La construcció de l'edifici del Museu Casteller de Catalunya a la recta final

La construcció de l'edifici del Museu Casteller de Catalunya a la recta final

La construcció de l'edifici del Museu Casteller de Catalunya a la recta final

Les obres de construcció de l'edifici del Museu Casteller de Catalunya encaren la recta final. Aquest dimarts dia 13 de desembre han visitat les obres els regidors de l'Ajuntament per conèixer els detalls de l'acabament de la fase corresponent a la construcció de l'edifici. A hores d'ara, amb la previsió de finalitzar aquesta fase abans d'acabar l'any, es treballa ja en els últims treballs de pintura, de tancaments i d'instal·lacions dels serveis i està apunt d'iniciar-se també la instal·lació de la torre de llum de 20 metres d'alçada que marcarà la ubicació del nou equipament dedicat al fet casteller.

Per a l'any 2017, seguint amb les fases programades, està previst procedir a la licitació del projecte museogràfic, així com les obres d'adaptació de l'edifici necessàries per a la instal·lació de tots els continguts i aspectes que formaran part de la museografia. El projecte museogràfic és obra d'Ignasi Cristià, guanyador del concurs públic d'idees, i destaca per l'ús d'audiovisuals i espais immersius com canals principals per explicar al visitant, d'una manera impactant i vivencial, tots els elements que envolten el fenomen casteller. Precisament, durant la temporada castellera d'enguany s'ha efectuat la gravació de les principals diades castelleres, material de vídeo i fotos que s'utilitzaran com elements centrals de la museografia. D'altra banda, també està previst que durant el 2017 es realitzin les obres d'adequació de les parets mitgeres de les edificacions veïnes situades al voltant del museu.

D'aquesta manera, de cara a l'any 2017 s'encararien les últimes fases per completar el conjunt del projecte del Museu Casteller de Catalunya que quan finalitzi haurà suposat una inversió global de 6 milions d'euros. El nou equipament, amb una superfície construïda de 3.500 m2, estarà situat al Barri Antic, a tocar de la plaça del Blat i comunica amb la plaça de l'Oli. El Museu Casteller l'impulsen la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, la Coordinadora de Colles i l'Ajuntament de Valls.

Acord de la Junta de Govern

La Junta de Govern del 9 de desembre va aprovar donar audiència a les modificacions introduïdes en el projecte de construcció de l’edifici del Museu Casteller de Catalunya. El tràmit d’audiència, a l’empresa adjudicatària de les obres i al redactor del projecte, és el pas previ a l’aprovació de la memòria tècnica que recull les modificacions que s’han introduït a les obres de construcció de l’edifici. El conjunt d’aquestes modificacions situen el pressupost final de construcció de l’edifici en 2.901.000 euros IVA inclòs, 174.000 euros més del previst inicialment, però han permès incorporar ja necessitats que plantejava el projecte museogràfic.

D’aquesta manera, durant la construcció de l’edifici ja s’ha tingut en compte modificacions a les obres derivades dels canvis d’ubicació del bar i la botiga del museu. En aquest sentit, el projecte museogràfic reubica la botiga al final del recorregut que el visitant realitzarà pel museu i no a la zona d’entrada com preveia en un principi el projecte arquitectònic i, en canvi, el bar s’acabarà situant a la zona d’entrada de l’equipament. Entre les modificacions principals ha variat també la sala auditori prevista inicialment que, amb el projecte museogràfic, passarà a ser un espai on es podrà visualitzar un muntatge audiovisual immersiu, ampliant d’aquesta manera l’àmbit expositiu del museu i el recorregut que farà el visitant. Amb els canvis introduïts es garanteix una millor adaptació de les obres de construcció de l’edifici a les característiques del projecte museogràfic.

La memòria de modificacions a les obres de l’edifici també inclou a més els canvis efectuats en la fonamentació i estructura de l’edifici per tal de salvaguardar les restes arqueològiques que van aparèixer a l’inici de la construcció. A la vegada, en la mateixa memòria també s’incorporen canvis introduïts per la direcció facultativa tècnica durant les obres pel que fa a aspectes de seguretat contra incendis o millora d’acabats. Les obres de construcció de l’edifici finalitzaran aquest mes de desembre i a principis de 2017 es realitzaran les obres d’adequació de les mitgeres de les edificacions veïnes al Museu i es licitaran les obres que són necessàries per a la instal·lació de tot el projecte museogràfic.

 

La construcció de l'edifici del Museu Casteller de Catalunya a la recta final