L'Agenda de Valls

L'Agenda de Valls

Dia: 23/10/2019 Tipus: Fira de Santa Úrsula Descripció: Durant tota la jornada. Establiments diversos. 7è Concurs d’Aparadors Castellers. 11.30 h. Pl. Blat. A Valls fem Taca d'oli. La reivindicació d'àvies i avis perquè els presos i els exiliats puguin tornar a casa. 18 h. Centre Cívic, pl. Pilar Prim. Visuals. Visualització del documental "D'on ve el que mengem", per Valls en Transició, Increïble Comestible-Valls i Adela. 19 h. Portal 22, Portal Nou 22. Presentació del llibre “Breu Història dels Castells i la Muixeranga als Països Catalans”, de Jordi Bertran, gestor cultural i professor a la Universitat Rovira i Virgili. Hi participen Josep Lluís Carod-Rovira, director d’aquesta nova col·lecció divÈrsia.cat · Biblioteca bàsica dels Països Catalans, i Xavier Brotons, filòleg i periodista casteller, que oficiarà com a presentador del llibre. Un volum que per primer cop ja situa la muixeranga com antecedent dels castells en l’eix i en el títol de l’obra. Una iniciativa i una edició de Pagès Editors. 20 h. Local Colla Joves Xiquets de Valls. Assaig casteller. 20.30 h. Local Colla Vella dels Xiquets de Valls. Assaig casteller.                    
Dia: 23/10/2019 Hora: De 18 a 20 h Lloc: Sala d'actes del Centre Cívic Descripció: Documental - D'on ve el que mengem, a càrrec de Valls en Transició, Increïble Comestible-Valls i ADeLA. “D’on ve el que mengem”, un reportatge sobre l’interès per menjar sa i d’una manera sostenible, ja que cada cop els aliments provenen de més lluny. Ja no es tracta de consumidors alternatius, sinó de la preocupació creixent de la ciutadania pel que mengem. “Proximitat”, “km 0”, “de pagès”, “origen” són expressions cada cop més presents als llocs de venda. Però les dades assenyalen que només el 15% del que es compra a Mercabarna es produeix a Catalunya. Ens trobem realment en un canvi de tendència? En acabar hi haurà llimonada i pastís per a tots els i les assistents.                    
Dia: 24/10/2019 Tipus: Fira de Santa Úrsula Descripció: Durant tota la jornada. Establiments diversos. 7è Concurs d’Aparadors Castellers. 17.30 h. Sala d’actes Biblioteca Carles Cardó, pl. Pilar Prim. Familiar. Jeep Gasulla: Contes de castanyera. Narracions per als més menuts amb perfum de castanya, moniato, panellets i una bruixa maldestra; cançons i llegendes de tardor amanides amb acords musicals. Organitza: Biblioteca Carles Cardó. 19.30 h. Sala d’actes Centre de Lectura, la Cort 44. Hausson – Brossa. Conferència espectacle de màgia del veterà i experimentat mag i il·lusionista, Hausson. Amb ell coneixerem la relació de l’obra del polifacètic artista Joan Brossa i la màgia. Tot celebrant l’Any Joan Brossa, amb motiu del centenari del seu naixement, amb ell penetrem en el món de l’inconegut per eixamplar els límits de l’expressió poètica. Ia artística. Organitza: Centre de Lectura. 20 h. Sala d’actes Institut d’Estudis Vallencs. Presentació de llibre “Lideratge i valors castellers. 8è Simposi Casteller”, a càrrec de Maria Cunillera, castellera durant més de 20 anys dels Nens del Vendrell, cap de colla el 2014 i actual presidenta de l’entitat. El núm. 30 de la col·lecció L’Aixecador de Cossetània Edicions ofereix reflexions sobre el lideratge dels caps de colla i la definició dels valors castellers, emeses per ponents procedents no sols de Catalunya sinó també d’altres territoris. Fa 50 anys vendrellencs i vallencs van rivalitzar en els primers folres del segle XX. És un bon moment per convidar una vendrellenca en aquesta Fira de Santa Úrsula. 20.30 h. JCA Cinemes. Òpera. “Don Pasquale”. En directe des de la Royal Opera House de Londres amb Bryn Terfel. Organitza: JCA Cinemes.                    
Dia: 24/10/2019 Hora: 18.30 h Lloc: Sala d'Actes de la Biblioteca Carles Cardó Descripció: Contes de Castanyera. Jeep Gasulla serà qui portarà aquestes narracions per als més menuts, amb perfum de castanya, moniato i panellets, i una bruixa maldestra. Cançons i llegendes de tardor amanides amb acords musicals. L'entrada a l'activitat és lliure i gratuïta.                                          
Dia: 25/10/2019 Tipus: Fira de Santa Úrsula Descripció: Durant tota la jornada. Establiments diversos. 7è Concurs d’Aparadors Castellers. 17 a 19 h. El Pati. Estand escenari de Hit103. Programa especial “Des de la Pl. Blat”, la cita setmanal d'informació castellera produïda per Ràdio Valls-Hit 103. Els periodistes Francesc Domènech i David Prats fan sessió extra amb aroma de les grans ocasions. 17.30 a 20 h. El Pati. 9a FiraCastells. Obertura dels estands. Alçada, equilibri, confiança, superació, artesania, entitats, instal·lacions, jocs educatius, llibres, marxandatge i mitjans de comunicació tornen a la fira de l'univers casteller i el patrimoni immaterial, protagonitzada per aficionats, castellers, empreses, periodistes, institucions i pel públic familiar àvid de les novetats, d’activitats per enfilar-se, les d’habilitat, les de psicomotricitat, les de creativitat i els jocs preparats per als més petits, i descobrir regals, objectes, llibres, revistes o audiovisuals. Tot plegat, entre la vintena de propostes, catorze expositors i activitats són noves. Estands i activitats permanents de la 9a FiraCastellsUna fira per a tota la família > Alçada i equilibri MURS TXEQUI: GAIA BLOC Novetat!Una proposta revolucionària: el rocòdrom que no s’acaba mai. L’esfera rota sobre l’eix a mesura que progressa el qui s’enfila. Com que conté totes les inclinacions possibles, permet tota mena d’usuaris. Els més menuts i inexperts pugen a la part més alta on la superfície no arriba a ser vertical. L’expert ho fa a la part més baixa, en sostre. Entremig, totes les dificultats intermèdies. Ha estat concebut en una escola de Rocklands, poblat de Sudàfrica i lloc d’escalada internacional, amb nombroses granges gestionades per l’home blanc i on la comunitat negra treballa en desigualtat. Txequi vol dotar els joves d’aquella localitat de recursos i eines perquè siguin ells mateixos els que construeixin infraestructures que desenvolupin negocis al voltant de l’escalada per evitar que els estrangers s’aprofitin d’aquesta dinàmica. PETJADES D’AVENTURA: ROCÒDROM Novetat!El rocòdrom vertical d’enguany té una morfologia unflable amb una alçada de 8 m i quatre vies d'escalada amb diferents graus de dificultat. Una porta oberta a les alçades, un dels eixos definidors del món casteller. Ens arriba gràcies a aquesta empresa de turisme actiu amb seu a la localitat valenciana de Xàtiva. Una eina per afavorir la convivència amb companyes i companys, fomentar l'associacionisme, l'educació ambiental i el respecte pel medi ambient. VIUNATURA: PARC D'AVENTURA Novetat!Circuit compost de ponts tibetans i passarel·les sobre plataformes elevades mitjançant una estructura desmuntable. Amb una disposició triangular, el punt de sortida coincideix amb el d'arribada facilitant amb això l'organitzac
Dia: 26/10/2019 Hora: 8:45 h Lloc: Convent del Carme Descripció: 9è Simposi Casteller de Catalunya, programat dins la Fira de Santa Úrsula de Valls. Enguany dedicat a la dificultat dels castells amb folres i manilles envers la de les construccions netes, i als models periodístics en el món casteller. Una de les temàtiques serà més tècnica en abordar la dificultat de construccions ben diferents com les que porten folre i manilles i les que s’aixequen netes. El debat comptarà no sols amb la participació de castelleres i castellers sinó també d’especialistes científics. El segon aspecte d’anàlisi tindrà un vessant més social. Abordarà els diferents models periodístics en el món casteller. No es realitzarà des d’una mirada estrictament castellera sinó que s’intentaran traçar comparatives amb altres retransmissions de festes patrimonials d’important ressò mediàtic. El Simposi s’obrirà amb un maridatge enogastronòmic a les 8.45 h del matí, per donar pas a les 10 h a les taules rodones. La cloenda serà a les 14 h i comptarà amb el tradicional vis a vis entre els caps de colla de les dues agrupacions dels Xiquets de Valls. L’assistència serà lliure. El 9è Simposi Casteller de Catalunya està coorganitzat per les colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls, la Fundació de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls –espai on van néixer ara fa nou anys– i l’Ajuntament de la ciutat. Està immers en les activitats de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya, xarxa de la qual Valls n’és l’antena castellera, i compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya.  
Dia: 26/10/2019 Tipus: Fira de Santa Úrsula Descripció: Durant tota la jornada. Establiments diversos. 7è Concurs d’Aparadors Castellers. 8.45 h. Convent del Carme, pl. Carme. Show cooking i esmorzar de forquilla amb bou i arròs. Acció inaugural institucional i popular del 9è Simposi Casteller de Catalunya, a càrrec de la Colla del bou de Reus. Des de 2008 Reus ha recuperat el bou i arròs com a menja de la Festa Major de Sant Pere amb la restauració de la recepta per part de la cuinera Mariona Quadrada i un àpat popular. La Colla del Bou de Reus, que anualment prepara el sopar popular festamajorenc, són els nostres cuiners d’enguany en l’esmorzar de forquilla. 8.45 h. Convent del Carme. Trobada de col·leccionistes castellers. Fotografies, postals, punts de llibre, plaques de cava castelleres, pins, pòsters, mocadors, adhesius, escuts, camises… La primera trobada de col·leccionistes castellers arriba a Valls i ens mostren les seves espectaculars col·leccions d’un valor incalculable. Fins a la finalització del Simposi. 10 a 14 h. El Pati. 9a FiraCastells. Obertura dels estands en la segona jornada. 10 h. Estand Hit 103. Ràdio en directe des de l’estand amb Miquel Àngel Crisol. 10 a 11.15 h. Sala actes convent del Carme, escola Enxaneta, Pl. Carme. 9è Simposi Casteller. Taula rodona sobre el tractament periodístic del món casteller. Els castells són amb força als mitjans de comunicació. N’analitzem aquesta presència i la comparem amb altres festes amb molta projecció. Participants:- Coia Ballesté, periodista a Catalunya Ràdio, delegació de Tarragona- Joan Beumala, periodista casteller a El Punt Avui- Agustí Forné, periodista a Televisió de Catalunya- Eloi Miralles, degà dels cronistes castellers i investigador dels castells, Vilafranca del Penedès- Javier Solano, periodista de TVE que ha retransmès els Encierros de San Fermín a Pamplona durant 27 anys- La moderarà Quim Pons, periodista 10.30 a 13.30 h. Pl. Alls. Mostra de jocs tradicionals pensats com a muntatge de carrer. Un dinamitzador ensenya als més petits els jocs de c. de tota la vida. Presenta: La Tradillibreria. 10.30 a 11.30 h. Capella del Roser, la Cort 24. Monuments oberts. Obertura de la Capella del Roser. Visita lliure sense reserva prèvia. Preu: 1 €. Tiquets al mateix monument. Organitza: Oficina de Turisme. 11 a 23 h. Pg. President Josep Tarradellas, El Fornàs. Mercat d’artesania i alimentació. 11 a 14 h. El Pati. Fira Castells familiar. Obertura de les activitats permanents. Les marcades amb ** necessiten una polsera per accedir-hi. Preus de la polsera:dissabte o diumenge sencer: 3 € - Gaia Bloc de Murs Txequi **- Rocòdrom unflable d’escalada Petjades d’aventura ** - Parc d’aventura, de Viunatura ** - El burro dels jocs: Taller de piruletes de xocolata amb motius castellers**- Taller Cartrotells rosats de la Colla Vella dels Xiquets de Val
Dia: 26/10/2019 Hora: 11:30 h Lloc: Sala d'actes del Centre Cívic Descripció: Xerrada - Ensenyar a compartir. “Deixa-li el camió al Pau, que tu ja hi has jugat molta estona, ara li toca a ell...” Aquest tipus d’intervencions que sovint fem sense pensarhi gaire, fa que els infants no tinguin ganes de compartir, sinó al contrari, fa que s’aferrin més als objectes i els costi cedir-los perquè s’hi senten obligats. En aquesta xerrada descobrirem altres maneres d’enfocar el tema del compartir per aconseguir que els nostres fills i filles gaudeixin donant i es redueixin dràsticament les baralles per les joguines. Formadora: Judit Besora (La Tribu). Observacions: Pares/mares amb nadons són benvinguts (demanem que no hi assistiu amb infants més grans perquè estarem parlant d’ells i elles). Preu: Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.                
Dia: 27/10/2019 Tipus: Fira de Santa Úrsula Descripció: Durant tota la jornada. Establiments diversos. 7è Concurs d’Aparadors Castellers. 8 h. Des de pl. Blat i des de la Cooperativa de Vivendes de la Colla Vella. Matinades castelleres, per l’Escola de Grallers de la Colla Joves Xiquets de Valls i pels Grallers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. La mare de les diades castelleres es desperta al ritme d’aquests instruments atàvics que fan una parella desigual però ben complementària.Durant les matinades. Casa de la Ciutat. Recepció institucional a les dues colles dels Xiquets de Valls per l’alcaldessa Dolors Farré. Després. Pl. Font de la Manxa. Visita al Monument als Xiquets de Valls, de l’artista Josep Busquets, en el 50è aniversari de la seva creació. Durant tot el matí. Establiments d’hostaleria. Saborosos esmorzars de forquilla i ganivet. Pagesos i ramaders lligaven els cavalls o els matxos rere hostals i fondes, i hi feien els tractes amb un feix de bitllets a la butxaca. En aquest marc comercial nasqué el nom d’esmorzar de forquilla. Avui castellers i aficionats, que es mouen en altres mitjans de transport, s’asseuen per menjar i per fer tertúlia sobre la diada mare de totes. 8.15 h. Des del local de La Pessigolla, c. Avenir 10. Jornada “Les Corts”, organitzada per la Colla Gegantera La Pessigolla durant tot el dia en què la protagonista serà la geganta reina Elionor, senyora de Valls. Despertada dels gegants i anada a la Pl. de la Torratxa. Itinerari: c. Avenir, Colom i pl. de la Torratxa. 8.45 h. Des de pl. de la Torratxa. Cercavila dels gegants. Itinerari: pl. la Torratxa, Colom, Avenir, Germans Sant Gabriel, Jaume Mercadé, Pati, la Cort, pl. Blat, Major, Sant Antoni, Carnisseria, Carme i pl. Carme. Organitza: C. G. La Pessigolla 9.30 h. Pl. Carme. Rebuda dels gegants convidats i balladetes. Participen els gegants i nanos de Montblanc, els gegants i cabuts de Benetússer i els gegants de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya. Seguidament, cercavila fins a l’església de Sant Antoni. Itinerari: pl. Carme, c. Carme, Metges, pl. Escudelles, c. Santa Úrsula, Sant Sebastià i Sant Antoni. Organitza: C. G. La Pessigolla. 10 h. Zona esportiva del Fornàs. 39a Cursa Popular de Santa Úrsula. A punt de complir la quarta dècada, vallenques i vallencs de totes les edats es sumen a aquesta prova participativa que aplega gent arribada d’arreu. Organitza: Patronat Municipal d'Esports. Col·laboren: Entitats esportives locals. 10 a 22 h. Pg. President Josep Tarradellas. Mercat d’artesania i alimentació. 10 a 14 h. El Pati. 9a FiraCastells. Obertura dels estands en la tercera jornada. 10 h. Estand Hit 103. Ràdio en directe des de l’estand amb Jordi Sugranyes. 10.30 h. Estand Chicshop.cat. Taller de fer agulles de pit amb una enxaneta. 10.30 a 13.30 h. Pl. Alls. Mostra de jocs tradicionals. Espai matinal per ocupar les
Dia: 20 i 27/10/2019 Hora: De 18 a 20 h Lloc: Centre Cívic Descripció: Defensa personal per a dones. Taller orientat a treballar les bases de la defensa personal per poder actuar en les situacions més comunes en cas de possibles agressions.Formadora: Sònia Vaquer (Centre Dao). Observacions: Destinat a dones a partir de 16 anys. Places: De 6 a 20 alumnes. Preu: Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.                      

Utilitzem cookies, tant pròpies com de tercers, per a oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Al accedir a aquest domini està acceptant la seva instal·lació i ús en els termes de la nostra política de privacitat. Veure política de privacitat