Els Teatres de Valls acullen 42.092 espectadors en 243 dies d'activitat

Els Teatres de Valls acullen 42.092 espectadors en 243 dies d'activitat

> 52 entitats i altres agents culturals i socials van fer ús dels equipaments escènics durant l’any 2017

> Les línies de residències creatives i de servei educatiu també juguen un paper vertebrador amb el teixit local

L’any 2018 van passar pels Teatres de Valls un total de 42.092 espectadors, dels quals 10.374 van ser als espectacles de la temporada estable i 31.718 a les activitats organitzades per entitats i altres agents culturals i cívics. Els teatres van obrir 243 dies, dels quals 41 van estar protagonitzats per les companyies incloses en la temporada estable en les seves dues programacions anuals, i els 202 restants per entitats, centres d’ensenyament i altres agents culturals dins el programa «Valls, ciutat de cultura participativa».

El trasllat del cicle «Balls a Valls. Ballables les tardes dels diumenges» del Centre Cultural a la Sala Kursaal ha permès obrir els Teatres de Valls a d’altres propostes escèniques i musicals, ja que s’han pogut emprar diferents diumenges al llarg de l’any que havien estat ocupats en anys anteriors pels balladors. D’aquesta manera, el trasllat de les activitats de ball no ha fet reduir els dies d’utilització dels espais escènics, sinó que han experimentat un lleuger augment. Així es passa de 231 dies d’ús el 2017 a 243 el 2018.

A diferència d’altres consistoris, l’Ajuntament de Valls aplica una línia activa de suport a les entitats sense ànim de lucre de manera que no es carreguen taxes de lloguer dels teatres en la gran majoria d’usos. Al llarg de l’any 2018, 52 associacions sense ànim de lucre, creadors diversos, petites indústries culturals i altres agents artístics, culturals, socials i solidaris es van beneficiar dels serveis que presten els Teatres de Valls. També en fou usuària una companyia dins del programa de residències gratuïtes per fomentar la creació artística.

El regidor de Cultura Marc Ayala ha posat èmfasi en «les sinergies que el consistori vertebra amb el teixit artístic i creatiu de la ciutat, que esdevé una autèntica pedrera per al talent local». Així mateix, Ayala ha destacat que «els Teatres de Valls també compten amb la línia de residències artístiques i tècniques que permet que més enllà de les funcions a porta oberta, també aquests equipaments municipals afavoreixin la creació amb segell quilòmetre zero amb el paraigua de la marca Territori Creatiu Vallenc». El president de la Xarxa de de Valls ha volgut posar com a exemple «la coproducció amb la companyia vallenca Passabarret, que havia protagonitzat una residència artística amb el seu darrer espectacle Josafat, i va ser guardonada amb el Premi Zirkòlika en la nit de premis circenses que cada any aglutina el sector estatal a Barcelona». Ayala també ha valorat la tasca de les diferents iniciatives educatives al llarg del curs lectiu però també l’escola de teatre de l’estiu.

Els èxits del 2018

Durant l’exercici 2018 l’espectacle professional amb més demanda fou el concert del violinista Ara Malikian (849 espectadors). El seguiren el muntatge del Teatre Nacional de Catalunya amb la gira de Frankenstein protagonitzat per Joel Joan, Àngel Llàcer, Lluís Marco i Magda Puig (633 espectadors), així com la producció teatral El fantasma de Canterville, liderada per l’actor Joan Pera (604 assistents). Els tres espectacles pujaren a l’escenari del Centre Cultural. Les companyies T de Teatre, Josep Maria Pou amb Moby Dick, la tragèdia Èdip, i el Mag Lari per Sant Joan, foren les altres produccions més vistes a Valls. D’altra banda, les nou funcions dels Pastorets Principals van ser l’espectacle, en aquest cas amateur, que més espectadors portà als recintes escènics vallencs amb 1.677 persones, concretament al Teatre Principal.

VALLS · 26 DE FEBRER DE 2019