El pressupost reforça els serveis a les persones i les polítiques de formació i creació d'ocupació

El pressupost reforça els serveis a les persones i les polítiques de formació i creació d'ocupació

> Es destinaran 2,5 milions d’euros en inversions, entre elles la rehabilitació de la muralla de Sant Antoni, i noves actuacions per garantir el subministrament d’aigua a Fontscaldes, l’ampliació del Museu de Vals, la renovació de la Font de la Manxa, el nou parquet pel pavelló Joana Ballart, la compra de Ca Padró o el nou Espai Jove al Barri Antic

> Es contemplen 2,8 milions d’euros a Benestar Social, Ensenyament i Acció Cívica, en global un 10,5% més que el 2018

> El pressupost de Vallsgenera ascendeix fins als 2,5 milions d’euros, màxim històric en polítiques de promoció econòmica i ocupació

La proposta de pressupost municipal per al 2019, que es debatrà al proper plenari de l’Ajuntament, contemplarà tan el reforç de les polítiques de cohesió social, promoció econòmica i creació d’ocupació. Així, tot i que el pressupost es redueix un 3,2% respecte l’anterior exercici i inclou els augments salarials acordats per al personal municipal, l’Àrea de Serveis a les Persones i l’Institut Municipal de Desenvolupament Local Vallsgenera se situen en els seus màxims històrics, amb 2,8 milions i 2,5 milions respectivament.

A la vegada, s’han pressupostat 2,8 milions d’euros en inversions, on sobresurten nous projectes com la interconnexió del poble de Fontscaldes amb el dipòsit municipal de Valls que garantirà completament el subministrament d’aigua a aquesta pedania. També destaca entre les novetats d’inversions el projecte de renovació de la font ornamental de la plaça Font de la Manxa (137.000 euros). Aquest projecte contemplarà la reforma de l’emblemàtica font lluminosa que va dissenyar Carles Buigas coincidint amb les Festes Decennals de 1971 i complementarà l’actuació d’urbanització integral que s’executarà a l’àmbit proper del passeig dels Caputxins i la carretera del Pla.

També s’ha inclòs com a inversió l’ampliació del Museu de Valls (150.000 euros), després de l’acord assolit entre la Generalitat i l’Ajuntament que permetrà ampliar els espais del museu a pràcticament la totalitat de l’edifici de la Casa de Cultura. D’altra banda, a les inversions ja programades al Barri Antic, com la recuperació dels vestigis de l’antiga muralla de Sant Antoni (280.000), s’hi sumen nous projectes, entre ells la compra de l’històric edifici de Ca Padró situat al carrer de la Cort (90.000), o l’adequació d’unes noves oficines municipals de Joventut com Espai Jove (50.000). En matèria d’equipaments esportius, aquest 2019 es procedirà a renovar la totalitat del parquet del pavelló Joana Ballart (100.000 euros).

La xifra d’inversions que s’executaran aquest 2019 es veurà incrementada per la incorporació pressupostària posterior d’obres en curs o a punt d’iniciar-se com poden ser, entre les més importants, la reforma del passeig dels Caputxins i la carretera del Pla, la fase final del Museu Casteller de Catalunya, la futura pista poliesportiva al Vilar o la reforma de l’edifici de Ca Xapes com a seu de la Llar del Jubilat.

Serveis a les Persones

El pressupost global de les regidories integrades a l’Àrea de Serveis a les Persones se situarà aquest any en 2,8 milions d’euros, un 10,5% més que el 2018. Aquesta xifra consolida els increments en polítiques de cohesió social que, en els últims tres exercicis, ha crescut un 23%. Benestar Social reforça el pressupost per situar-lo en 1,7 milions d’euros, el que representa un 15,4 més respecte l’any passat i consolida un augment continuat i sostingut en la darrera dècada de més del 153%. En total es destinaran 605.000 euros en ajuts directes a les persones i famílies, a protecció a la infància i la gent gran i a les entitats del tercer sector amb les que col·labora la regidoria per al desplegament dels diferents programes socials.

També augmenta, per tercer any consecutiu, el pressupost d’Ensenyament ja que els 877.500 euros d’aquest 2019 representen gairebé un 17% més que el 2016. Això ha permès augmentar l’aportació municipal a l’Escola de Música Robert Gerhard (275.000 euros) i consolidar les activitats de cohesió educativa del Pla Educatiu d’Entorn (43.000 euros).

Ocupació i desenvolupament econòmic

Els augments pressupostaris contemplen també reforçar, com en anteriors exercicis, les polítiques d’Empresa i Ocupació. Així, aquesta regidora comptarà amb un pressupost de 904.500 euros, el que representa un 1,3% més que el 2018 i un 24% més que ara fa tres anys. En aquest punt, destaca el nou augment de l’aportació municipal a l’institut autònom municipal de Vallsgenera, amb 804.000 euros.

Aquesta xifra, junt amb la captació de recursos externs per part de Vallsgenera, permetrà que aquest organisme assoleixi els 2,5 milions d’euros de pressupost, el que representa el seu rècord històric. Així, des de la seva creació l’any 2013, Vallsgenera haurà doblat el seu pressupost per a les polítiques de desenvolupament econòmic, lluita contra l’atur i formació ocupacional (+93%).

El pressupost per aquest 2019 també creixerà en Cultura fins a situar-se en 2.150.000 euros (+1,7%), donant continuïtat als augments dels últims anys per reforçar la programació dels Teatres de Valls o les principals celebracions culturals com la Festa Major de Sant Joan o la Fira de Santa Úrsula. Pel que fa a l’Àrea de Serveis Interns, destaca la contenció de les despeses estructurals i financeres.

>> Descarregar dossier (pdf)

VALLS · 29 DE GENER DE 2019