El vestíbul del Teatre Principal acull una mostra sobre teatre en femení amb motiu de la celebració del Dia de la Dona

El vestíbul del Teatre Principal acull una mostra sobre teatre en femení amb motiu de la celebració del Dia de la Dona

> La Xarxa de Cultura ha produït l’exposició «Valls i teatre en femení a mitjans del segle XX» com a activitat paral·lela de l’espectacle «Veu de dona», que es podrà veure el 15 de març

> La mostra compta amb 10 panells fotogràfics en blanc i negre que s’exposaran des d’avui i fins al proper 3 d’abril al vestíbul del coliseu vallenc

«Valls i teatre en femení a mitjans del segle XX» és el nom de l’exposició que el vestíbul del Teatre Principal acollirà durant les properes setmanes amb motiu de la pròxima celebració del 8 de març, Dia de la Dona. L’activitat s’emmarca dins del cicle de l’Escola de l’Espectador, que agrupa els actes paral·lels a la programació artística dels Teatres de Valls, i es podrà veure fins al 3 d’abril.

Al llarg de la història, el desequilibri profund entre sexes a l’art teatral ha estat una constant. En un món amb la discriminació femenina especialment accentuada, fem un homenatge a les dones de Valls de mitjans del segle passat que, decidides, van esdevenir actrius pujant a escena. Les fotografies pertanyen a una selecció d’imatges i espais on l’actriu n’és la protagonista, diferents indrets dins i fora del teatre de referència.

A través de les imatges procedents del fons fotogràfic de l’Arxiu Municipal de Valls, la comissària Aïda Sánchez ha realitzat un exhaustiu treball per tal d’ampliar-ne la informació, especialment a partir d’informants i de la memòria oral de persones vinculades a la Congregació Mariana i a la tradició teatral de Valls, així com amb bibliografia i premsa de l’època, que han ajudat a contrastar i ampliar-ne la informació.

L’objectiu del treball era el d’apropar un període de la història local a partir d’una activitat tan concreta com la teatral. L’enfocament s’ha centrat en les dones com a protagonistes, amb un clar objectiu feminista, en un breu espai temporal dins del conjunt de la història.

L’exposició es pot veure des de l’obertura de portes del Teatre Principal en cada funció fins a la finalització de l’espectacle. Té programada una visita guiada, de forma gratuïta, el divendres 15 de març a les 20 h abans de la representació de l’obra teatral Veu de Dona, on la comissària explicarà els detalls del treball i de les mateixes imatges.

La comissària vallenca Aïda Sánchez Martínez és graduada en Història per la Universitat Rovira i Virgili, i actualment realitza el màster en Gestió Cultural per la Universitat Oberta de Catalunya. Com a Treball Final de Grau, ha realitzat la biografia de l’aviadora republicana Dolors Vives Rodon, figura de la qual ha realitzat diverses xerrades a la nostra ciutat. Actualment és investigadora sobre història de les dones a la Universitat Rovira i Virgili, i participa en diferents jornades, cicles, estudis, publicacions i exposicions sobre la història de les dones i feminisme.

VALLS · 20 DE FEBRER DE 2019