Festa de Sant Joan

Festa de Sant Joan

La Festa Major de Sant Joan Baptista de Valls, al voltant del dia 24 de juny, és considerada l'inici de la temporada tradicional de castells, la manifestació més identitària de Valls i un dels símbols de Catalunya. Alhora és l'inici de la temporada de festes patronals de l'àrea etnogràfica del Camp de Tarragona i el Penedès, i gaudeix d'un notable Seguici Cerimonial integrat per balls, bestiari, balls parlats i sonadors tradicionals. Des de novembre de 2010 els castells són Patrimoni Immaterial de la Humanitat, gràcies a la proclamació de la UNESCO. En el centre de la plaça del Blat, al terra,  figura la placa que assenyala el quilòmetre zero de l'univers casteller.

La seqüencia ritual de la Festa Major de Sant Joan de Valls

L'anunci de la festa

Festa de Sant Joan

Dies abans de l'inici de la Festa Major té lloc el sorteig d'inici de la temporada castellera tradicional en què les dues colles dels Xiquets de Valls sortegen l'ordre d'actuació de la diada de Sant Joan. L'acte també serveix per proclamar l'ambaixador dels Xiquets de Valls per a la temporada en curs.

El primer dia de la festa

Festa de Sant Joan

La plaça del Blat i el Pati es converteixen en els centres neuràlgics de la festa durant les primeres hores. Els més petits poden entregar el seu xumet a l'ós, una figura pròpia i diferenciadora del bestiari de Valls dins el panorama català. Al saló de plens de l'Ajuntament es lliura el reconeixement a la trajectòria festiva, cada any a una persona diferent per la seva aportació a la festa. Seguidament té lloc un dels actes més característics de la festa, la sortida de l'àliga al balcó, activitat absolutament singular en el panorama festiu català, amb l'acompanyament musical dels ministrers. Seguidament, anunciat per un pregoner, es llegeix el conte de la festa major, que cada any és dedicat a un element de la celebració. Finalment, té lloc la petada de globus amb els colors vermell i blanc de l'escut de la ciutat. Des de la plaça del Blat, les colles castelleres dels Xiquets de Valls acompanyen la corporació municipal i la bandera de la ciutat fins al Pati on té lloc la tronada inaugural. Mentres, des del campanar de l'arxiprestal de Sant Joan, el ritual tritlleig de campanes anuncia l'inici de la festa a tota la ciutat. Després de la Tronada les colles dels Xiquets de Valls tornen a la plaça del Blat on basteixen els primers pilars.

La vigília de Sant Joan

Festa de Sant Joan

El 23 de juny, vigília del dia gran, és un dels més destacats de la festa vallenca. A les 12 del migdia el repic de campanes des de l'arxiprestal de Sant Joan anuncia la la festivitat. La tarda comença amb la recollida del foc procedent de la mítica muntanya del Canigó, que arribarà al Pati i serà acompanyat fins a la plaça del Blat per diversos elements festius. Aquí s'encén la graella característica d'aquest vespre, es fa la lectura de la proclama de la diada i es reparteix el foc entre els diversos barris i entitats perquè puguin encendre les seves foguerades.

A la nit és el torn de les Completes. Són els actes nocturns per excel·lència al voltant d'aquest cant que té lloc a l'interior de l'església arxiprestal de Sant Joan Baptista. El seguici cerimonial acompanya la bandera de la ciutat i la corporació municipal fins a les Completes i es realitza l'entrada de la senyera a l'església. L'orgue interpreta el toc de castells i l'àliga balla a l'interior del temple. Acabades, el seguici retorna fins a l'ajuntament en la Sortida de Completes, un dels moments més màgics de la festa vallenca amb la ballada conjunta de tots els elements a la plaça del Blat acompanyada de campanes, bengales, cascada i focs d'artifici. El seguici fa les seves balladetes i l'actuació nocturna dels Xiquets de Valls seguint el costum antic d'aixecar els seus castells de manera simultània arrodoneix la jornada. A continuació, arrenquen tots els escenaris de la revetlla.

La diada de Sant Joan

Festa de Sant Joan

El 24 de juny és el dia central de les festes vallenques. A les 8 del matí les matinades dels grallers i timbalers desperten la ciutat. Els grups de grallers de les colles castelleres realitzen la indispensable visita al monuments als Xiquets de Valls, mentre que la majoria de formacions acaben a la plaça del Blat.

El seguici acompanya la bandera de la ciutat i la corporació a Ofici, que és l'acte litúrgic principal de la festa i que té lloc dins l'església arxiprestal. Durant la cerimònia les relíquies del Sant són exposades a l'altar major.

Acabat l'Ofici, cap a les 12 del migdia, l'àliga de la ciutat, la corporació municipal i la bandera de la ciutat surten acompanyats pels ministrers fins a la Casa de la Vila. Tot seguit, tenen lloc les balladetes del migdia, amb els elements de bestiari del seguici. L'àliga serà la darrera a ballar i donarà inici a la Diada Castellera de Sant Joan, considerada com l'inici tradicional de la temporada castellera.

Al vespre des de la plaça del Blat té lloc la segona i darrera sortida del seguici cerimonial al complet en el Tomb del poble. Aquest acte itinerant és hereu de l'antiga processó en què sortien les relíquies de Sant Joan Baptista, custodiades a l'arxiprestal. En acabar a la plaça del Blat es realitzen les balladetes de lluïment del seguici i els pilars de comiat de les colles castelleres.

El vot del poble a la Mare de Déu del Lledó

Festa de Sant Joan

El 25 de juny és l'últim dia de festa major. Els gegants i gegantons van des de l'ajuntament fins a l'església del Lledó amb motiu de l'ofici del vot del poble de la Mare de Déu del Lledó. Surten acompanyats per les gralles del Museu de Valls, datades del segle XIX i XX, que interpreten un repertori de balladetes que els gegants i gegantons no acostumen a realitzar en d'altres sortides. A la tarda el Tombet del Poble permet veure la versió infantil del seguici. El correfoc a primera hora de la nit i el castell de focs amb pirotècnies de renom clouen la celebració.

 

Imatges Sant Joan 2016