estona inoblidable. La gralla es reivindica com un instrument poderós, capaç i summe pontífex de la festa. Junt amb l’Escola de Grallers Colla Joves Xiquets de Valls i els Grallers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, participen:
> 17:15 h. La Virolla, Tarragona. Aquests joves compleixen 10 anys sobre els escenaris amb un repertori sobradament versàtil.
> 18:30 h. Canya d’Or, Reus. Valents, no es cansen de buscar noves possibilitats a aquest fantàstic instrument que és la gralla.
> 20 h. So Nat·Grallers de Tarragona + Sílvia Petit: Els 10 +1 Principals dels Castells. Evoquen les músiques de ball i festa que han sorgit coetàniament a moments especials dels castells. Estrena absoluta.

17:30 h. Itinerari pendent de la comissió de cultura popular. Acabament al Santuari del Lledó. Cercavila dels elements festius de la mostra «L’Alt Camp fa festa», amb la participació dels gegants Miquel i Saura d’Alcover, els capgrossos centenaris del Pla de Santa Maria, els gegants Jaume i Loreto de Bràfim, els gegants Morrot i Mixarda de Figuerola del Camp, l’Indiot de Nulles, el capgròs Ullalot de Mont-ral i la Tineta i el Perot de Farena, els grallers del Pont d’Armentera, la Cuca del Pi de Puigpelat, els gegants Guillem i Puculula de la Riba, els capgrossos de Querol, els gegants manotes de la Central Cultural de Valls, els gegants Pere de Lusignan i la reina Elionor de Xipre de la colla gegantera la Pessigolla de Valls, els grallers de la Unió Anelles de la Flama i els gegants Antonet i Angelina de la Colla Gegantera El Calçot de Valls, i les comitives del Pa Beneït de Rodonyà, el Pont d’Armentera i Montferri, acompanyades musicalment per Punt de Malura, Tocats del grall, Tocaferro i Set vetes de l’Espardenya.

En arribar al santuari del Lledó. Benedicció del Pa Beneït, les típiques coques de les festes patronals dels pobles de la conca del riu Gaià. El Pa Beneït està molt arrelat en la conca del riu Gaià, a cavall de les comarques de l'Alt Camp, el Penedès i el Tarragonès. Té per protagonistes parelles ben guarnides que porten coques a beneir a l'església i que, posteriorment, són repartides i degustades en comunitat.

Seguidament. Pg. Caputxins. Cercavila de foc. Els elements de foc de l’Alt Camp inunden el passeig d'espurnes amb les seves carretilles. Hi participen: ball de diables de Vilabella, drac Celmot del Pla de Manlleu, ball de diables Bruixots d’Alcover, falcó d’Alcover i moll de Vallmoll.

18 h. Centre Cultural · Lear Corporation. Dansa · Música · Llum. Mayumana (Israel): Currents.
Creat per al Festival de la Llum de Jerusalem, ara aquest espectacle vibrant desembarca a les festes de la llum de Valls. Inspirat en la disputa històrica mantinguda pels dos empresaris i inventors Thomas Alva Edison –creador del corrent continu– i Nikola Tesla –del corrent altern, que s'utilitza fins avui–, els mappings més imaginatius i sorprenents fruit de la creativitat del vídeo art, els sons electrònics, la percussió i la dansa reblen una trajectòria internacional de 26 anys. Estrena comarques de Tarragona.
Preus: 24/26€ / Amb Carnet Amics dels Teatres de Valls i Carnet Jove: 21/24€ / Promo 3: 3€ per a persones en situació d’atur, prèvia acreditació a taquilla.

18 h. El Pati, pl. Blat i c. Cort. Encesa de les Lluminàries a càrrec de Mariano Light, de Corigliano d’Otranto, Itàlia.

18 h. Teatre Principal, patrocinat per Port de Tarragona. Musical. El Gran Llibre Màgic, amb la vallenca Cristina Murillo. Producció: Companyia T-Gràcia.
Una història d’humor, música i màgia, en què dos xarlatans s’embarquen en la missió de descobrir què hi ha darrere del malefici que afecta el Gran Llibre Màgic, que quan esternuda canvia el final de tots els contes. Un llibre gegant que es mou, parla i es desplega per convertir-se en escenari de les millors històries infantils: la Caputxeta vermella, el gat amb botes, el pirata Barba Negra o el Comte Dràcula. Un gran desplegament creat pels escenògrafs del musical “La Bella y la Bestia”.
Preus: 14 € / Amb Carnet Amics dels Teatres de Valls: 12 € / Promo 3: 3€ per a persones en situació d’atur, prèvia acreditació a taquilla.
Patrocina: Kellog’s.

18:30 h. Cooperativa agrícola, pl. Carme 4. Familiars·Contes. Les 7 Candeles i una llibertatària. Karme Gonzàlez i Imma Pujol: Quan les bèsties parlaven i els castells s’enlairaven.
La col·lecció Els Contes de la Festa Major, de Cossetània Edicions, és una de les cites ineludibles de cada Sant Joan. La programació de narració de les Decennals presenta un espectacle de contacontes basat en les històries d’aquesta col·lecció amb els personatges del seguici cerimonial de Valls, que en aquest cas van del bracet de les nostres castelleres i castellers.
Una iniciativa copresentada per la Fundació Festes Decennals i Xarxa de Cultura de Valls, dins les activitats de l’Antena Castellera de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de Cossetània Edicions, copresentada amb el Festival EVA, En Veu Alta, del Penedès i el Priorat i coproduïda amb la Fundació Festes Decennals.

18:30 h. Pg. Tarradellas, el Fornàs. Lluminàries Musicals. Espectacle 1. Mariano Light, de Corigliano d’Otranto, Itàlia.

19 h. Vela Principal·Estrella Damm. Concert. Les Decennals, FlaixBac i Hit 103 presenten Oques Grasses. Estrena Gira 10 anys.
El 2022 estan de celebració. Després de 5 exitosos discos d'estudi i multitudinaris concerts en directe, tornen per festejar el 10è aniversari. Una gira de 10 concerts a Catalunya i que acabarà el gener de 2023 al Palau Sant Jordi de Barcelona amb el concert de fi de gira "La gent que estimo" amb 17.000 entrades venudes. Cançons corejades arreu amb una producció musical singular, moderna i acurada, i amb unes lletres esdevingudes himnes atemporals.
Preu: 25 €

19 h. Campanar Sant Joan. Repic de campanes.

19:15 h. Església Sant Antoni. «L’Alt Camp fa festa»: balls parlats, amb la representació del ball parlat del degollament de Sant Joan Baptista de Rodonyà. Se'n té constància des de la primera meitat del segle XIX, continuà fins al 1916 i va ser recuperat el 2013. 

19:15 h. Sala actes Convent del Carme. «L’Alt Camp fa festa»: balls parlats, amb la representació del ball de Dames i Vells d’Alcover, acompanyats pels sonadors del ball de vells. Amb la sàtira dels seus mordaços parlaments, la vila el tingué documentat fins a 1908 i ha estat retrobat ja en l'actual democràcia.

19:30 h. Església Sant Joan. Novena. Segon dia de la Novena. Predica el P. Octavi Vilà, Abat de Poblet, OCist. Tot seguit presidirà la celebració de l'Eucaristia.

19:30 h. Pg. Tarradellas, el Fornàs. Lluminàries Musicals. Espectacle 2. Mariano Light, de Corigliano d’Otranto, Itàlia.

20:15 h. Sala actes Convent del Carme. «L’Alt Camp fa festa»: balls parlats, amb la representació del ball de Dames i Vells d’Alcover.

20:15 h. Església Sant Antoni. «L’Alt Camp fa festa»: balls parlats, amb la representació del ball parlat del degollament de Sant Joan Baptista de Rodonyà.

20:30 h. Pg. Tarradellas, el Fornàs. Lluminàries Musicals. Espectacle 3. Mariano Light, de Corigliano d’Otranto, Itàlia.

21 h. Centre Cultural·Lear Corporation. Mayumana: Currents.

21:30 h. Pg. Tarradellas, el Fornàs. Lluminàries Musicals. Espectacle 4. Mariano Light, de Corigliano d’Otranto, Itàlia.

22:30 h. Pg. Tarradellas, el Fornàs. Lluminàries Musicals. Espectacle 5. Mariano Light, de Corigliano d’Otranto, Itàlia.