Activitats de Nadal a Valls

Activitats de Nadal a Valls

Activitats de Nadal a Valls

La ciutat de Valls celebra un Nadal i Reis ple d'activitats per a tota la família. Amb el lema «Enlloc com a Valls!», el programa configurat per 127 actes a partir de les iniciatives d’una quarantena d’entitats locals fa èmfasi en la riquesa patrimonial d’aquestes celebracions a la ciutat, alhora que, a través del parc infantil les connecta molt especialment amb els trets definitoris del Nadal a Catalunya.

El cicle de Nadal presenta a Valls una síntesi de patrimoni immaterial difícil de trobar arreu del país. Els Pastorets més emblemàtics del Camp de Tarragona, un Pessebre Vivent amb el segell distintiu d’un viatge a través de la història, l’única fira d’aviram viu de les contrades tarragonines, l’art popular dels pessebres monumentals a la capella del Roser i a l’Ajuntament i l’art d’avui amb el Grup de Nadal d’Artistes Vallencs, els personatges populars del Carter dels Reis d’Orient, l’Home dels Nassos i el Fumera, els Caga Tió populars, els concerts de nadales, el Cant de la Sibil·la la Nit de Nadal a l’església de Sant Joan, espectacles amb aromes especials com ‘El llac dels cignes’ o ‘El Poema de Nadal’ del mestre de les lletres catalanes Josep Maria de Sagarra, o la Cavalcada dels Reis d’Orient, tot revestit de les postres nadalenques, les il·luminacions ornamentals i els aparadors ben guarnits, així com d’un munt de solidaritat. Enguany el Parc de Nadal girarà al voltant d’aquests costums tan nostres que fan viure el Nadal a Valls com enlloc. I seguint la tradició teatral vallenca, per Nadal i Reis es podrà regalar l’abonament als Teatres per a la propera temporada, que promet ser molt suggerent.

Entre les novetats d’aquesta edició es retroba l’arbre il·luminat a l’espai central del Pati, que servirà com punt de l’obertura inicial de tot l’enllumenat. Aquest s’estén en 55 carrers, places i rotondes de la ciutat i disposa un total de 382 motius nadalencs. També es recupera la desenramada de la creu de l'altar major de l’església arxiprestal de Sant Joan Baptista, les flors de la qual que hi han romàs des de la vigília de Sant Joan, per la Festa Major, i que el 24 de desembre es dipositaran en el Naixement ubicat al temple.

«S'ha procurat preparar una oferta variada, a gust de tots, però especialment dels més menuts de la casa, el veritables protagonistes d'aquesta celebració i els que la viuen amb més il·lusió”, ha explicat el regidor de cultura de l’Ajuntament de Valls, Marc Ayala. Ha destacat també que el complet programa d'activitats de Nadal «és fruit del treball que realitzen durant molt temps diferents entitats i regidories que s'han bolcat per oferir un calendari variat i atractiu per a tots».

Espectacles amb segell nadalenc

Valls és sinònim de reconeguts espectacles durant la campanya de Nadal i Reis. Enguany el prestigiós Royal Russian Ballet amb la direcció d’Anatoliy Kazatskiy, el «Poema de Nadal» com una de les obres poètiques que ha gaudit d’una major popularitat, i els tradicionals «Pastorets del Principal», sobresurten en la cartellera d’aquestes dates.

El ballet per excel·lència «El llac dels Cignes», de Txaikovski / Petipà, a càrrec de la companyia del Royal Russian Ballet, brillarà a l’escenari del Centre Cultural dissabte 17 de desembre, uns dies abans de presentar-se també al Teatre Nacional de Catalunya, a Barcelona. Amb la direcció general i artística en mans del prestigiós Anatoliy Kazatskiy, la companyia es creà el 2008 a Khàrkiv, la segona ciutat d’Ucraïna, amb artistes propis i de Bielorússia, Moldàvia i Rússia. El coreògraf Kazatskiy, procedent de la Kharkiv National Academic Opera and Ballet House, ha passejat la dansa clàssica per tot el món i obtingut premis internacionals. Aquesta captivadora història transcorre entre l’amor i la màgia, enllaçant l’eterna lluita entre el bé i el mal. Protagonitzada pel príncep Sígfrid, enamorat d’Odette - la jove esdevinguda cigne per l’encanteri del malvat Von Rothbart - i Odile el cigne negre, filla del bruixot, la converteixen en una experiència única amb un entorn romàntic i una coreografia esplèndida. Amb més de 40 ballarins, captura la bellesa i el drama del ballet romàntic, un clàssic atemporal que captiva totes les generacions.

Després de molts anys de no programar-se a Valls, el Principal reviurà el «Poema de Nadal» diumenge 18 de desembre a la tarda. El gran home de les lletres catalanes, Josep Maria de Sagarra, impregnà aquesta tradició amb un toc personal i aconseguí que la seva creació fos tot un èxit des que va veure la llum el 1931. Un actor amb taules, com Joan Massotkleiner, i el monstre de la guitarra, Toti Soler, posen veu i música a aquesta obra mestra esdevinguda un poema emblemàtic, del qual molts catalans se saben de memòria llargs fragments i que es recita arreu del país en les festes nadalenques. “L'Estrella”, “El rabadà”, “El noi de la mare” i “Cant final”, prenen una nova i exquisida dimensió artística plena de sensibilitat i emotivitat.

La revetlla de Cap d’any al Centre Cultural comptarà enguany amb el protagonisme de la formació amb major trajectòria de la demarcació de Tarragona, l’Orquestra Melodia. Fou fundada el 1931 a el Vendrell per Joan Carné i Güell amb el nom de Melody Jazz, i ha arribat, doncs, enguany als 85 anys d’existència. Aleshores comptava amb set músics i seguia l'estel de les grans orquestres nordamericanes, interpretant swing als balls i als clubs de diverses ciutats. El 1955 canvià el nom inicial pel de Cobla-Orquestra Melodia, i el nou director fou Pau Sicart i Güell, qui comptà amb el famós Ramon Calduch com cantant. El 1966 Jaume Marcè és nomenat director i el 1969 l'orquestra encara esdevé més popular gràcies a la inclusió que l’escriptor Josep Maria Espinàs féu en el llibre «Festa Major» El seu prestigi féu que fos contractada a l'Expocanción organitzada per Luís del Olmo a Roda de Berà. Va participar en la banda sonora d'«Últimas tardes con Teresa» el 1983, pel·lícula basada en la novel·la homònima de Juan Marsé. El 2011 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Teatre popular

Valls ofereix durant les celebracions nadalenques tres representacions de teatre patrimonial, que poua els seus orígens en l’Edat Mitjana. La Nit de Nadal l’església de Sant Joan Baptista acull des del 2014 el Cant de la Sibil·la. Als Països Catalans hi va haver una gran tradició de fer el Cant de la Sibil·la i s’ha perpetuat ininterrompudament a l’illa de Mallorca i a l’Alguer, a Sardenya. Aquesta continuïtat va permetre que fos declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. Recuperat recentment a Valls, és el cant dramatitzat d'un poema sobre el judici final, el Judicii Signum, que reprodueix les profecies de la sibil·la on anuncia la vinguda de Jesucrist com a jutge i on descriu els successos de l'arribada de la fi del món.

El segon bloc teatral el configuren els Pastorets Principals de Valls, que alcen el teló la tarda de Sant Esteve i el baixen la diada de Reis. Com és tradició, amb una vuitantena de participants sobre l’escenari, torna aquest clàssic de les celebracions del Nadal, adreçat al públic familiar, pensat perquè tothom pugui gaudir-lo. Els pastorets protagonistes, Garrafó i Fredolic, amb les seves parelles Mariana i Sulina, condueixen el muntatge entre escenes bíbliques i d'altres de còmiques, ben salpebrades per les cançons interpretades amb orquestrina en directe i que els vallencs coneixem de memòria. Els “cuplets” ironitzen sobre l'actualitat política i la vida local.

Finalment, el Pessebre Vivent convertirà els carrers del barri antic de Valls i la seva església de Sant Joan en el poble de Betlem, entre el 27 i el 29 de desembre. Centenars de persones col·laboradores, empreses i entitats es mobilitzen per a la posada en escena d’aquestes representacions de teatre popular que arriben a la seva sisena edició. El teatre, el ball o el cant configuren un itinerari vivent per la història de la nostra ciutat, ambientada en els diferents períodes, des del món romà a l'edat moderna.

Parc de Nadal

El Parc de Nadal de Valls s’ubicarà novament al pati de l’Escola Enxaneta, a l’antic convent del Carme, amb notables facilitats d’aparcament gratuït just a la vora. Estructurat temporalment en dues parts, el primer bloc, entre el 28 i el 31 de desembre, està dedicat al món del circ, amb l’oferta d’activitats d’una companyia artística local que exporta el nom de Valls arreu. Aquesta proposta de la Companyia Passabarret ha estat catalogada com un dels tallers del gènere més grans de Catalunya, tant pel format, amb la seva pròpia vela de circ, com pels seus continguts. Va ser estrenat fa cinc anys a les Festes de la Mercè de Barcelona, al Fossat de Montjuïc.

Es tracta d'un espai de més de 160 metres quadrats que convida a infants i joves de totes les edats a convertir-se per un dia en artistes de circ, amb elements tècnics i de psicomotricitat que van des dels equilibris sobre objectes a les tècniques aèries, passant pels malabars i la manipulació d'objectes, els «rulos», diàbolos, xanques, corda fluixa o el cable d'equilibris. A més, aquest any es posarà una especial atenció als més menuts, amb un espai de fins a cinc anys d'edat, amb elements de coordinació i manipulació per a què tothom hi tingui cabuda en aquest circ tan especial.

Amb l’any nou, entre el 2 i el 4 de gener, el Parc de Nadal multiplica la seva activitat, sumant al circ tot un seguit d’activitats en què es combina la participació de les entitats amb els professionals per vestir tres jornades a ple rendiment en el redescobert espai del Convent del Carme. Enguany el fil conductor serà el del Nadal més nostrat que es construirà a partir de la reeixida idea distintiva del nostre Parc, els materials reutilitzables. En total durant aquestes tres jornades hi prendran part quinze entitats: l’Agrupament Escolta i Guia Verge de la Candela, l’Associació de Veïns del Barri Antic, l’Associació Verge de la Candela, l’Associació Porta Oberta, l’Associació Trèvol, Cel Rogent-Educació Ambiental, la Colla gegantera La Pessigolla, la Colla Joves Xiquets de Valls, la companyia Passabarret, el Cor Divisi, la Coral infantil Cors Alegres, l’Esplai Esquirols, la Creu Roja, Teatralitzat i la Unió Anelles de la Flama.

Un Nadal d’aniversaris

Al voltant d’aquestes dates també se celebraran diferents aniversaris. La commemoració del centenari del naixement de mossèn Sebastià Rué i Gené, músic, compositor i responsable del santuari del Lledó durant 28 anys, comptarà durant aquestes dates amb l’acte de presentació dels manuscrits recuperats i d’un CD commemoratiu, organitzat per l’Institut d’Estudis Vallencs, i un concert per part de la Coral Espinavessa diumenge 18 de desembre.

El vintè aniversari del Cor Audite serà celebrat amb un concert extraordinari al Teatre Principal dissabte 17 de desembre, així com amb una exposició en el vestíbul del mateix espai escènic. Finalment, l’inici dels actes del desè aniversari de l’Institut Serra de Miramar arribarà dijous 22 amb un altre concert al mateix recinte.

 

PROGRAMA D'ACTES:

Activitats de Nadal a Valls

 

Premsa Ajuntament de Valls