L'Escola Municipal de Música Robert Gerhard a punt de presentar la sisena Xilofonada Poètica

L'Escola Municipal de Música Robert Gerhard a punt de presentar la sisena Xilofonada Poètica

L'Escola Municipal de Música Robert Gerhard està preparant la sisena Xilofonada Poètica que tindrà lloc el dimecres 27 de febrer a les 6 de la tarda al Centre Cultural Municipal, on s'hi podran escoltar més de tres-cents alumnes amb dos-cents instruments Orff. Aquesta nova edició de la Xilofonada ha ampliat el número de centres educatius participants. Així, si en les passades edicions foren les escoles públiques de primària de Valls les convidades a participar-hi, per a l'edició 2019 s'hi han convidat, a més a més, els centres de primària de tota la comarca de l'Alt Camp. Finalment, seran quinze els centres participants que han acceptat la invitació.

L'objectiu d'aquest projecte és afavorir que alumnes d'entre 8 i 10 anys, sense coneixements de llenguatge musical, puguin escoltar, cantar i acompanyar cançons amb els instruments de placa. L'originalitat del projecte pensat com art comunitari és que es serveix de la poesia per treballar i viure la música. Les experiències anteriors corroboren que el projecte és interessant tant per treballar la música coral com instrumental, així com poder participar d'un gran concert amb molts altres nens i viure l'experiència que significa ser a l'escenari, tant de reconeixement al treball dels alumnes com del fet de viure un concert únic i irrepetible.

Les escoles participants són Baltasar Segú, Eladi Homs, Enxaneta, Eugeni d'Ors i La Candela de Valls, Sant Ramon del Pla de Santa Maria, Joan Plana de Puigpelat, Mare de Déu del Roser de Vallmoll, ZER El Francolí (amb Picamoixons, La Riba i La Masó) i ZER Atzavara (amb Alió, Bràfim, Nulles i Vilabella) a més de l'escola de música. Els alumnes arribaran al concert després d'haver fet un assaig parcial el mes de febrer i un assaig general el mateix dia del concert, sota la direcció de Pol Berlinches.

El projecte Xilofonada Poètica, nascut ara fa sis anys, parteix d'un seguit de poemes que Rosabel Bofarull versiona per a cor, instrumental Orff i piano. Cada any s'escull un llibre de poemes diferent, de manera que cada edició implica la creació de nous materials musicals. Algunes d'aquestes experiències han vist la llum en forma de llibre. És el cas de Xilofonada Poètica amb poemes de Joana Raspall (Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2015) i Xilofonada Poètica amb poemes de Montse Ginesta (La Musca, 2018), de Bofarull.

Així mateix, el projecte genera interès en àmbits acadèmics d'estudis superiors, com l'Escola superior de música de Catalunya (ESMUC) o la universitat. Bofarull ha estat convidada a realitzar unes conferències taller a la Universitat de Girona, la de Lleida i la Rovira i Virgili a alumnes d'Educació infantil i primària en l'especialitat de música. Tot plegat evidencia com el projecte es consolida i s'expandeix més enllà de l'escola de música, on va néixer, i dels centres de primària de Valls i comarca on es realitza.

El concert comptarà a l'escenari amb tots els professors de música que han preparat les cançons, així com els tutors dels alumnes participants, a més de Rosabel Bofarull al piano i Pol Berlinches a la direcció. Joan Romeu, director de l'escola, és l'encarregat de la coordinació tècnica del projecte.

Per aquest concert, l'escola de música fa un important esforç econòmic per tal d'assumir íntegrament les despeses que genera. Donat el número de participants i l'aforament de la sala, l'accés al concert serà exclusivament per invitació.

VALLS · 19 DE FEBRER DE 2019