El Museu de Valls obre temporada dedicant una mostra a Rodes coproduïda amb el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana

El Museu de Valls obre temporada dedicant una mostra a Rodes coproduïda amb el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana

> Valls serà l’única seu a Catalunya d’aquesta exposició monogràfica excepcional dedicada a un dels pintors més valorats de la primera meitat del segle XIX

> El Dia Internacional i la Nit dels Museus, que se celebraran per tercera edició a Valls, i el cicle expositiu de la Capella de Sant Roc completen la temporada de primavera-estiu

El Museu de Valls ha presentat la nova temporada d’exposicions per als mesos de febrer a juliol d’aquest any, que inclou les mostres previstes pel propi museu i la Capella de Sant Roc. El nou cicle expositiu ha començat aquest dissabte 23 amb la inauguració, al Museu de Valls, de l'exposició Vicente Rodes Aries: L'estudi del natural. De l'Acadèmia al Romanticisme, produïda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i el Museu de Valls, i que es podrà veure a la ciutat fins el 28 d’abril.

Les exposicions d’Art contemporani a la Capella de Sant Roc i els actes amb motiu del Dia Internacional i la Nit dels Museus, que enguany coincidiran el 18 de maig, completaran les activitats i exposicions previstes.

Vicente Rodes Aries: L’estudi del natural. De l’Acadèmia al Romanticisme

Aquesta mostra itinerant coproduïda amb el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana dedicada a un dels pintors més valorats de la primera meitat del segle XIX és del tot excepcional. A més, Valls serà la única ciutat de Catalunya que acollirà l’exposició amb més d’un centenar d’obres, una col·lecció que en el cas de Valls s’ha enriquit gràcies a la generositat de les diverses branques de la família Moragas. Això ha comportat que gairebé s'hagi doblat el nombre d'obres que es veuran exposades al Museu de Valls.

A més de Valls, aquesta singular exposició itinerant viatja pel Museu de Belles Arts de Castelló, el MUBAG d’Alacant o el Museu de Belles Arts de València. Tot i que Vicent Rodes Aries és un pintor que ha passat força desapercebut, en el seu moment va ser un artista molt valorat. Així, a la primera meitat del segle XIX, l'alta burgesia barcelonina, l'aristocràcia, els militars, alts càrrecs de l'administració de l'estat, com juristes i capitans generals, també van passar pels seus pinzells.

El pintor, nascut a Alacant l'any 1783, va morir a Barcelona l'any 1858. Va fer l'aprenentatge a la seva ciutat nadiua, a l'Escola de Dibuix del Consulat d'Alacant per després completar la seva formació a l'Escola de Belles Arts de Sant Carles de València. L'any 1820 va ser cridat pel comte de Santa Clara, a Barcelona, per fer-li el un retrat. A partir d'aquest encàrrec es va situar amb la seva família a la ciutat comtal d'on ja no es mouria mai més. Va arribar a ser director de l'Escola de Nobles Arts, també coneguda com l'Escola de la Llotja de Barcelona. A partir de 1839, amb l'inici de la daguerrotipia, s'interessarà per aquesta nova tècnica i en serà un dels màxims impulsors.

Eren especialment apreciats els seus retrats al pastel, tant fossin sobre paper com sobre seda. La seva fama va perdurar durant molts anys, tant és així que a l'ampliar l'edifici del Museu d'Art Decoratiu i Arqueològic (actualment seu del Parlament de Catalunya), amb vint-i-vuit bustos, dels artistes més rellevants de l'art català, es va decidir que Rodes fos un d'ells. L'escultura, realitzada l'any 1910, és obra de Joan Centelles. Actualment encara es pot veure el seu bust situat allí.

La filla del pintor Júlia Rodes es va casar amb l'hereu de la família Moragas de Valls, Aquest fet va lligar el pintor a la ciutat de Valls, perquè a casa dels Moragas es va guardar un ric fons de la seva obra, el més important sens cap mena de dubte.

L'única exposició retrospectiva dedicada a Vicente Rodes va ser presentada a Valls l'any 1926, a la Biblioteca Popular, una iniciativa del nét de l'artista, Fidel de Moragas Rodes, fill de Valls. Des d'aleshores no s'ha fet ni a Catalunya ni al País Valencià, ni enlloc, cap més exposició, un fet que converteix en excepcional aquesta mostra coproduïda pel Museu de Valls i el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

Les obres que es poden veure a Valls, provenen de 25 col·leccions diferents, entre col·leccions públiques i privades. D'aquestes col·leccions, 17 són particulars, provinents de Barcelona, Valls, Alacant, Esplugues de Llobregat, Sant Cugat del Vallés, Viladellops, Tarragona i Perelada, Diverses institucions públiques catalanes s'han implicat en el projecte de l'exposició Rodes, entre les quals cal destacar la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, de Barcelona, MNAC (Museu Nacional d'Art de Catalunya), a més del Museu de Valls, i del País Valencià, Museu de Belles Arts de València, MUBAG (Museu de Belles Arts Gravina) d'Alacant i IES Jorge Juan d'Alacant.

La mostra està estructurada en diversos apartats:

L'aprenentatge a Alacant i els fonaments del dibuix, on es presenten els primers dibuixos que va realitzar, com alumne de l'escola.

De l'esbós a l'obra acabada, a on podem veure els estudis que feia per realitzar les seves obres, tant en dibuix a llapis com a pastel.

De miniaturista a daguerreotipista, recull una mostra de les miniatures que va realitzar i diversos daguerreotips de la dècada dels anys cinquanta del segle dinou.

Reflex i percepció d'una època, recull alguns dibuixos i pintures lligades als esdeveniments de la guerra del francès.

L'Escola de Nobles Arts de Barcelona, a on podem veure l'extraordinària obra que va realitzar per optar a la plaça de professor de pintura a l'oli de l'Escola i l'àlbum donat per la seva filla Júlia a la Reial Acadèmia de Belles Arts.

El dibuix: eina de la composició i l'expressió, a on podem veure una dotzena de dibuixos, a l'aiguada, de temàtica bíblica i mitològica, a on es pot constatar la qualitat del seu dibuix.

Els Moragas: la memòria de Rodes, a on es posa èmfasi en el llegat del pintor a través de la família Moragas, perpetuadors de la seva memòria.

Galeria de retrats. Retratista de la societat benestant, és l'últim apartat d'aquesta extensa mostra, a on podem veure més d'una trentena de retrats de l'aristocràcia, la burgesia i els militars, que van marcar la vida barcelonina de la primera meitat del segle XIX.

>> Galeria d'imatges inauguració de l'exposició (Flickr Visita Valls · Pere Toda i Serra)

Tercera edició del Dia Internacional i la Nit dels Museus

Un altre dels moments més esperats dins la nova programació del Museu de Valls serà la celebració, per tercer any consecutiu, del Dia Internacional i la Nit dels Museus, que tornaran enguany després de l’èxit de les dues edicions anteriors, dedicades a Jaume Mercadé i al Centenari de la Biblioteca Popular.

La celebració, que enguany coincidirà el dissabte 18 de maig, tornarà a obrir portes del museu en horari nocturn i amb activitats, que es presentaran properament.

El Dia Internacional dels Museus se celebra cada any arreu del món el dia 18 de maig, des de l'any 1977, i està organitzat pel Consell Internacional de Museus. Es tracta d'una jornada on els centres expositius obren les seves portes de bat a bat i es donen a conèixer al públic, oferint una oferta d'activitats i propostes diferent i singular per tal de sensibilitzar els visitants de la importància dels museus en l'àmbit cultural, així com del seu paper en la societat actual.

Dins de la celebració del Dia Internacional dels Museus destaca una de les propostes més conegudes: la Nit dels Museus, una iniciativa del Consell d'Europa. Durant aquesta nit, diversos museus obren les portes amb diverses propostes lúdico-culturals que tenen lloc en horari nocturn.

Dues noves intervencions d’Art contemporani a la Capella de Sant Roc

Completaran la programació expositiva dues noves mostres a la Capella de Sant Roc, en concret, The eye’s speech d’Eulàlia Rovira i Sibina de Laia Estruch, totes dues dins del cicle Una força vulnerable.

En el projecte The eye’s speech, que es podrà veure del 15 de març al 12 de maig, Eulàlia Rovira indaga en com l'humà ha argumentat per construir la seva visió del món i en com s'ha situat en el centre de totes les coses. La història de l'ull està molt unida a la de la llum; i la llum, en un inici lligada a creences vinculades a la natura, va representar a Déu i després es va traspassar com a atribut de l’home occidental.

Laia Estruch, per la seva part, presentarà, del 18 de maig al 21 de juliol, Sibina, una pràctica escènica experimental que, com a obra oberta, arrenca una investigació sonora sobre quines pràctiques vocals podem generar a través de la relació directa entre el cos de l'aigua i el nostre cos.

Una força vulnerable és un projecte curatorial de Juan Canela que reuneix el treball de diferents artistes i col·lectius. Els projectes incideixen, fent èmfasi en la pròpia arquitectura i història de la Capella de Sant Roc, en la idea de ritual, celebració, conjur o comunitat. A través de les diferents propostes, el projecte vol obrir un espai d'imaginació comú des de diferents llocs i pràctiques, en els quals els límits es dilueixen. Un espai en el qual aquesta força vulnerable pròpia del nostre temps ens permet explorar la possibilitat d'una forma diferent de pensar i viatjar cap al poder afectiu del desconegut més enllà dels codis establerts.

Horaris de visita de les sales

- Museu de Valls. Passeig dels Caputxins, 18

Dimarts a dissabte: 11 a 14h i 17 a 20h. Diumenges i festius: 11 a 14h

- Capella de Sant Roc. Plaça de l’U d’Octubre, 1

Dimarts a dissabte: 19 a 20.30h

Dissabtes i festius: 12 a 14h

VALLS · 18 DE FEBRER DE 2019